Crossfit sürekli olarak değişkenlik gösteren, yüksek tempolu ve fonksiyonel antrenman türüdür. Crossfit temel olarak jimnastik hareketleri, olimpik halter hareketleri ve kondisyonel egzersizlerin uygulandığı bir çeşit spor tarzıdır.

CROSSFİT'İN YARARLARI NELERDİR?

Crossfit yapmanın yararları saymakla bitmiyor. Crossfit genel olarak güç gerektiren ve kondisyon hareketleri içerir. Bununla beraber crossfit yapan kişilerin 10 temel özelliğinin gelişimini sağlamaya çalışır. Bu temel özellikler şunlardır:

·         Kardiyovasküler dayanıklılık

·         Genel dayanıklılık

·         Kişinin kuvveti

·         Crossfit yapan kişide esneklik

·         Güç

·         Hız

·         Koordinasyon

·         Çeviklik

·         Denge gelişimi

·         İsabetlilik

CROSSFİT NASIL YAPILIR?

Crossfit uygulama şekli değişkenlik gösterebilir. Crossfit kısa zaman için yüksek yoğunlukta antrenmanlar içerir. Kısa zaman dilimi içinde yüksek yoğunluklu eğitim programları, Olimpik halter, pliometri, powerlifting, jimnastik, kettlebell lifting, beden eğitimi, strongman ve benzeri birçok spor aktivitelerinden yararlanır. Bu yüzden uygulama şekli her gün değişkenlik gösterebilir.

Crossfit antrenmanları WOD(Workouts of the day) günün antrenmanı olarak bilinir. WOD her gün değişkenlik gösterir.

Crossfit Box, WOD katılımı için internet sitesi üzerinden randevu sistemi ile gerçekleştirilir. WOD için katılımlar sınırlıdır. WOD’lar için en uygun katılım süreci haftada 3 veya 5 gün arasıdır. Ayrıca WOD’da antrenmanlar tek kişilik yapılmaz ve herkes aynı antrenmana tabi tutulur.

WOD’lar her gün bir önceki günden farklı bir antrenman sunar. Antrenmana başlamadan önce mutlaka ısınma hareketleri yapılır.

CROSSFİT ANTRENMAN STİLLERİ NELERDİR?

Birçok crossfit antrenman stili vardır. Farklı kombinasyonlar oluşturularak sonsuz çeşitlilik sağlanabilir. Fakat bu antrenman türleri arasında en çok tercih edilen 3 antrenman çeşidi vardır. En çok tercih edilen antrenman çeşitleri şunlardır:

·         Fortime: Zamana karşı olan bir antrenman şeklidir. Kişiye verilen antrenman planının verilen süre zarfında bitirilmesi istenir. Crossfit’te kişiler kendileriyle ve aynı zamanda başkalarıyla da yarış içindedir. Fortime antrenman şeklinde en kısa sürede antrenmanı tamamlayan kişi kazanan kişi olur. Bu idman türünde kullanılan zaman kısıtlamasına “time cap” denir. Belirlenen süre içinde antrenman bitirilmemiş olursa, görevin tamamlanmadığı belirtilir.

Örneğin: 6 rounddan oluşan fortime antrenmanı istenirse ve belirtilen süre (time cap)14 dk ise kişinin 14 dk içerisinde 6 rounddan oluşan antrenmanı tamamlamış olması gerekir.14 dk tamamlanınca antrenman tamamlanmamışsa antrenman görevi tamamlanmamış olur. Yine de antrenman orada bitirilir.

·         AMRAP: AMRAP olarak bilinen antrenman türünün isim açılımı As many reps or rounds as possible’dır. Bu antrenman türünde antrenmanlar verilen süre içinde belirtilen hareketlerin olabildiğince fazla yapılmasına dayanır. Reps olarak yazılan antrenmanlarda kişi verilen hareketleri belirlenen süre içinde kaç kez tekrarlayabilirse skoru ona göre belirlenir. Rounds olarak yazılan antrenmanlarda ise kişi verilen antrenman roundlarını belirlenen süre içinde kaç kere tekrar edebilirse skoru ona göre belirlenecektir.

·         EMOM: Crossfit antrenman türlerinden biri olan EMOM’un açılımı “Every minute on the minute” olarak bilinir. Bu antrenman türünde kişi dakikalarla yarışır. Her dakika başında verilen antrenman uygulanır ve kalan süre dinlenmek için ayrılır.

Örneğin; Antrenman olarak kişiye 2 squat 2 de power snatches verildi. Dakika başlangıcında kişi bu iki antrenmanı yapar ve dakika tamamlanana kadar dinlenir ardından dakika başlangıcında yine antrenmanları yapar ve dinlenir. Süreç bu şekilde devam eder.

CROSSFİT SAKATLAR MI?

Crossfit’te sakatlanma riski var mı? En çok merak edilen sorular arasındadır. Her spor dalı doğru yapılmadığı zaman sakatlanma riski taşır. Fakat crossfit ağır bir spor türü olduğu için çok daha fazla dikkat ve eğitim gerektirir. Crossfit yapmak isteyenlerin bu işin eğitimini almış antrenörlerle çalışması daha doğru olur. Crossfit için tercih edilen antrenörlük belgesi “Crossfit Level 1 Trainer Course’dur”

Editör: TE Bilisim