Fakir aileler için devlet yardımı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıfları aracılığıyla verilir. Fakir Aileler Devlet Yardımı isteyen kişinin muhtaçlık belgesine sahip olunması gerekir. Ardından vakıflara gidip başvuru formu doldurulur. Formda belirtilen bilgilere göre denetleme ekipleri gerekli olan incelemeleri yapar. Başvurunun sonucu bir hafta ile bir ay içinde açıklanır. Sosyal güvence sağlayamayan ve asgari ücret tutarını bile alamayan kişiler için devlet tarafından verilen barınma, gıda yakıt ve para şeklinde olabilecek yardımlar bulunur. Devletin dışında da özel kurumlar tarafından geliri veya işi olmayan, maddi sıkıntılar nedeniyle yaşamını sürdüremeyen, bir engeli bulunan kişilere çeşitli yardımlar verilir.

Fakirlik Maaşı Kimlere Verilir?

Fakirlik maaşı alan kişinin geliri olmaması, hiçbir sosyal güvencesi olmaması ve devlet tarafından verilen maddi yardım olanaklarından faydalanmıyor olması gerekir. Aynı zamanda başvuran kişi üzerine kayıtlı herhangi bir menkul veya gayrimenkul mala sahip olmamalıdır. Vakıflar Genel Müdürlüğü annesi ya da babası olmayan çocuklar için bu maaşı verir. Bunun dışında %40 ve üzeri oranında engelli bulunan ihtiyaç sahiplerine de fakirlik maaşı bağlanabilir. Başvuru formundaki bilgiler doldurulur ve sağlık raporu gibi istenen belgeler tamamlandıktan sonra başvuru yapılabilir. Başvurunun onaylanması sonucunda 967 TL fakirlik maaşı alınabilir.

Devlet Kira ve Barınma Yardımı Başvurusu Evrakları Nelerdir?

Yardım başvurusunda gerekli evraklar hazırlandıktan sonra Fakir Aileler Devlet Yardımı başvurusu tamamlanabilir. Devlet kira ve barınma yardımı başvurusu için gerekli belgeler şunlardır:

  • Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıfları başvuru kayıt formu doldurulmalıdır.
  • Başvuru dilekçesi yazılmalıdır.
  • Başvuru sahibinin nüfus cüzdanının fotokopisi bulunmalıdır.
  • Barınma ihtiyaç raporu alınmış olmalıdır.
  • Eğer varsa hasar tespit raporu da bu belgelerle verilmelidir.
  • Bu yardımın başvuruları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına bizzat yapılır. Başvuru sonuçlarının değerlendirilmesi sonucunda kira ve barınma yardımı alınabilir.

Devletten Kira Yardımı Nasıl Alınır?

Kira yardımı almak için kira desteği başvurusu yaptıktan sonra aile gelirinin belirlenen rakamın altında olması gerekir. Yardımdan yararlanmak için başvuran kişinin devlet tarafından sağlanan dul, yetim, emekli veya ölüm aylığını almıyor olmalıdır. Kira yardımı alacak kişinin ayrıca sigortalı bir işte çalışmıyor ve düzenli bir gelir elde etmiyor olması gerekir. Devletin muhtaç kişilere sağladığı pek çok yardımda olduğu gibi kira yardımı da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanıyor. Kira yardımı verilecek olan kişilere Kaymakamlıklar ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla ulaşılıyor. Bu yardımın miktarı illere göre değişiklik gösteriyor.

Devlet Tarafından Yapılan Yardımlar Nelerdir?

Devletin yaptığı yardımlar başta Fakir Aileler Devlet Yardımı olmak üzere yardıma muhtaç kişilerin hayatını sürdürebilmesine destek olur. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sağlanan bu destek yardımları genel sosyal yardım, eğitim yardımı, eşi vefat etmiş kadınlar için yardım, sağlık, Şehit ve gazi yakınları için yardım gibi birçok çeşidi bulunur. Devlet tarafından sağlanan genel sosyal yardımlar aşağıda ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır:

Gıda yardımları: Yardıma ihtiyaç duyan ailelere aylık gelirinin 1/3’ten az olması halinde Ramazan ve Kurban Bayramları için erzak yardımı yapılır.

Barınma yardımları: Başvuru yapan ihtiyaç sahibinin yaşam alanı yaşanmayacak kadar eski ve sağlıksız koşullarda ise devlet tarafından barınma yardımı yapılır. Aynı zamanda aylık gelirinin 1/3’ten az olması gerekir. Barınma yardımı hem nakdi hem de ayni şekilde olur. Burada devletin önem verdiği konu bireylerin sağlıklı ortamlarda hayatını geçirmesidir.

Yakacak yardımları: Isınma ihtiyacını karşılayamayan aileler için devlet tarafından yapılan kışlık yakacak yardımıdır. Bu ailelere en az 500 kilogram kömür verilerek destek olunur. Diğer yardımlarda olduğu gibi aylık gelirinin 1/3’ten az olması gerekir.

Editör: TE Bilisim