Emekli sandığı ölüm parasının tutarı 2021 yılı için 917 TL olarak belirlenmiştir. Enflasyon oranlarının açıklanmasıyla devlet tarafından verilen yardımların da miktarı değişmiştir. Emekli sandığı ölüm parası almak isteyenlerin 5510 sayılı kanunda yer alan şartları taşıması gerekir. Her ilde 917 TL şeklinde olan ölüm parası bölgelere göre değişmez ve ülkemiz sınırlarında kullanılabilen bir haktır. Defnetme işlemi yurt dışında yapılan kişiler için de bu ödeme Türk Lirası ile yapılır. Vefat eden kişilerin yakınlarına cenaze masraflarını karşılamak amacıyla ölüm parası yardımı yapılır. Vefat eden kişinin SSK, Bağkur ya da Emekli Sandığı’na bağlı olması durumunda yakınları yetkili kurumlara başvurabilir.

ÖLÜM YARDIM PARASI ŞARTLARI NELER?

Ölüm yardım parasının şartları 5510 sayılı kanun kapsamında olan çalışanların vefat etmesi sonucunda para yardımı yapılması için yerine getirilir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanan ödeme ardımı için sağlanması gereken şartlar şunlardır:

  • Vefat eden kişi meslek hastalığı ya da iş kazasında ölmüş olmalıdır.
  • Sürekli iş göremezlik, yaşlılık veya malullük maaşı alan bir vatandaş vefat etmiş olmalıdır.
  • En az 1 yıl süreyle kendine yaşlılık, malullük ya da ölüm sigortası yaptırmış olan kişinin vefat etmiş olması gerekir.

Vefat eden kişinin meslek hastalığından ya da iş kazasından ölmüş olması ve sürekli iş göremezlik, yaşlılık veya malullük maaşı alması durumlarında sigortalılık şartı aranır. Fakat malullük, yaşlılık ve ölüm primi yaptırmış olanlarda sigortalılık şart aranmaz.

CENAZE YARDIM BAŞVURULARINDA GEREKEN EVRAKLAR NELERDİR?

Cenaze yardımında gereken evraklar Sosyal Güvenlik Kurumu’na vefat eden kişinin cenaze işlemleri bittikten sonra teslim edilmelidir. Başvuru işlemi için cenazenin yapılmış ölmüş kişinin defni gerçekleşmiş olmalıdır. Ölüm parası yardımında kişi 5 yıla kadar gerekli belgelerle başvurusunu yapabilmektedir. SGK’ ya ölüm parası için başvuru yapacak kişilerin sahip olması gereken belgeler şunlardır: 

  • T.C kimlik belgesi
  • Ölüm belgesi
  • Muhtarlıktan alınmış imzalı belge

ÖLÜM YARDIM PARASI KİMLERE VERİLİR?

Ölüm parası alan kişiler belirtilen şartları sağlayan ve SGK kapsamında olan vefat eden vatandaşın birinci dereceden yakınlarıdır. Emekli sandığı ölüm parası cenazeyi kimin kaldıracağına bağlı olarak değişmekle birlikte öncelikle ölmüş kişinin eşine verilir. Eşi bulunmuyorsa çocuklarına, çocukları yoksa da anne babasına yardım sağlanır. Birinci dereceden akrabası yoksa cenazeyi kaldırma görevini üstlenen akrabalarına verilebilir. Cenaze masraflarını tüzel kişiler karşılıyorsa para ödemesi tüzel kişilere sağlanabilir ama bunun için masraflara dair belgeler ile ibraz edilmiş olmalıdır.

ÖLÜM YARDIM PARASI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Ölüm parası başvurusu vefat eden kişinin yakınları Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’ne ya da Sosyal Güvenlik Merkezi’ ne cenazeden sonra yapılabilir. Dikkat edilmesi gereke nokta cenaze bittikten sonra başvurunun yapılabilmesidir. Başvuru sırasında yapılan cenaze defnine ait harcamaların belgeleriyle müracaat işlemi yapılmalıdır. 5510 sayılı kanuna dair çalışanların vefatı sonucunda başvurulabilen ölüm parası için 5 yıl süre belirlenmiştir. Bu süre içinde birinci derece akrabalar tarafından yapılan yardım başvuruları değerlendirilecektir. Fakat kişinin ölen yakını için 5 yıldan fazla olarak geçmişe dönük başvuru yapması mümkün değildir.

ÖLÜM YARDIMI YARDIM PARASI SORGULAMA NASIL YAPILIR? 

Ölüm parası sorgulama işlemi başvurunuzu yaptıktan sonra E-devlet sistemi üzerinden yapılabilir. Emekli sandığı ölüm parası için SGK’ ya başvuru belgeleriyle müracaat edenler sonuçları internetten öğrenebilir. E-devlet’ e giriş yaptıktan sonra “e-Hizmetler” bölümüne girilmelidir. Burada yer alan listeden SGK seçilmeli ardından şahıs ödemeleri kısmı kontrol edilmelidir. Bunun dışında SGK müdürlükleri telefonla aranarak da ölüm parası başvurunuzun sonucunu öğrenebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim