2021 evlenen çiftlere devlet yardımı nasıl alınır? Soruları vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Evlilik çağında olup evlenen çiftlerin devlet desteği olan çeyiz yardımı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Evlendiği tarihten itibaren 5 yıl içerisinde bu ödeneğe başvurmayanlar, devlet tarafından haklarını kaybediyorlar. Çeyiz parası almak isteyen vatandaşlar, devlet desteği başvurusunun nasıl yapılacağını merak ediyor. Peki, 2021 evlenen çiftlere devlet yardımı nasıl alınır? İşte detaylar…

Devlet tarafından evlenen çiftlere yapılan yardımı evlilik hazırlığında olan çiftlerin Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri ve  SGK Merkez Müdürlükleri’ne başvurularak alınabilecek bir ödenektir. Çeyiz parası da olarak da adlandırılan evlenen çiftlere devlet yardımı yetim kız çocuklarına bir defaya mahsus olarak devlet tarafından verilirler.

Evlilik Yardımı Nasıl Yapılır?

Evlilik yardımının yatırılması  Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığı ile aylık  olarak yapılır. Aylığın tutarı,  SGK tarafından alınan aylığın iki yıllık tutarına göre tahsis edilir. Bu para, peşin olarak ödenir ancak evlenme yardımı almak için öncelikle beyanda bulunmak gerekir.

Yardım Ne Zaman Yapılmaz?

Yardımın kesileceği durumlar şunlardır:

  • Eğer yetim olan kız çocukları evlenirse bu yardım kesilecektir. 01.10.2008 tarihi sonrasında yetim aylığı almaya başlanmış olması gerekmektedir. Başvuru, dilekçe ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılır. Evlenen çiftlere devlet yardımı yalnızca öncesinde yetim aylığı almakta olan kız çocuklarına verir. Erkek çocuklar ise bu destekten yararlanamaz.
  • Evlenme parası 2 yıllık yetim maaşının toplamı kadar olur. Öncelik başvuruyu yapan kişinin başvurusu ile taşıdığı şartlar detaylıca incelenir. Eğer ailede birden fazla kız çocuk varsa, biri bu destekten yararlandığı zaman diğer kardeş iki yıl beklemek durumundadır. Yetim kız kardeşler arasında en son evlenen en yüksek ödemeyi alacaktır.

Devlet Yardımı Almak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Devlet yardımı almak için gerekli koşullar şunlardır:

  • Yetim aylığı alabilmek için kız çocuğu olmak
  • Anne babadan dolayı yetim aylığı alıyor olmak
  • İlk evliliği yapmış olmak
  • 01.10.2008’den sonra yetim hakkı almaya hak kazanmış olmak
  • Başvuru dilekçesini SGK’ya vermiş olmak
  • Başvurudan önce evlenmiş olmak
  • Başvurudan önceki iki yıl içerisinde diğer kardeşin devlet yardımı almamış olması
  • Ayrıca SSK dışında olan 4A veya 4B sigorta kolu üzerinden yetim aylığı alanlar da bu yardımı alabilirler. Kısaca söylemek gerekirse bu ödeneği almanın iki koşulu bulunur:
  • Anne ya da babadan dolayı yetim aylığı almak
  • Aylığı alırken evlenmiş olmak

Bu konuda merak edilen bir diğer konu da dul olanlarında evlenme yardımından yararlanıp yararlanamaması konusudur. İkinci evliliğini yapacak kişiler bu yardımı alamazlar. Evlenme yardımı almak isteyenler için belirtilen bir yaş sınırlaması yoktur. 25 yaş sınırı gibi bir uygulama yapılmamaktadır. Evlenme desteği alabilmek için en temel esas ilk defa evleniyor olmaktadır.

Evlenme Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Evlenme yardımı başvurusu yapmış olmak, yardımdan faydalanabilmek için şarttır. Evlendikten sonra 5 yıl içinde bu ödeneğe başvurmamış olanlar, bu haktan yararlanamazlar.

Devlet yardımı almak isteyen kişiler SSK ve Bağ-Kur kapsamında hak sahibi olan kişiler, başvurularını SGK Merkez Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine yapmalıdırlar.

Başvuruda hak sahiplerinin başvuru dilekçesi yani Evlenme Ödeneği Talep Dilekçesi istenmektedir. Eğer evlilik henüz nüfusa işlenmediyse başvuru sırasında evlilik cüzdanı istenir. Evlilik nüfus kütüğüne işlendiyse, evlilik cüzdanı gerekmez, yalnızca talep dilekçesi yeterlidir.

Evlenme Yardımı Ne Kadardır?

Evlenme yardımının tutarı, başvuruda bulunacak olan kişinin yetim aylığı dikkate alınarak hesaplanır. Hesaplama şu şekilde yapılır; son yetim aylığının iki yıllık tutarı yani bir aylığın 24 katı hesaplanır. Yapılan hesaplama sonucunda belirlenen tutar bir defa olmak üzere peşin ödenir. Örnek vermek gerekirse, 600 lira ölüm aylığı alan birine 14 bin 400 TL evlilik yardımı yapılır.

Evlenme Parası Nereye Yatırılır?

Evlenme parasının yatırılacağı banka en çok merak edilen konulardan biridir. Evlilik aylığı Sosyal Güvenlik Kuruma tarafından Ziraat Bankası’na yatırılır. Evlenen çiftlere devlet yardımı almak için şahsi hesaba sahip kişiler, yardımı parası kendi hesaplarından tahsil edebilirken; olmayanlar ise vezneden T.C kimlik numaralarını kullanarak alabilirler.

Editör: TE Bilisim