Durim Abazi / İstanbul / Özel Haber

Eski siyasetçi Sadri Ramabaja, Kosova vatandaşlarına yalan söylenmesinin yanı sıra onların büyük ölçüde aldatıldığını da düşündüğünü kaydederek, “Zaten ortada olan bir gerçek var: Şimdiye kadar Kosova hükümetlerinin başına gelenler, siyasi partileri fiilen ticari şirketlere dönüştürürken, adalet sisteminden tamamen ödün veriyor. Kosova halkı, devletin yozlaşmasından ve umudun ölümünden ülkenin eski siyasi yapısını sorumlu tutuyor.

Sırbistan ile sözde teknik diyaloğun bozulması artık kolayca doğrulanabilir, Kosova için gerçek bir trajediye dönüşmenin eşiğindeydi. Hollanda’nın Lahey kentinde Kosova Meclisi tarafından kurulmuş olan Özel Mahkeme eski komutanları tutuklamasaydı muhtemelen ülke bölünecekti.” ifadelerini kullandı.

“BESA”

Toplumumuz, etnopsikolojik kodumuzda “Besa” kavramı ile bilinen kelime ile ilişkili olduğunu dile getiren Ramabaja, “Dolayısıyla toplum, Aydınlanma Devlet Hareketi’nin başında yer alırsa Cumhuriyet’i işler hale getireceğine ve dolayısıyla onun Özgürlük yolculuğunda bizim için bir gurur ve haysiyet kaynağı olacağına derinden inanıyordu. Kosova Demokratik Partisi (PDK), UÇK adına hareket ederek devleti özelleştirerek özgürlük idealini ve genel ahlakı küçümsedi. Eski dönemlerde Arnavutları ve Sırpları bölen uygarlıktı; şu anda bu bölünme jeopolitik ve bununla birlikte COVID’e karşı aşı tarafından yapılmaktadır. Bu arada, Hoti (Avdullah Hoti- Kosova mevcut Başbakanı) hükümetinin eksik jeopolitiği Cumhuriyet’i “özgür atom” olarak terk etti: ne Batı ne de Doğu ile, ama fiilen daha çok Doğu’nun bir parçası olarak görülüyor.” sözlerine yer verdi.

ARNAVUTLAR HAREKET HALİNDELER

Arnavutlar hareket halinde olduğunu kaydeden Ramabaja, sözlerini şöyşe sürdürdü: “14 Şubat seçimleri bir tür patlayıcı siyasi uyanışın tezahürü olacak; Vetevendosje Hareketi’ni ilerici bir sivil hareketle eşanlamlı olarak tasvir edecekler. Bu haliyle, bir katılım kipinde, saf siyasi protesto biçiminde, aşağıdan yukarıya bir hareket olarak da yansıtılıyor.”

LDK VE PDFK TARİHE GEÇECEK

Ramabaja, bunlar Kosova Demokratik Birliği (LDK) ve PDK’nın tarihe geçmesinin bir başka nedeni olduğunu vurgulayarak, “Sonuç olarak, vatandaşlar seferber edildi; 14 Şubat’ın siyasi sistemin çığır açan demokratik değişimini işaret edeceği konusunda uyarıda bulunarak, tamamen hizalanarak ayağa kalkıyor. Bununla birlikte, diasporaya yönelik tutumlar veya Albin Kurti’nin Vetevendosje listesine girmesini önleme kararı ile ilgili olsun, siyasi mafya ve yargının oluşturduğu engellere rağmen 14 Şubat seçimleri, üç etkinin damgasını vuracağı için hatırlanacak: 1) sözde yerleşik partilerin kitlesel kaybı için (LDK ve PDK ağırlıklı); 2) vatandaşların seçim sürecine katılımının önemli ölçüde artması ve bunun sonucunda Vetëvendosje Hareketi’nin derin zaferi için; 3) hukukun üstünlüğünün kan dökülmesi olarak Cumhuriyet davasıyla özdeşleştirilen seçim organının yapısındaki büyük değişiklik için.” değerlendirmesini yaptı.

Editör: TE Bilisim