Rapor parası almak için öncelikle sağlık sorunundan dolayı alınan bir rapor gerekmektedir. Rapor, rapor vermek yetkisi olan doktor ve sağlık kurullarından alınmalıdır. Sadece doktor ve sağlık kurulundan raporu almak yeterli olmamaktadır, özellikle o sağlık problemi için gereken raporu verme yetkisi olan bir hekimin ya da sağlık kurulunun raporu vermesi gerekmektedir. Bu koşullarda verilen rapor ile rapor parası almak mümkün olacaktır.

RAPOR PARASI ALMAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR? 

Rapor parası olarak halk arasında bilinen para aslında sigortalı çalışanın hastalık, doğum ya da iş kazası gibi durumlardan dolayı raporlu olduğu günlerde aldığı geçici iş göremezlik ödeneğidir. Bazı koşulların sağlanması ya da oluşması halinde rapor parası alınabilmektedir. Buna göre, rapor parası almak için gereken şartlar aşağıda sayılacaktır:

  • Öncelikle çalışanın sigortalı olması gerekmektedir.
  • Sigortalı çalışanın belli bir hastalık, iş kazası ya da doğum nedeniyle raporlu olması gerekmektedir.
  • Rapor, söz konusu doğum, iş kazası ya da hastalık konusunda alanında uzman ve yetkili olan bir doktor ya da sağlık kurulu tarafından verilmelidir.
  • Raporun süresi 2 günü geçmelidir.
  • Raporda ayrıca ve açıkça çalışan kişiye istirahat verildiği belirtilmelidir.
  • Raporlu çalışanın iş yerinde çalıştığı son bir yıl içinde 90 günlük sigorta priminin ödenmiş olması gerekmektedir. İş kazası nedeniyle raporlu olanlardan bu prim şartı aranmamaktadır.
  • 4/b’li çalışanların yani eski adıyla Bağ-Kurlu olan serbest meslek çalışanlarının ise hiçbir prim borcunun olmaması gerekmektedir.
  • Alınan rapor derhal işverene teslim edilmeli ve işveren de e-rapor sistemine raporu geçirmelidir.

RAPORDA ARANAN ŞARTLAR NELERDİR?

Raporda aranan şartlar bulunmadıkça hiçbir sigortalı çalışana rapor parası verilmeyecektir. Rapor parası almak için gereken raporda aranan şartlar şu şekildedir:

  • Rapor söz konusu rahatsızlık alanında uzman ve yetkili bir doktor tarafından 10 güne kadar alınmış olmalıdır.
  • Raporun uzatılması gerektiğinde uzatmayı yine aynı niteliklerdeki doktor yapmalıdır.
  • Raporun süresi 40 günü aşacaksa sağlık kurulu tarafından verilmesi gerekmektedir.
  • Aynı hekimden bir yıl içinde en çok toplam 40 gün rapor alınabilecektir. 40 günü aşması halinde sağlık kurulunun onayı gerekmektedir.

RAPOR PARASI TUTARI NE KADARDIR?

Sigortalı çalışanın geçici yatarak tedavisini öngören rapor nedeniyle verilen rapor parası tutarı raporun süresine göre değişmektedir. Raporun süresine göre rapor parası hesaplaması genel olarak şöyle açıklanabilir:

  • Sigortalı çalışanın 3 aylık toplam brüt maaşı, 3 aylık toplam prim gün sayısına bölünerek günlük kazancı hesaplanmaktadır. Doktorun yazdığı rapordaki gün sayısıyla günlük kazanç çarpılmaktadır. Ancak bu tutar rapor parası değildir, rapor parası rahatsızlığın durumuna göre değişmektedir.

Buna göre;

  • Raporda geçen tedavi iş kazası ise yukarıda işlemle bulunan tutarın ½’si
  • Hastalık ve doğum halinden dolayı rapor verilmişse o halde tutarın 2/3’ü rapor parası olarak verilmektedir.

RAPOR PARASI NE ZAMAN YATMAKTADIR?

Rapor parasının yattığı zaman raporun sisteme geçilmesiyle doğru orantılıdır. Rapor parasının bir an önce alınabilmesi için doktor raporunun işverene çabucak iletilmesi ve işverenin de aynı şekilde sisteme geçmesi gerekmektedir.

İşverenin raporu sisteme geçmesinden sonra çalışan PTT hesabını kullanıyorsa rapor parası çalışanın PTT hesabına 15 gün içinde yatmaktadır. Ancak çalışan kamu bankaları ya da e- devlet üzerinden SGK ödemeleri için bağladığı banka hesabını kullanıyorsa bu hesaplara yine 15 gün içinde rapor parası yatacaktır.

Rapor parasının yatacağı zamanı kesin olarak öğrenmek isteyenlerin ALO 170 hattından rapor tarihine göre paranın yatacağı kesin tarihi öğrenmeleri mümkün olacaktır. Rapor parası yatırıldıktan itibaren 2 ay içinde çalışan tarafından hesabından çekilmezse ödemeyi yapan SGK’ya geri ödenmektedir.

Editör: TE Bilisim