Hafta da bir kez izleyici karşısına çıkan dizi, izlenme rekorları kırarak, uzak tarihi insanlara yüksek doruk ve heyecanda yaşatıyor. TRT’nin sevilen dizisi Uyanış Büyük Selçuklu’da bu hafta heyecan doruğa çıktı. Ahmed Sencer’in uçurumdan düştüğü yeni bölümde dizinin sevenleri aramalara başladı. Peki, Sultan Sencer kimin oğlu? Ahmed Sencer kimdir, tarihte nasıl öldü? Tüm detaylar haberimizde yer alıyor…

SULTAN SENCER KİMİN OĞLU? AHMED SENCER KİMDİR, TARİHTE NASIL ÖLDÜ?

Ahmed Sencer veya Sultan Sencer ya da Muizzeddin Ahmed Sencer (doğum 1086 – ölüm 8 Mayıs 1157),1097-1118 tarihleri arası Horasan Selçuklu Sultanı, 1118-1157 döneminde Büyük Selçuklu Sultanı.

Sultan Sencer’in karısı Türkan Hatun Sultan Oğuzlar tarafından salıverilmesinden hemen önce 1156’da ölmüştü. Sultan Sencer ile Türkan Hatun’un iki kız çocuğu bulunmaktaydı ve her ikisi de kuzenleri olan II. Mahmut ile evlenmişlerdi. Sultan Sencer sonra Sultan Mesud Demirek’in dul karısı olan ve Gürcistan Kralı I. Demetre’nin kızı olan Rusudan ile evlilik yaptı ama bu evlilikten çocuğu olmadı.

Harezmşah Atsız ise, oğlu II. Arslan’ı varisi olarak seçtikten sonra, 1156’da vefat etti.

Sultan Ahmet Sencer 8 Mayıs 1157’de hayata gözlerini kapadı ve Merv’de bulunan türbesine gömüldü.

Sultan Sencer’in ölümünden hemen sonralarında Horasan ve Maveraünnehir arazileri Harezmşahlar kontrolü altına girmiş bulunmaktaydı.

Editör: TE Bilisim