Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yardımı özellikle pandemi döneminden maddi olarak kötü etkilenen kişiler için başlatıldı. Ülkemizde eğitim, aile, istihdam, sağlık gibi pek çok konuda vatandaşlara destek olmak için devlet tarafından oluşturulmuş sosyal yardım programları vardır. Bu programlardan biri  Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yardım başvurusu koronavirüs kapsamında alınan tedbirlerin, pandemi koşullarının olumsuz yöndeki etkilerinin azaltılması için başlamıştır. Destek almak isteyen kişi E-Devlet üzerinden başvurusunu yaptıktan sonra onaylanmasını beklemelidir. Bu uygulama kapsamında Pandemi Destek Başvurusu kabul edilenlere 1000 TL maddi yardım ulaştırılıyor. Ptt tarafından gerçekleştirilen bu ulaşım onaylanan başvuru sahibinin adresine zarflı teslim şeklinde yapılıyor.

Sosyal Yardımlaşma Başvuru Şartları Nelerdir? 

Sosyal yardımlaşma başvurusu şartları AÇSHB Pandemi Sosyal Destek Faz-3 Başvuruları içinde belirtilmiştir. Desteğe ihtiyaç duyanlar E-Devlet hesaplarına giriş yaparak başvurularını yaparlar. Bu başvuru işlemi kimlik numarasının son rakamına göre alınır. Başvurunun sonucu yine aynı şekilde internetten kolaylıkla kontrol edilebilir. Yapılan başvuru hane bazlı olarak incelenecektir. Eğer aynı hane içinden birden fazla başvuru yapıldıysa bunlar tek bir başvuru gibi değerlendirilip, sonuçlanacaktır. Daha önce devletten yardım almış kişilerin başvuruları kabul edilmez.

Kimler Sosyal Destek Başvurusu Yapabilir?

Sosyal Destek Başvurusu yapacaklar bakanlık tarafından belirlenen şartlara dikkat etmelidir. Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yardım başvurusu daha önce sosyal destek almamış kişiler için 2021 yılında devam ediyor. Pandemi döneminde sağlanan bu sosyal destekten yararlanamayacak olan kişiler belirlenmiştir. Bu sayılan koşullar dışında kalan herkes başvurusunu E-Devlet üzerinden yapabilir. 1000 TL'lik yardımdan yararlanamayacak olan kişiler şu şekildedir: 

Daha önce Pandemi Sosyal Destek Programı Faz 1 veya Faz 2 kapsamında verilen 1000 TL'lik nakit desteğini almış olan kişiler yararlanamaz.

5510 sayılı kanunun 4/a maddesi kapsamında bulunan kamu işçileri yararlanamaz.
5510 sayılı kanunun 4/c maddesi kapsamında bulunan memurlar yararlanamaz.
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlanan gelir ya da aylığı alan vatandaşlar yararlanamaz.
İşkur bünyesindeki işsizlik ödeneği alan kişiler yardım ödeneğinden yararlanamaz.
İşkur bünyesindeki kısa çalışma ödeneği uygulamasından faydalanan kişiler bu yardım kampanyasında yararlanamaz.

1000 TL Pandemi Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Pandemi yardımı başvurusu yapmak isteyen kişi öncelikle kimlik bilgisi ve şifresi ile E-Devlet hesabına giriş yapmalıdır. Bu işlemi yapıldıktan sonra Pandemi Destek Başvurusu aramasını yaparak başvuru için gereken sayfaya gelebilir. Başvurusunu yaparken kimlik numarasının son hanesi ile başvuru günü arasındaki ilişki dikkate alınmalıdır. T.C. Kimlik numarasının son hanesine göre başvuru günleri şu şekildedir:

0-Pazartesi
2-Salı
4-Çarşamba
6-Perşembe
8-Cuma.

Listenin dışında kalan Cumartesi ve Pazar günlerinde ise kimlik numarası fark etmeksizin tüm vatandaşlar başvuru yapabilir. Başvuru sırasında sizden istenen kimlik bilgileri boş bırakılmamalıdır. Telefon numarası,e-posta adresi gibi iletişim bilgileri girilir. Çalışma durumu daha önce bu yardımdan alıp almadığınız soruları cevaplanır. Maddi durumunuzu değerlendirmek adına istenen aylık kira,fatura ya da banka hesabı gibi harcamalarınız ve hanede bulunan kişi sayısı hakkında istenen bilgiler doldurulmalıdır.

E-Devlet Pandemi Başvuru Sonucu Sorgula

E-Devlet Pandemi Başvuru sorgulaması öncelikle E-Devlet hesabımıza gerekli bilgilerle giriş yapmalıyız. Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yardım sonucunuzu görmek için başvuruyu yaparken girdiğiniz Pandemi Destek Başvurusu bölümüne bakmalısınız. Bu bölümü arama yaparak bulabilirsiniz. Karşımıza çıkan sayfada olumsuz bir değerlendirme yapıldı ise “Sosyal yardım bilgisi bulunamamıştır.” notu ile karşılaşılabilir. Fakat bu not yerine “Başvurunuz devam ediyor, inceleme aşamasında.” notunu görüyorsanız başvuru değerlendirmeniz henüz tamamlanmamıştır. Bu bölümde yer alan bilgiye göre başvuru sonucunuz hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim