2020 buzağı destekleri ne zaman yatacak? Buzağı desteklemesi ne zaman ödenecek? soruları sıkça araştırılıyor. Hayvancılık desteklemesinden yararlandırılacak işletmelerde buzağıların 2020 yılında doğmuş, TÜRKVET ve e-Islah’a kayıtlı olması ve doğduğu işletmede en az 4 ay (120 gün) yaşamış olması gerekecek. En az 50 baş dişi sığırı, soğutma tankı ve makineli sabit sağım sistemi bulunan işletmeler, 4 aydan önce buzağılarını satabilecek. Bu buzağılar 120 gün yaşamış ve aşıları tamamlanmış ise desteklemeden faydalanılabilecek. Peki, 2020 buzağı destekleri ne zaman yatacak? Buzağı desteklemesi ne zaman ödenecek?

2020 BUZAĞI DESTEKLERİ NE ZAMAN YATACAK?  BUZAĞI DESTEKLEMESİ NE ZAMAN ÖDENECEK?

Geçtiğimiz sene ocak ayının son günlerinde yapılan 2. Faz buzağı destek ödeneklerinin bu sene ne zaman yapılacağı merak konusu oldu. Önümüzdeki günlerde destek ödemelerinin yapılacağı tahmin ediliyor. Yapılacak olan ödemeler belirli aralıklarla TC kimlik numarasının son hanesine göre yapılacak.

ISLAH AMAÇLI SÜT İÇERİK ANALİZ DESTEKLEMESİ

İşletmelere, ıslah amaçlı süt içerik analiz desteklemesi de yapılacak. Bu işletmelerin 1 Ekim’den önce soy kütüğüne kaydedilmiş, geçerli süt analizi yapılmış ve en az 10 baş saf sütçü veya kombine ırk ineğe sahip olması gerekecek.

Destekleme yılında süt analizi yapılan her inek için bir kez destekleme yapılacak. İneğin işletme değiştirmesi halinde, desteklemeden son analizi yaptıran ve desteklemenin tüm şartlarını sağlayan işletme yararlandırılacak.

Süt analizi yapılan ineğin son buzağılamasının 1 Aralık’tan önce ve analiz tarihi ile arasındaki süre en fazla 610 gün olması istenecek.

İneğin analiz öncesi son buzağılamasından, e-Islah’ta kayıtlı buzağısı olması gerekecek.

Süt içerik analizi yapılan ineğin, analiz tarihinde TÜRKVET Veri Tabanı’nda aynı işletmede ve yaşıyor olması şartı aranacak.

2020 yılı buzağı desteklemesi birinci döneminde damızlık sığır yetiştiricileri il birlikleri üzerinden başvuruda bulunan işletmeler, bu destekleme için de başvuru yapmış sayılacak. Buzağı desteklemesi başvurusu olmayan işletmeler, 1 Şubat 2021’e kadar üyesi bulundukları damızlık sığır yetiştiricileri il birlikleri aracılığıyla il/ilçe müdürlüklerine başvuru yapabilecek.

MALAK DESTEKLEMESİ

Malaklarda destekten yararlanılması için bu hayvanların bu yıl içinde doğmuş, küpelenerek doğduğu işletme üzerinden TÜRKVET’e kaydedilmiş ve bu işletmede en az 4 ay (120 gün) yaşamış olması gerekecek.

Malak desteklemesi için birinci dönem başvurular 31 Aralık 2020, ikinci dönem başvurular 1 Temmuz 2021-1 Ağustos 2021’de olmak üzere 2 dönem halinde yapılacak.

Dişi mandaların ise destekten yararlanılması için 1 Ocak 2020’den önce doğması gerekecek.

ANAÇ KOYUN VE KEÇİ DESTEKLEMESİ

Anaç koyun keçi desteklemesinde, hayvanların yaşlarının 6 Aralık 2020 itibarıyla 15 ay ve üzeri olması gerekecek.

Göçer hayvancılık yapanlar hariç, farklı illerde birden fazla işletmesi bulunan yetiştiriciler, her bir işletmesinin bulunduğu ilde ayrı ayrı başvuru yapacak.

Saf ırk Ankara (tiftik) keçileri için ilave destekten yararlanılacak. Yetiştiricilerin (göçer hayvancılık yapan yetiştiriciler dahil), üyesi oldukları damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliğine dilekçeyle 4 Aralık 2020’ye kadar başvurmuş olması gerekecek.

SÜRÜ BÜYÜTME VE YENİLEME DESTEĞİ

Sürü büyütme ve yenileme desteklemesi için anaç koyun ve keçilerin, 10 Ağustos 2018-15 Ağustos 2019 döneminde doğmuş olması gerekecek. Bu yaş aralığı dışındaki dişi hayvanlar için desteklemeden yararlanılamayacak.

Son iki yılın anaç koyun ve keçi desteklemesini alan işletmeler ve anaç koyun ve keçiler belirlenerek, ikinci yıl sürüye ilave olan 15 aylık ve üzeri anaç koyun ve keçiler için Bakanlıkça belirlenecek artış oranında ilave destek verilecek.

KÜÇÜKBAŞ SOY KÜTÜĞÜ DESTEKLEMESİ

Islah programı kapsamında soy kütüğüne kayıtlı damızlık koyun veya keçi yetiştiricileri ile bu işletmelerde yetiştirilen ve seçilen damızlık koç veya tekeleri alan yetiştiriciler küçükbaş soy kütüğü desteklemesinden faydalanacak.

Yetiştiricinin il damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliğine üye olması şartı aranacak.

Desteklemeden yararlanmak için damızlık koyun veya keçilerin 15 Mayıs 2021’e kadar doğum yapmış olması gerekecek. 15 Ekim 2021’e kadar oluşan ve sisteme girilen kayıtlar üzerinden destekleme ödemesi yapılacak.

Editör: TE Bilisim