Engelli emeklilik başvurusu yapabilmek için engel durumunun çalışmaya başlamadan önce gerçekleşmiş olmalıdır. İş hayatı sırasında yaşanan engellilikler için malulen emeklilik durumu söz konusu olur. Engelli emeklilik devlet tarafından engeli bulunan bireyler için oluşturulmuş bir erken emeklilik hakkıdır. Engelliler için emekli başvurularında diğer çalışanlarda olduğu gibi ilk olarak SGK’ ya müracaat edilmedi gerekir. Hem engelli erken emeklilik durumunda hem de malulen emeklilik durumunda bu kuruma başvuru yapılır. Müracaat işleminde Bağkur veya SSK’ya bağlı olduğunuzu ve kademeli engelli erken emeklilikten faydalanmak istediğinizi belirtmelisiniz. Başvuru sürecinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafında sevk edeceği hastanedeki sağlık kurulundan engelli raporu almalıdır. Onaylanan engelli raporu en az yüzde 40 olmalı ve çalışanın işgücü kaybına dair rapor hazırlanmalıdır. Hastaneden aldığınız rapora göre engel oranınızın belirlenmesinin ardından bu oranda vergi indiriminiz yapılır. Ayrıca hazırlanan vergi indirim kimlik belgesi size verilir.

Engelli Emeklilik Başvuru Evrakları Nelerdir?

Engelli emeklilik başvuru evrakları SGK tarafından yapılacak emeklilik işlemlerinin tamamlanması için istenir. Belgelerini hazırlayan ve şartlara uygun olanlar erken emeklilik durumundan yararlanabilir. Engelli emeklilik için gereken başvuru evraklar sigorta ve bağkur için şu şekildedir:

İşçiler için gereken başvuru evrakları:

·        Vukuatlı nüfus kayıt örneği

·        Kişinin emeklilik tahsis ve talep formu

·        Son altı ay içinde çekilmiş 2 adet vesikalık fotoğraf

·        Sigortalının son dönem çalışmalarını gösteren ve işveren tarafından onaylanan hesap fişi

Bağkurlular için gereken başvuru evraklar:

·        Vukuatlı nüfus kayıt örneği

·        Kişinin doldurması gereken yaşlılık aylığı talep formu

·        Kişinin Sigortalılık belgesi

·        Ödendiği halde henüz hesapta görünmeyen primlerin makbuzlar

Engelli Emeklilik İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Engelli emeklilik şartları 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortalar Kanunu kapsamında düzenlenmiştir. Engelli emeklilik başvurusu sonucunda kişiye aylık ödeme bağlanır. Emeklilik için istenen şartlar şunlardır:

Sağlık kuruluşundan alınmış engellilik oranını belirten bir sağlık rapor alması gerekir. Engelli kişiler SSK, bağkur ya da emekli sandığı kapsamındaki sigorta kollarından birinde çalışmış olmalıdır. Engel teşkil eden durumun kişinin işe başlamasından önce yaşanmış olması gerekir. Emeklilik maaşını başvurusunda istenen gün şartları kişinin sigorta başlangıcı ve engel duruma göre değişir. 2008 tarihinden önce ve sonra sigortalı olanlar için farklı kriterler söz konusudur. Aynı zamanda engel oranına göre istenen prim gün sayısı değişir.

Engelli Emeklilik Nasıl Hesaplanır?

Engelli emeklilik hesaplamasında çalışan kişilerin sigorta tarihlerinin başlangıcına ve engel derecelerine dikkat edilir. Sigorta başlangıcının 2008 tarihinden önce ya da sonra olması durumu ve prim gün sayısı emeklilik hesaplamasını etkiler. Bu emeklilik şeklinde kişiler için yaş şartı aranmaz. Başvuru sırasında değerlendirme yapılan engellilik dereceleri şu şekildedir.

1. Derece olan kişiler %80 ve üzeri
2. Derece olan kişiler %60-79 arası
3. Derece olan kişiler %40-59 arası
Engelli Emeklilik Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Engelli emeklilik için sorgulama E-devlet sitesine girilerek yapılabilir. Engelli emeklilik hakkından yararlanmak isteyen engelli kişi ve yakınları SGK üzerinden gerekli evraklarla başvuru yaparlar. Emeklilik durumunu sorgulamak isteyen vatandaşlar T.C. kimlik bilgileri ve şifreleri ile E-devlet hesabına giriş yaparlar. Bu kısımda SSK, bağkur ve emekli sandığı için ayrı sorgulamalar bulunur. SSK için sorgulama işlemi “4a SSK engelli emekli maaşı sorgulama” kısmından yapılır. Bağkurlu olan kişiler için “4b bağkur engelli maaşı sorgulama” kısmından ve son olarak emekli sandığı için sorgulama yapmak isteyenler “4c emekli sandığı engelli aylığı sorgulama” kısmına girerek durum hakkında gerekli bilgili alabilir..

 

Editör: TE Bilisim