BAĞ-KUR ödemesinin birden çok yolu vardır. BAĞ-KUR ödemesi yapmak isteyenlerin tercih edeceği seçenekler şunlardır:

·         BAĞ-KUR prim ödemeleri, Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı banklardan TC kimlik numarası ile ödenebilir.

·         BAĞ-KUR prim ödemesi, PTT şubelerinden TC kimlik numarası bulunan kimlik kartlarıyla ödenebilir.

·         BAĞ-KUR prim ödemeleri, Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı olan bankaların internet bankacılığı aracılığı ile kredi kartı veya banka kartı ile ödeme yapılır.

·         BAĞ-KUR prim ödemeleri, Sosyal Güvenlik Kurumu resmi sitesi üzerinden de banka kartı veya kredi kartı ile ödeme yapılır.

BAĞ-KUR BORÇ YAPILANDIRMASI NASIL YAPILIR?

BAĞ-KUR borç yapılandırması yapacak olan vatandaşların SGK’ya başvurması gerekiyor. Dondurulmuş olan BAĞ-KUR primlerinin açılması için 3 ay içerisinde borçlarını ödemeleri gerekir. Prim tutarının tebliğinden sonra Mart ayına kadar ödenen borçlar sayesinde BAĞ-KUR sigortalılığı aktif hale gelecektir. BAĞ-KUR prim ödemeleri asgari ücret üzerinden yapılıyor.

BAĞ-KUR’dan emekli olmak isteyenler için son başvuru tarihleri2021 Ocak ayının son günü son bulmaktadır.

BAĞ-KUR BORÇ SORGULAMASI NASIL YAPILIR?

BAĞ-KUR borç sorgulaması yapmak isteyen vatandaşlar önceden Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) internet sitesi üzerinden veya SGM üzerinden de yapılabiliyordu. Fakat bu uygulamalardan BAĞ-KUR borç sorgulama işlevi kaldırıldı. Günümüzde BAĞ-KUR borç sorgulaması yapmak isteyen vatandaşlar sadece e Devlet sistemi üzerinden sorgulama yapabiliyor. E Devlet üzerinden borç sorgulaması yapılabilmesi için izlenecek yollar şunlardır:

·         Öncelikle kişinin mutlaka e Devlet şifresi sahibi olması gerekir. Eğer kişinin e Devlet şifresi yoksa en yakın PTT ofisine giderek e Devlet şifresi sahibi olunabilir.

·         Türkiye.gov.tr adresinden e Devlet sitesine ulaşılır ardından kimliğimi doğrula butonu tıklanır, sonrasında TC kimlik numarası ve e Devlet şifresi eksiksiz olacak şekilde doldurulur ve sisteme giriş yap butonuna tıklandıktan sonra e Devlet sitesine giriş tamamlanmış olur.

·         E Devlet sitesine giriş yapıldıktan sonra kişinin karşısına çıkan sayfada sorgu türü, sorgu tipi, sicil no ve güvenlik kodu kısımlar eksiksiz olarak doldurulur. Girilen bilgilerin kontrolü yapıldıktan sonra borç sorgulama bölümü tıklanır ve BAĞ-KUR borç sorgulaması tamamlanır.

Sorgulama yapıldıktan verilen tarihlerde BAĞ-KUR ödemesi yapılır.

BAĞ-KUR ÖDEMELERİ HANGİ BANKALARA YAPILIR?

BAĞ-KUR ödemelerinin yapıldığı bankalar Toplumsal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı olan bankalara yapılır. Toplumsal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı bankaların başında Ziraat bankası, Vakıf bank ve Halk bankası gelmektedir. Vatandaş bu bankalara TC kimlik numarasının üzerinde olduğu kimlik kartı ve BAĞ-KUR belgesi ile giderse ödemesini gerçekleştirebilir. Bu bankaların beraberinde Toplumsal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı olabilecek diğer bankalar şunlardır:

·         Akbank

·         Anadolu bank

·         Deniz bank

·         Finansbank

·         Fortis bank

·         Güvence bank

·         İNG bank

·         İş bankası

·         Şeker bank

·         TEB

·         Tekstil bank

·         Yapı kredi bankası

Aynı zamanda internet bankacılığı ile de ödeme gerçekleştirilebilir. Toplumsal Güvenlik Kurumunun kendi sitesi üzerinden kredi kartı veya banka kartı ile ödeme yapılabilir.

2021 BAĞ-KUR PRİM ÜCRETİ NE KADAR OLDU?

BAĞ-KUR prim ücreti 2021 yılı için belirlendi. İsteğe bağlı sigorta kapsamına giren BAĞ-KUR emekliliği için her yıl asgari ücret üzerinde hesaplama yapılıyor. 2021 yılı içinde BAĞ-KUR prim ödemesi için aylık gelirin %32’si olarak belirlenmiştir. 2021 yılında BAĞ-KUR primi ödeme tutarı indirimsiz olarak 1.234,25 TL olarak belirlenirken indirimsiz prim ödeme ücreti olarak 1.055,36 TL olarak belirlendi.

BAĞ-KUR TESCİL KAYDI SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

BAĞ-KUR tescil kaydı sorgulaması e Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilir. BAĞ-KUR tescil kaydı sorgulaması için izlenecek yollar şunlardır:

·         Öncelikle e Devlet şifrenizin olması gerekir.

·         E Devlet şifresi ile e Devlet sitesine giriş yapılır.

·         Giriş yapıldıktan sonra kurumlar menüsüne bakılır

·         Sosyal Güvenlik Kurumu seçilir.

·         Hizmet seçenekleri arasından 4B Hizmetleri seçilir.

·         4B hizmetleri içerisinde tescil kaydı butonuna tıklanır ve işlem tamamlanır.

E Devlet sistemi haricinde de il ve ilçelerde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumlarından bizzat kayıt oluşturulabilir. Kayıt tamamlandıktan sonra her ay düzenli olarak BAĞ-KUR ödemesi yapılır.

Editör: TE Bilisim