Kimlik numarası ile analık hali ödemesi sorgulaması internet üzerinden yapılabilmektedir. Analık hali, kadın işçinin ya da erkek işçinin çalışmayan eşinin gebelik ve gebelikle ilgili hastalıklarını kapsayan hallerdir. Analık hali içerisinde verilen doğum rapor parası internet üzerinden şu şekilde sorgulanır:

  • www.turkiye.gov.tr uzantılı internet sitesi arama motoruna yazılarak veya mobil uygulaması üzerinden e- Devlet kapısına giriş yapılır.
  • Kimlik doğrulamasının ardından e-Devlet kapısı arama butonuna Sosyal Güvenlik Kurumu yazılarak, kurumun sistem üzerinden vermiş olduğu hizmetlerin dökümü sağlanır.
  • Hizmetler içerisinde “4A/4B İş göremezlik Ödemesi Görme” başlığı seçilir. Seçim sonucunda ekrana gelen ödemeler kısmında doğum raporu ile hak edilen ücret sorgulanır.

DOĞUM RAPOR PARASI NASIL ALINIR?

Doğum rapor parası, çalışan kadının gebelik hali sebebiyle çalışamadığı günlerin ücretini alabilmesini sağlayan bir geçici iş göremezlik ödeneğidir. Kişi bu ödenekten hamileliğin başlangıç tarihinden itibaren doğumdan sonraki 8 haftaya kadar yararlanabilir. Bu süre çoğul gebelik hallerinde 10 haftaya kadar çıkabilmektedir. Hamile kişinin analık hali ödeneği almak için kişi şunları yapması gerekmektedir:

  • Hamile olan kişi doktora başvurur ve muayene olur.
  • Muayene sonucu SGK’nın tespit etmiş olduğu süre içerisinde istirahat raporunu alır. Bu süre doğumdan öncesi ve doğumdan sonrası için tekil gebeliklerde sekizer haftadır. Çoğul gebeliklerde doğumdan sonraki süre 10 haftaya çıkar.
  • Raporu iş yerine bildirir ve izne ayrılır. İş yeri kişinin raporunu e rapor sistemine girer.
  • SGK raporu kontrol eder ve doğum parasını kişiye bağlar.

DOĞUM RAPOR PARASINI KİMLER ALABİLİR?

Analık hali kapsamı içerisinde bulunan çalışan kadınlar SGK tarafından şu şekilde belirlenmiştir:

  • SGK’nın 4A ve 4B kapsamında çalışan sigortalılar,
  • Ceza evinde olan hükümlü veya tutuklu statüsündeki kişiler,
  • Sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmayan ülkelerde çalıştırılan Türk işçiler,
  • Ev hizmetlerinde çalışan ve bu çalışma süresi 10 gün ve üzerinde olanlar.

DOĞUM RAPOR PARASI ALMA ŞARTLARI NELER?

SGK analık halinden dolayı alınan geçici işsizlik ödeneğinden yararlanmak için belli şartlar belirlemiştir. Bu şartlar şekildedir:

  • Doğum yapan kişinin doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün boyunca sigorta priminin yatırılması,
  • İstisna kapsamındaki durumlar hariç başvuru yapan kişin raporlu olduğu günlerde çalışmamış olması,
  • Kişinin raporun başladığı tarihte iş akdinin feshi edilmemiş yani sigortasının kesilmemiş olmaması,
  • Doğumun gerçekleşmesi (doğumun canlı ya da ölü olarak gerçekleşmiş olması ödeneği almaya engel değildir),
  • Kendi hesabına çalışan kadınların (bağ kur kapsamı) hiçbir prim borcunun olmaması gerekmektedir.

ERKEN DOĞUM VE DÜŞÜK HALİNDE DOĞUM RAPOR PARASI ALINABİLİR Mİ?

SGK kadının analık halinden yararlanabilmesi için doğumun canlı olarak gerçekleşmesi şartı aramamaktadır. Erken veya ölü gebelik doğum rapor parası alabilmek için gerçekleştirilen işlemlerde herhangi bir fark bulunmamaktadır. Bu durumlarda doğum rapor parası şu şekilde hesaplanmaktadır:

  • Kişi erken doğum gerçekleştirdiyse SGK’nın doğumdan öncesi için sunduğu kalan rapor hakkı doğumdan sonrasına eklenmektedir. Yani kişi ödeneğini tam olarak bu şartta da almaktadır.
  • Kişinin gebeliğinin düşük ile sonuçlandığı durumlarda düşük tarihi SGK tarafından doğum tarihi olarak sayılır. Doğumdan öncesi ve sonrası için hak ettiği rapor günü hesaplanarak ödemesi gerçekleştirilir.

2021 DOĞUM RAPOR PARASI NE KADAR SÜRE İLE VERİLİR?

Analık hakkı ücreti alma süresi tekil gebeliklerde doğumdan öncesi ve sonrası için sekizer hafta olmak üzere 16 hafta olarak belirlenmiştir. Bu durum çoğul gebeliklerde 10 haftadır. Sigorta kapsamındaki kişiler bu süreden önceki rahatsızlığı için geçici iş göremezlik raporuna başvuru yapabilir. Ancak bağ kur kapsamındaki kişiler, hastalık sigortasından yararlanamadığı için bu süre öncesi için ödenek alamaz.

İstisna olan durumlarda gebe olan kişi doktorunun verdiği rapor ile gebeliğe 3 hafta kalana kadar çalışabilir. Bu durumda doğumdan önceki 5 haftanın ödeneği de doğumdan sonraki ödenek miktarına eklenir. Ancak bunun için raporun SGK ile anlaşmalı bir kurumdan alınması gerekmektedir.

DOĞUM RAPOR PARASI NE ZAMAN YATAR?

Ay içerisinde analık hakkı parası yatma süresi belli bir güne bağlanmamıştır. Raporun bildirimin tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde para, kişinin hesabına yatmaktadır. Paranın yatıp yatmadığı e-Devlet kapısı ya da Alo 170 telefon hattı üzerinden sorgulanabilmektedir. Kişinin e-Devlet kapısı üzerinde kayıtlı bir numarası bulunuyorsa bu bildirim kişiye mesaj yoluyla yapılmaktadır.

DOĞUM RAPOR PARASI NASIL HESAPLANIR?

Analık hakkı ücreti kişinin brüt ücreti üzerinden hesaplanmaktadır. Bu ücret kişinin günlük kazancına tekabül eder. Doğum yapan sigortalı çalışanın tek hakkı iş göremezlik raporu değildir. Doğumun canlı gerçekleştiği durumlarda kişi emzirme yardımı da almaktadır.

ÇALIŞMAYAN KADIN DOĞUM RAPOR PARASI ALABİLİR Mİ?

Sigortalı olarak çalışmayan kadın doğum rapor parası alamamaktadır. Devlet çalışmayan hamile kadın için süt parası ve doğum yardımı imkanları sunmaktadır. 2021 yılı için süt parası 225 TL, doğum yardımı parası ise 300 TL olarak belirlenmiştir.

Editör: TE Bilisim