AGİ 2021 zammı ne kadar oldu? AGİ kimlere verilir, kimlere verilmez? Türkiye’nin sabırsızlıkla beklediği asgari ücret zammın ne kadar olduğu nihayet açıklandı. Bakan Zehra Zümrüt Selçuk tarafından açıklanan zammın ardından vatandaşlar arama motorlarına AGİ ücretlerinin ne kadar olduğunu ve kimlere verilip verilmediğini sıklıkla araştırma başladı. Peki, AGİ 2021 zammı ne kadar oldu? AGİ kimlere verilir, kimlere verilmez? İşte tüm detaylar haberimizde…

AGİ 2021 ZAMMI NE KADAR OLDU?

Asgari Geçim İndirimi, bir işçinin medeni haline göre, varsa çocuk sayısına göre farklılık gösteriyor. AGİ bir işçinin kendisi ile beraber bakmakla yükümlü olduğu kişiler için verilen indirimdir. 16 yaşından sonra sigortalı çalışanların, asgari geçimini sağlayacak bölümün hesaplanıp, toplam gelirden çıkarılması ile vergiden muaf bırakılmasıdır. Asgari ücretle birlikte 2021 AGİ tutarları tablosu da resmi kaynaklar tarafından duyurulacak. 2020 yılında en düşük AGİ ödemesi 220,73 TL olmuştu.

AGİ KİMLERE VERİLİR?

Asgari Geçim İndirimi olan AGİ hesaplanırken, işçinin bekar veya evli olması, evliyse eşinin çalışıyor veya çalışmıyor olması, sahip olunan çocuk sayısı gibi maddeler, alınacak olan AGİ rakamını belirleyen unsurlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ücretleri gerçek usulden vergilendirilen tüm çalışanlar, yani gerçek kişiler, bu indirimden yararlanabilir ve AGİ alabilir. Gelir Vergisi Kanunu’nun 61. Maddesi içeriğinde yer alan bilgiye göre ücret geliri elde edenler, AGİ almaktadır.

AGİ, bir işçinin, bekar veya evli olması, çocuğunun olması veya olmaması gibi birçok maddeye göre değerlendirilen ve devlet tarafından asgari geçim indirimi olarak işçiye aylık olarak ödenen bir rakamdır. İşverenler, her ay bu rakamı çalışanlarına ödemekle yükümlüdür ve ödedikleri bu rakam, işverenin gelir vergisinden düşürülmektedir.

AGİ KİMLER VERİLMEZ?

Asgari geçim indiriminden, ücretleri diğer ücret kapsamında vergilendirilen hizmet erbabı yararlanamaz. Kazançları basit usulde tespit edilen ticaret erbabı yanında çalışanlar. Özel hizmetlerde çalışan şoförler. Özel inşaat sahiplerinin ücretle çalıştırdığı inşaat işçileri.

Gayrimenkul sermaye iradı sahibi yanında çalışanlar. Gerçek ücretlerinin tespitine imkân olmaması sebebiyle, Danıştay’ın müspet mütalaasıyla, Maliye Bakanlığınca bu kapsama alınanlar. Ücret geliri elde etmeyen diğer gerçek kişiler. Dar mükellefiyet kapsamında ücret geliri elde edenler. (İkametgahı Türkiye’de olmayan ve bir takvim yılında 6 aydan az süre ile Türkiye’de ikamet edenler) Başka bir kanun hükmü (3218 Sayılı Serbest Bölgeler Kanunu, 4490 Sayılı Türk Uluslararası Gemi Sicili Kanunu, 4691 Sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu vb.) uyarınca ücretlerinden gelir vergisi tevkifatı yapılmayanlar yararlanamazlar.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE KADAR OLDU?

Asgari ücret tespit komisyonu 2021 yılı ücretini karara bağladı. 2021 için net 2 bin 825 lira 90 kuruş oldu. Asgari ücret geçen yıla göre 500 lira artmıştır, yüzde 21,56 oranında yükselmiştir.

2021 ASGARİ ÜCRET TABLOSU

BRÜT ASGARİ ÜCRET:  3.577,50 NET ASGARİ ÜCRET: (BEKAR ÇOCUKSUZ):  2.825,90 NET ASGARİ ÜCRET: (EVLİ EŞİ ÇALIŞMAYAN):  2.879,57 NET ASGARİ ÜCRET: (EVLİ EŞİ ÇALIŞMAYAN+1 ÇOCUKLU):  2.919,81 NET ASGARİ ÜCRET: (EVLİ EŞİ ÇALIŞMAYAN+2 ÇOCUKLU):  2.960,06 NET ASGARİ ÜCRET: (EVLİ EŞİ ÇALIŞMAYAN+3 ÇOCUKLU):  3.013,72

Editör: TE Bilisim