Ziraat Bankası rapor parası sorgulama yapmak isteyen kişiler şu yollar ile rapor parası sorgulaması yapabilirler;

  • www.ziraatbank.com.tr sitesine giriş yaparak online olarak rapor paranızın yatıp yatmadığını kontrol edebilirsiniz.
  • Ziraat Bankası müşteri hizmetlerini (444 00 00) arayarak hesabınıza rapor parasının yatıp yatmadığını öğrenebilirsiniz.
  • En yakın Ziraat Bankası şubesini ziyaret ederek müşteri temsilcisinden hesap bakiyenizi ve gerekli bilgileri öğrenebilirsiniz.

RAPOR PARASI KİMLERE VERİLİR?

Rapor parası, 5510 sayılı çalışma kanunu usulünce SGK'li çalışan işçilerin rahatsızlanması veya iş kazası geçirmesi dolayısıyla kısa süreli iş göremezlik sahibi çalışanlara verilir.

Bunun dışında SGK’ye bağlı emziren anneler de rapor parası alabilir. 3 gün ve üzerinde hekim tarafından istirahat, tedavi veya yataklı tedavi süresi verildiyse siz de rapor parası alabilirsiniz.

RAPOR PARASI NE KADAR?

Rapor parası hesaplaması asgari maaş üzerinden yapılır. Asgari ücret 2021 için net 2 bin 825 lira 90 kuruş oldu. Asgari ücret geçen yıla göre 500 lira arttı, yüzde 21,56 oranında yükseldi. 2020 senesinde rapor parası ayakta olanlar için günlük en az 65,40 TL yatarak tedavi gören çalışanlar için ise en az 49,05 olduğu belirlenmişti.

2021'de rapor parası, iş göremezlik ödeneği hesaplanırken şu hususlara dayalı hesaplanır;

  • Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı,
  • Hastalık halinde verilecek geçici iş göremezlik ödeneği, 
  • Ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisi.

RAPOR PARASI NASIL ALINIR?

Rapor parası almak için çalışan kişinin ilk olarak mevcut raporu işverenine teslim etmesi gerekir. İşveren kişi, çalışanının vermiş olduğu raporu beş iş günü içerisinde e-Rapor sistemine girişini yapmış olması gerekir.

Bu rapor SGK yetkilisi tarafından incelenmeye alınır. Eğer rapor onay görürse ödeme talimatı gerçekleşir. Onayın ardından çalışan kişiye mesaj gönderilir ve rapor parası PTT'ye yatırılır.

Rapor parası alma talebinde başvuran kimseler için belli koşullar hüküm sürer. Rapor parası almak için gereken şartlar şu şekilde sıralanır;

  • 1 yıl içerisinde en az 90 gün boyunca prim parasının çalışan kişinin işvereni tarafından yatırılması gerekir.
  • Rapor parası alabilmek için çalışan kimsenin mustarip olduğu hastalık veya iş kazası sonucu oluşan tedavi ve önlemler için doktor raporunun bulunması gerekir.

Çalışan kişinin rapor alacağı hastane, kurum veya doktorun Sağlık Bakanlığı yetkinliğinde bulunması gerekir.

Geçici iş göremezlik durumlarında, geçici hastalık durumlarında veya emziren anneler tarafından rapor parası yani iş göremezlik parası alınabilir.

Rapor paranızı sorgulamak için rapor parası sorgulama işlemlerinden yukarıda belirtilen yolları kullanabilirsiniz. Bunun dışında Ziraat Bankası’ndan SMS bilgisi ile rapor para sorgulamanıza yapabilirsiniz.

ZİRAAT BANKASI SMS İLE RAPOR PARASI NASIL SORGULANIR?

Ziraat Bankası mesajla rapor parası sorgulama işlemleri, SGK’ye bağlı iş kazası geçiren veya diğer türlü mağduriyet yaşayan çalışanlar veyahut emziren anneler için kolaylıkla ulaşabilecekleri bir sorgulama yoludur.

Ziraat Bankası mesaj üzerinden rapor paranızı nasıl sorgulayacağınız şu şekildedir;

  • İlk olarak cep telefonunuzun mesajlar kısmına girerek mesaj alıcı kısmına “4747” numarasını girmeniz gerekir. Numarayı girdikten sonra ileti bölümüne “BAKİYE” yazıp gönderiniz.
  • Gönderdiğiniz SMS sonrasında hesap bakiyeniz bankada kayıtlı olan numaranıza SMS ile gönderilecektir.
  • Eğer Ziraat Bankası’nda numara kaydınız bulunmuyorsa herhangi bir Ziraat Bankası ATM’sinden veya herhangi bir Ziraat Bankası şubesinden numaranızı güncelleyebilirsiniz.

Ziraat Bankası rapor parası sorgulama yöntemleri haricinde e- Devlet üzerinden e-Devlet bilgilerinizle kolayca rapor parası sorgulama işlemlerinizi yapabilirsiniz.

E-DEVLET RAPOR PARASI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

E-Devlet rapor parası sorgulama ile kolay bir şekilde online rapor parası sorgulamanızı gerçekleştirebilirsiniz. Diğer rapor parası sorgulama yollarını yapamayanlar için e-Devlet adresinden rapor parası sorgulama işlemleri sırasıyla şu şekildedir;

  • Öncelikle girmiş olduğunuz e-Devlet adresinde yazan T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi kısmını doldurmanız gerekir. Eğer e-Devlet şifrenizi bilmiyorsanız size yakın bir PTT şubesinden e-Devlet şifrenizi alabilirsiniz.
  • E-Devlet adresi üzerinden kimliğinizi doğruladıktan sonra arama butonuna "4A/4B İş Göremezlik Ödemesi Görme" yazarak çıkan seçeneklere göre ilerleyiniz.
  • Karşınıza çıkan ekranda direkt olarak rapor paranız hakkındaki bilgileri görmüş olacaksınız.
Editör: TE Bilisim