Öldükten sonra ölenin yakınlarına verilen yardım parası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından bir kereye mahsus olmak üzere ölen sigortalının yakınlarına verilen yardımdır. Bu yardımdan yararlanmak isteyenlerin bir dilekçeyle sosyal güvenlik il müdürlüğüne ya da sosyal güvenlik merkezine başvurması gerekmektedir.

Burada ölüm parası olarak anılan yardım resmiyette cenaze ödeneği olarak geçmektedir. Bu yardım 4/a, 4/b, 4/c’li olarak emekli olan herkesin ailesine yapılmaktadır. 4/a’lıdan kasıt eski adıyla SSK’lı olan işçilerdir. 4/b’liler ise eski adıyla Bağ-Kurlu olan serbest meslek çalışanlarıdır. 4/c’liler ise eski adıyla Emekli Sandığına bağlı olan memurlardır. 

ÖLÜM PARASI KİMLERE ÖDENMEKTEDİR? 

Cenaze ödeneğinin yani ölüm parasının ödendiği kişiler aşağıda sayılacaktır:

  • Öncelikle sigortalının eşine,
  • Eşi olmayan sigortalının çocuklarına,
  • Çocuğu da olmayan sigortalının anne ve babasına,
  • Anne ve babası sağ olmayan sigortalının ise kardeşlerine ölüm parası verilmektedir.
  • Sigortalının cenazesinin bu sayılan kişiler dışında gerçek ya da tüzel kişiler tarafından kaldırıldığının belgelenmesi halinde ölüm parası bu kişilere ödenecektir.
  • Ölüm parasının yukarıda sayılan kişilere ödenememesi ve cenazenin gerçek ya da tüzel kişiler tarafından kaldırılması halinde yaptıkları masraflar, SGK’nın ödeyeceği ölüm parasını geçmeyecek şekilde, masrafı yapan gerçek ve tüzel kişilere ödenecektir.

ÖLÜM PARASINDAN YARARLANMA ŞARTLARI NELERDİR?

Ölüm parasından yararlanmak için gereken şartlar şunlardır:

  • Sigortalı, iş kazası ya da meslek hastalığı sonucu veya
  • Sürekli iş göremezlik geliri, yaşlılık ya da malullük aylığı almaktayken veyahut da
  • En az 360 gün yaşlılık, malullük ve ölüm primi bildirilmişken ölmüş olmalıdır.

360 gün yaşlılık, malullük ve ölüm primi bildirilmiş olanların hak sahiplerine ölüm parası vermek için ölüm tarihinde sigortalı olma şartı aranamamaktadır.

ÖLÜM PARASINA BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Ölüm parası başvuru bazı belgelerin sosyal güvenlik il müdürlüğüne ya da sosyal güvenlik merkezine verilmesiyle yapılmaktadır. Başvuru için gereken belgeler şunlardır:

  • Muhtarlıktan imzalı ve onaylı ölüm parası başvuru formu
  • Sigortalının ölüm belgesi
  • Ölüm parası için başvuran hak sahibinin kimlik belgesi

Sigortalının ölüm tarihi nüfus kütüğüne işlenmemişse yetkili makamlarca düzenlenen ölüm tarihini belirten belge de ölüm parası başvurusunda kullanılabilecektir.

ÖLÜM PARASI BAŞVURU SONUCU NASIL ÖĞRENİLİR?

Ölüm parası başvuru sonucu e- devlet sistemi üzerinden öğrenilebilmektedir. Ölüm parası için başvuran hak sahibi e-devlet hesabına girerek ve “cenaze ödeneği sorgulama” kelime grubunu arama butonuna yazarak açılan sayfada ise gereken bilgileri doldurarak başvuru sonucunu öğrenebilecektir.

E-Devlet şifresi bulunmayan hak sahipleri PTT şubelerine başvurarak şifrelerini edinerek ve –devlet sistemine giriş yaparak ölüm parası başvuru sonuçlarını öğrenebileceklerdir.

ÖLÜM PARASI TUTARI NE KADARDIR?

Ölüm parası tutarı Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı tarafından her yıl bir önceki yıl için açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi değişim oranında artırılarak belirlenmektedir. Buna göre 2021 yılı için ölüm parası tutarı 917 TL’dir.

Ölüm parası ülkenin her yerinde aynı olmakla birlikte yurt dışında defnedilen sigortalılar için de verilmektedir. Yurtdışında defnedilen sigortalının hak sahiplerine yine aynı tutar Türk Lirası olarak ödenmektedir.

5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa tabi olan sigortalıların hak sahiplerine ödenecek ölüm parası yine bu kanun gereği farklılık göstermektedir. Bu Kanuna göre cenaze ödeneği yani ölüm parası, vefat eden sigortalının emekli aylığından az olmamak üzere yaklaşık olarak 2,775 TL’dir.

Cenaze ödeneğine hakkın doğduğu tarihten itibaren 5 yıl içinde başvurulması gerekmektedir. Aksi halde hak zamanaşımına uğrayacak ve ölüm parası almak mümkün olmayacaktır.

ÖLÜM PARASI NEREDEN ALINIR?

Ölüm parasının yatırıldığı yer genelde Ziraat Bankası olmaktadır. Ölüm parası için başvuru yapıldıktan en geç 15 gün sonra yardım parası hesaba yatmaktadır. Ziraat Bankasından talep edilerek ölüm parası alınabilecektir.

Editör: TE Bilisim