VPN kısaltması Virtual Private Network teriminden gelir Türkçe’ ye ise sanal özel ağ şeklinde çevrilir. VPN ile iki işlemci arasında özel bir ağ oluşturulur ve bu ağa bağlanan kişiler özel bir erişimle başka bir yerden internete bağlıymış gibi görünür. Genelde erişim engeli olan, altyapısı yavaş olan bilgisayar ağlarında kullanılır. İnternete girdiğiniz teknolojik cihazın bulunduğu yer ile başka bir yerdeki ağ sistemi arasında kripto denilen yani şifreli bir yol oluşturur. Bu bahsedilen yol şifreli olduğu için başkalarının erişimi olmaz ve dışarıdan görünmez. Ağ sürücülerine kurulumla hem mobilde hem de bilgisayarlarda kullanılabilir.

VPN Ne İşe Yarar?

Vpn’ nin yaptığı iş aslında sizin bilgisayarınızda bulunun ağdan özel bir bilgisayar ağına aktarmaktır. Fiziksel olarak erişiminiz olmayan yerlerdeki ağlara bağlanmak için kullanabilirsiniz. Ülkenizde girilmesi yasaklanan web sitelerine ya da IP adreslerine girebilirsiniz. Konumunuz farklı görüneceği ve oluşan özel ağ bağlantısı şifreli olacağı için güvenlikli bir yöntemdir. Başka kişiler sizin bu ağ içinde hangi aramaları yaptığınızı ya da hangi verileri aktardığınızı göremez.

VPN Nasıl Kurulur?

VPN’ nin kuruluşu kişiye özel bir durumdur ve farklı birçok yöntem bulunur. İnternette yapılabilecek bir araştırmada yüzlerde VPN uygulaması bulunabilir. Kişi istediği VPN uygulamasını bilgisayarına indirebilir ya da Google web mağazasından eklentisini yükleyerek tarayıcısına kurabilir. Mobil cihazlar içinde kullanımı mevcut olan bu özel sanal ağ için aynı şekilde uygulama telefona indirilerek bağlantı sağlanabilir. Genelde kullanımı kolay olmasına rağmen bazı uygulamalar daha fazla teknik bilgi gerektirebilir ayrıca her ağ ve cihazda bu uygulamalar kullanılamaz. Belli bir ücret karşılığında daha yüksek seviyede güvenlikli olan sanal ağlar satın alınabilir.

Hangi Durumlar VPN Gerekli?

VPN’ nin gerekli olduğu durumlar genelde normalde bağlantı kuramadığınız ağlarla ilişkilidir. VPN bağlanamadığınız ağlara bağlanmayı sağlar. Bu uygulamalarının gerekli olabileceği durumlar şu şekildedir:

·         Bulunduğunuz konumda yasaklanmış olan web sitelerine girebilirsiniz. Ağ bilgileriniz şifrelendiği ve artık farklı bir konumda göründüğünüz için giremediğiniz engellenmiş web adreslerine erişim sağlayabilirsiniz.

·         Torrent gibi yasal ya da yasadışı olabilecek indirme işlemlerini güvenli bir şekilde yapmanız için gerekli olur.

·         Okul ya da iş ağı gibi bağlantılara uzaktan erişmenize yardım eder.

·         Sahip olduğunuz ağ üzerinde güvenliğinizi arttırmak istiyorsanız kullanılabilir. Bu hizmet ile gizliliğiniz sağlanmış olur.

·         Başka ülkelerin konumlarına bağlanarak buradaki özel hizmetlerden faydalanmak isterseniz gerekli olur.

VPN Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

VPN seçimi yaparken ücretsiz ya da ücretli seçenekleri ne istediğimize bağlı olarak değerlendirmeliyiz. Birçok veri, dosya indirmekten erişime engelli sitelere giriş yapmaya kadar farklı özelliklere farklı ücretler talep eden sanal ağ uygulamaları bulunabilir. Protokol dikkat edilmesi gerenlerden biri ve genelde farklı altyapıları olsa da bu uygulamalar güvenliğinizi eşit şekilde sağlayacaktır. Tüm protokollerin güvenliği ve gizliliği koruduğu söylenebilir. Özellikle bir konuma bağlanmak istiyorsanız özel ağ uygulaması indirirken size sunulan çıkış konumlarına dikkat etmelisiniz. Ayrıca gizliliğiniz açısından indirmeyi düşündüğünüz uygulamanın günlük kayıt tutma politikasını da göz önünde bulundurmalısınız.

En İyi VPN Uygulamaları Hangileri?

En iyi VPN uygulaması kullanıcı kişinin ne istediğine bağlı olarak değişir. Sahip olacağınız VPN sürekli kullanacağınız bir uygulamaysa ve ağ içinde daha güvenlikli olmak istiyorsanız ücretli olan seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Ücretli uygulamaların çıkış noktası, ciddi gizlilik ve reklamsız olduğu söylenebilir. Ücretsizlerin ise genelde daha az çıkış noktası bulunur ve reklam gösterilir. Seçebileceğiniz ücretli ve ücretsiz uygulamalar şu şekildedir:

·         Express VPN

·         TorVPN

·         proXPNP

·         Private Internet Access

·         Opera VPN'li tarayıcı

·         ZenMate VPN

·         Hotspot Shield VPN​

Editör: TE Bilisim