Çeyiz parasının ödenme süresi emekli sandığı için başvurunun ardından ortalama 3 ile 4 ay içerisinde yapılır, bu süre hakkında kesin bir bilgi bulunmaz. Yetim aylığı alan kadınlar için emekli sandığı çeyiz parası ödemesi Ankara’da yapılır ve başvuru yapan herkes ödemesini tek bir noktadan alabilir. Ödemelerin tek yerden yapılması sebebiyle işlemler uzun sürebilir. Çeyiz parası ödemesi almaya hak kazanan kişilerin paraları yetim aylıklarının attığı banka hesabına yatıyor.

ÇEYİZ PARASI ŞARTLARI NELERDİR?

Çeyiz parasının şartları ödeme almak isteyenleri ilgilendiren bir konudur. Çeyiz parası yardımından yararlanmak isteyenlerin taşıması gereken şartlar şu şekildedir:

·         Çeyiz parası ödemesi anne ya da babasını kaybetmiş ve devletten yetim aylığı alan kadınlar başvurabilir.

·         Bu para yardımı tek bir evliliğe mahsus olarak kadınlara verilir.

·         Çeyiz parası için herhangi bir yaş sınırı bulunmuyor.

·         Ödeme sadece kadınlara yapılıyor ve erkekler bu haktan yararlanamıyor.

·         Sigortalı olarak çalışan kadınlar çeyiz parası alamıyor.

ÇEYİZ PARASI GERİ ÖDENİYOR MU?

Çeyiz parası geri ödemesi yapılmaz bu hak yetim aylığı alan kadınlara uygulanan bir devlet yardımıdır. Devlet tarafından yapılan bir geri ödemeli kredi değildir. Bir sefere mahsus olarak ve geri ödenme şartı aranmadan yetim aylığı alan kadınların evlenmesi üzerine yapılır. Bankaların verdiği geri ödemeli evlilik yardımı gibi bir durum değildir.

ÇEYİZ PARASI HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

Çeyiz parasının hesabı kadının aldığı yetim aylığı üzerinden yapılıyor. Emekli sandığı çeyiz parası 4/C sigorta koluna bağlı olduğu için yetim aylığın 12 katı alınıp hesaplanarak ödeniyor. 4/A SSK ya da 4/B Bağkur sigortasından yetim aylığı alınıyorsa aylığın 24 katı alınıp hesaplama yapılıyor. Başvuru sırasında kadının en son aldığı yetim aylığı miktarına göre işlem yapılıyor. Genel olarak aylığın 12 ya da 24 katı şeklinde çeyiz parası alınabiliyor.

ÇEYİZ PARASI İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?

Çeyiz parasında başvuru işlemi ikamet edilen il veya ilçedeki kurumlara yapılır. Adresinizde bulunan SGK müdürlüklerine ya da Hizmet Merkezleri’ne evlenme parası için başvuru yapabilirsiniz. Emekli sandığı üzerinden yetim aylığı alıyorsanız ve ebeveyninizin 1 Ekim 2008 tarihiden önce kamu görevi yaptıysa başvuru için Ankara’ya gitmeniz gerekir. Bu koşullara sahip olanlar Ankara’da SGK Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Dair Başkanlığı’na evlenme parası için başvurmalıdır. Eğer anne ya da babanız 1 Ekim 2008 tarihinden sonra memur olmuşsa adresinizde bulunan kurumlara müracaat edebilirsiniz. Başvuru yaparken gereken belgeler kimlik, evlenme cüzdanı ve dilekçedir.

ÇEYİZ PARASINA NE ZAMAN BAŞVURULUR?

Çeyiz parası verilmesi için evlendikten hemen sonra başvuru yapılabilir. Evlendikten sonraki 5 yıl içinde yapılacak başvurular kabul edilir. 5 yıldan sonraki müracaatlar ise geçersiz sayılır. Başvuru yaptıktan sonra ödemenin ne zaman alınacağı ile ilgili kesin bir bilgi yoktur. Çeyiz parasıyla ilgili detayları öğrenmek isteyenler sorgulama yapabilir. E-devlet hesaplarına giriş yaparak ya da ALO 170 numaralı telefonu arayarak evlenme paraları hakkında gerekli bilgi öğrenebilirler.

ÇEYİZ PARASI ANNENİN MAAŞINDAN KESİLİR Mİ?

Çeyiz parasının anneden kesilmesi yetim aylığını sadece dul kalan eş alıyorsa yetim kadına evlenme parası verilirken kesinti annenin maaşında kesinti yaşanabilir. Emekli sandığı çeyiz parası alan evlenen kadınların annelerinde maaş kesintisi yetim çocuğun hakkı kadarında yapılır. Talep edilirse yetim aylıkları çalışmayan kız çocukları ve dul eşler arasında paylaştırıldığı için böyle bir durum ortaya çıkıyor. Talep yapılmazsa maaşın tamamı dul kalan eşe veriliyor. İşte bu durumda maaşı sadece dul anne aldığı için çeyiz parası ödemesi alındığında maaşında kesinti yaşanıyor.

Editör: TE Bilisim