Doğum Borçlanması yapımı Sigorta Güvenlik Kurumu bünyesinde çalışmış ve bu süreçte doğum yapmış olan kadınları ilgilendiren bir haktır. Doğum borçlanması başvurusunu usulünce tamamlayan kişiler sigorta primlerini daha erken bir tarihte tamamlayabilirler. Erken yaşta emekli olmayı sağlayabilen bu sistemde kadınların 3 çocuğa kadar olan doğumları hesaba katılır ve her çocuk için de 2 yıllık borçlanma hakkı verilir. Yani en fazla 6 yıl olmak üzere erken emekli olma şansı elde edilir. Başvuru yapan kişilerin ödemesi gereken prim tutarı aylık olarak hesaplanır. Bu hesaplama sonucu elde edilen tutarı ödeyen ve emeklilik için yaş sorunu olmayan kadınlar emeklilik başvurusunda bulunabilir.

DOĞUM BORÇLANMASI ŞARTLARI NELERDİR?

Doğum Borçlanmasının şartları erken emeklilik isteyen kadınların kapsamaktadır. Borçlanma yapmak isteyenler şartlar şu şekildedir:

  • Kadınların SGK kapsamında 4A/4B/4C şeklinde sigortalı çalışmış olması gerekir.
  • Kadının doğumunun gerçekleşmiş ve bebeğin doğumdan sonra hayatta kalmış olması gerekir.
  • Kürtaj ya da ölü doğum yaşandıysa bu borçlanma talep edilemez.
  • En fazla 3 çocuk için bu uygulamaya izin verilir.
  • Bu haktan yararlanmak isteyen çalışan kadınların mutlaka sigorta başlangıcı olmalıdır.
  • Hesaplanan prim miktarı emeklilik süresine göre toplu bir halde ya da taksitlendirerek ödenmek zorundadır.

DOĞUM BORÇLANMASI NASIL HESAPLANIR?

Doğum borçlanmasının hesaplanması her yıl değişen prim miktarları dikkate alınarak yapılır.Doğum borçlanması hesaplanmasında dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

  • Hesaplamaya asgari ve azami tutarlar dahil edilir.Asgari tutar üzerinden alt limit, azami tutar üzerinden ise üst limit hesaplanır.
  • Günlük kazancının %32'si üzerinden hesaplama yapılacaktır çünkü günlük olarak SGK’ya gönderilen prim miktarı bu kadardır.
  • Ödenecek tutar kişinin tercihine bırakılmış olsa da ödenen prim değeri üzerinden bir hesaplama yapılacaktır.
  • Kişi kaç günlük borçlanma talep ederse buna uygun bir tutar hesaplanır. 
  • Borçlanmanın miktarı prim gün sayısı ve günlük prim ödemesinin çarpılmasıyla bulunur.
  • 5 aylık borçlanma isteyenler için 120 gün üzerinden hesaplanır. 15 aylık borçlanma isteyenler 450 gün üzerinden.18 aylık borçlanma isteyen kişiler için ise 540 gün üzerinden hesaplanır ve toplam prim tutarlı bulunur .

KİMLER DOĞUM BORÇLANMASI YAPABİLİR?

Doğum borçlanması yapacak kişiler bu haktan yararlanmak için öncelikle kadın bir çalışan olmalıdır. Doğum Borçlanması erken emeklilik fırsatından yararlanmak isteyenler için çok önemlidir. Kadınlar için özelleştirilmiş bu haktan erken yaşta emekli olmak isteyenleri yararlanabilir. Bu borçlanma türü hariç yurt dışında yaşayan çalışanlar ve askere giden erkekler için de borçlanma hakkı vardır.

2021 DOĞUM BORÇLANMASI TUTARI NE KADAR OLDU?

Doğum borçlanmasının miktarı özellikle erken emekli olmak isteyenleri ilgilendirir. Asgari ücretin artmasıyla Aile,Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bununla ilişkili olarak borçlanma maliyetini de arttırdı. Hem askerlik hem de doğum borçlanmalarında bulunan prim oranı arttırıldı. Buna göre 2021 yılındaki doğum ve askerlik borçlanması günlük olarak en az 31.39 TL’den 38.15 TL'ye çıktı. Günlük en fazla olan tutarda ise 235 44 TL'den 286 TL'ye bir yükseliş söz konusu. 720 gün borçlanmış olan bir kadın tek çocuk için 22.600 TL öderken 27.475 TL ödeyecek.İki çocukta bu miktar 54.950 TL olurken üç çocukta 82.425 TL oluyor.

DOĞUM BORÇLANMA BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Doğum borçlanmasının başvurusu çalışma alanındaki farklılıklara göre değişir. Borçlanma hakkına sahip ve sigortalı olan kişiler  Doğum Borçlanması yapmak için en son çalıştıkları yerin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'ne veya Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvurabilirler. Kamu görevlileri ise başvurularını SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Daire Başkanlığına yaparlar. Başvuru yapılırken borçlanma için bir talep dilekçesi yazılmalıdır bunun dışında T.C. nüfus cüzdanı ve başvuru formunu doldurmak yeterlidir. Başvuru yapılan kurumlar işverenden herhangi bir belge talebinde bulunmazlar. Bu başvuru yöntemleri dışında E- Devlet sistemi üzerinden de başvuru yapılabilir. E-Devlet'e girişinizi sağladıktan sonra SGK bölümüne girmelisiniz. Buradan SSK için 4/A doğum borçlanması başvurusu yazılı kısmı seçmeli ve adımları takip etmelisiniz. Bağkur için de 4/B doğum borçlanması başvurusu yazılı olan kısmı seçmelisiniz.

Editör: TE Bilisim