Engelli maaşını kesilmesi ilk olarak muhtaçlığın ortadan kalkması ile ortaya çıkmaktadır. Soluğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma derneklerinde alan vatandaşlar, Alo 144 nolu numarayı tuşlayarak engelli maaşı kesintisinin neden olduğu hakkında araştırmalar yapmaktadır.  Engelli maaşının kesilme nedenleri şunlardır:

·        Engel Oranının Düşmesi  /Engel oranı%40’ın altına düşerse engelli maaşı kesilir.

·        Ölüm

·        Adres değişikliği

·        Sosyal güvenlik kaydının tespit edilmesi

·        18 yaş ve altı engelli yakını olup, engelli aylığı alanların 18 yaşını doldurması

·        18 yaş altında olan engellinin fiili bakımdan bakımının yapılmadığının tespit edilmesi 

·        Feragat etme

·        Türk vatandaşlığından çıkarma

·        Engelli aylığının 1ay boyunca kesintisiz olarak alınamaması

Engelli Kişinin Üzerine Ev Ya da Araba Alınırsa Engelli Maaşı Kesilir mi?

Engeli kişi üzerine ev ya da araba alma işlemi, engelli raporu alınırsa engelli maaşını kesintiye uğratmaz. İlk gelir testi işleminde araç haneye gelir beyanı olarak kaydedilerek varlıklar listesine eklenir. Araba ya da ev alım işlemi haneye gelir beyanı olarak eklendiği için engelli maaşının alınmasına engel oluşturacaktır. Böyle bir durumda yasal haklarınızı kullanarak ilgili mercilere başvurarak dilekçe beyanı ile bilgi alabilirsiniz. Engelli maaşının hesaplanması ile muhtaçlık sınırına sahip olan kişi,  hane içi kişi başı gelir oranını geçerse maaş oranı kesilmiş sayılır.

Evlilik Halinde Engelli Maaşı Kesilir mi?

Evlenme durumunda engelli maaşını kesilmesi, direkt olarak gerçekleşmemektedir. Adres değişikliğinin Sosyal Yardımlaşma Vakfına başvurulmasının ardından vakfa bildirilmesi halinde engelli maaşı kesintiye uğramamaktadır. Bu sürede Sosyal Yardımlaşma Vakıf size yeni bir gelir testi yaparak, engelli maaşını almaya hak kazanıp kazanmadığınızı analiz etmektedir. Gerekli kriterleri taşımanız halinde engelli maaşını almaya devam edebilir, engelli maaşını kesilmesi halinde yasal haklarınızı kullanarak, resmi mercilere yeniden rapor sunarak engelli maaşı alabilirsiniz.

Sigortalı Bir İşe Girmek Engelli Maaşını Keser mi? 

Engelli kişilerin sigortalı bir işe girmesi halinde bu kişiler, artık engelli maaşı alamamaktadır. Sigortalı olarak işe başlayan engellinin maaşı anında kesilmektedir. Yaş sınırına göre 18 yaşın altında olan engelliler de küçük engeli olsa dahi maaşı kesintiye uğramaktadır. Hane içi gelir beyanına ve muhtaçlık sınırına bakılarak engelli kişinin maaş alma hakkı yeniden sağlanabilmektedir. Hane halkı gelir indeksi yüksek ve muhtaçlık sınırı düşük olan kişilerin engelli maaşı kesilmektedir. Engelli kişilerden gerekli kriterlerin sağlayamaması halinde engelli maaşı kesintiye uğratılmaktadır.

Engelli Maaş Kesildikten Sonra Yeniden Alınabilir mi?

Engelli maaşı kesildikten sona tekrar maaş alma işlemi, gerekli yasal mercilere başvurduktan sonra, başvuru sonucuna göre aktif edilmektedir. Sosyal Yardımlaşma Vakfı bünyesinde çeşitli gelir beyanları, sağlık raporları ve engelli raporlarının gerekli kriterleri karşılaması durumunda engelli maaşı yeniden alınabilmektedir. Eski maaş durumunuzda gelir bakımından bir farklılık yoksa maaşınızın yeniden bağlanması büyük ihtimaller dâhilindedir. Engelli maaşı kesildikten sonra haneye yeni gelir kaynakları ve mal varlığı eklendiyse, gelir beyanının eklenmesiyle, maaş durumunuz bu hesaplama dâhilinde değerlendirilecektir.

Engelli maaşının kesilmesi kişilerin adres değişikliği, yasal beyanları, gelir ve hane halkı varlıklarının hesaplanması gibi kişiye ve duruma göre gelişen sebeplere göre değişmektedir. Engellilik oranını %40 ve üzerine olması halinde engeli raporunu alarak gerekli vakıf ve sağlık kuruluşlarına başvuru yaparak, yasal haklarınızı kullanabilir, engelli maaşı almaya devam edebilirsiniz. Engelli kişilerin bakım sürecini feragat etmeden sürdürürseniz, bu kişilerin ihtiyaçlarını karşılayarak kişilik ve sosyal haklarını ihlal etmezseniz devletin sunduğu gelir imkânlarından faydalanabilirsiniz. Adres değişikliği, çalışma, evlilik ve yaş şartlarına göre değişen her yeni durumda gerekli bilgi ve belgelerin kayıtlı olduğu raporları Sosyal Yardımlaşma Vakfına ileterek ve yeni bilgilerinizi güncelleyerek yeniden engelli maaşı alabilirsiniz.

 

 

Editör: TE Bilisim