Durim Abazi / İstanbul / Özel Haber

Balkan ülkesi Bosna Hersek’te Bosna-Hersek’te Dayton Barış Antlaşması’nın imzalanmasından bu yana ard arda Pazar günü yedinci yerel seçimler yapıldı. Diğer ülkelerde olduğu gibi Bosna Hersek’te de yerel seçimleri, koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl biraz daha özel koşullarda yapıldı.

Yabancı basında yer alan haberlerde, 3.283.380 seçmen oy hakkına sahipti ve mevcut tahminlere göre katılım yüzde 50 civarındaydı. Nihai sonuçlar henüz belirlenmemiş olsa da, mevcut tahminlere göre yaklaşık olarak kimin nerede kazandığı ve devrildiği biliniyor.

İZZETBEGOVİÇ SARAYBOSNA’YI KAYBETTİ

Cumhurbaşkanlığı üyesi Milorad Dodik’in partisi SNSD, Sırp medyasının “şok edici” dediği Banja Luka’da kaybettiği aktarıldı. Bakir İzzetbegoviç ve partisi Demokratik Hareket Partisi’nin (SDA) Saraybosna’da kaybettiği de bildirildi. Bu şehirlerde yeni, farklı insanların ve diğer partilerin iktidara gelmesi anlamına geliyor.

Banja Luka’da, muhtemelen bu şehrin yeni belediye başkanı olan Drasko Stanivukoviç olacak. Drasko Stanivukoviç’in, söylediği gibi, “Banja Luka’da 22 yıl aradan, SNSD’den olmayan bir adam kazandı”. Yandaşları, haberi aldıktan sonra kutlama yaptı.

MOSTAR’DA 12 YIL SONRA İLK SEÇİM

Diğer yandan, şehrin statüsü ile ilgili sorun nedeniyle 12 yıldır yerel seçimlerin yapılmadığı Mostar’da da bu yıl sandığa gidilecek.

Mostar’daki seçimin diğer şehirlerden farklı olarak 20 Aralık’ta yapılacağı açıklanırken, şehirdeki tarihi seçimde 22 siyasi parti, 4 bağımsız aday, 4 ittifak ve 1 bağımsız listenin yarışacağı bildirildi.

Editör: TE Bilisim