Geçtiğimiz günlerde Kendin Karar Al (Lëvizja Vetëvendosje) Hareketi lideri ve başbakan adayı Albin Kurti, partisinin tekrar iktidara gelmesi durumunda Avdullah Hoti'nin zamanında hükümet tarafından alınan kararlarının iptal edileceğini açıkladı.

Kurti, seçim kampanyası sırasında parti programını açıklarken, şu ifadelere yer verdi: “Yeni bir hükümet olarak ilk kararın yanı sıra alacağımız ilk kararlar arasında, bu hükümetin başlangıçtan itibaren mantıksız olan ve Anayasanın hukuka aykırı ve anayasaya aykırı ilan ettiği kararlarının gözden geçirilmesi olacaktır. Sanırım bu kararların çoğunu tersine çevirip reddedeceğiz.”

Kurti, diğer şeylerin yanı sıra, çocuklara ve düşük gelirli ailelere destek ve özellikle teknik alanlarda olmak üzere kız öğrenciler için 1000 burs sözü verdi.

Vetevendosje lideri Albin Kurti, partisinin tek başına iktidar olabileceğini emin olduklarını sürekli dile getirmeye devam ediyor.

KUDÜS BÜYÜKELÇİLİĞİ KARARI DEĞİŞEBİLİR

4 Eylül’De ABD’De Beyaz Saray’da imzaladığı ve İsrail ile Kosova arasında ilişkilerin normalleşmesini öngören sözde anlaşmasını Kosova başbakanı Avdullah Hoti tarafından imzalanmıştı. Anlaşmaya göre Kosova kendi büyükelçiliğini Kudüs’te açması gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde resmi olarak da başlayan bu ilişkilere ise Vetevendosje hareketi farklı bir gözle bakıyor.

Vetevendosje başkan yardımcısı ve eski Dışişleri Bakanı Glauk Konjufca, kararın yeniden gözden geçirebileceiğini belirterek, “Avrupa entegrasyon sürecinde AB tarafından şartlandırılırsa: AB'ye girmemizin elçiliğimizin yerini değiştirmeye bağlı olması halinde, bunun yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

Konjufca, Kosova'nın Avrupa Birliği'ne üye olması hayati önem taşıdığından, AB tarafından şartlandırılırsa, büyükelçiliğinin Kudüs’e açılması kararı gözden geçirilmesi gerektiğini kaydederken, “Kudüs'te zaten oldu (orada açılmasına karar verildi). Ancak bunun Dışişleri Bakanlığımızın ve eski yasadışı Başbakan Avdullah Hoti'nin akıllıca bir politikası olmadığını düşünüyorum.” değerlendirmesini yaptı.

"HÜKÜMLETİMİZ SORGULANAMAZ"

Diğer yandan hala tekrar iktidar olabileceğini hayal eden görevdeki başbakan ve Kosova Demokratik Birliğinin (LDK) Başbakan adayı Avdullah Hoti, Vetevendosje'den rakibi Albin Kurti'ye yaptığı açıklamayla ilgili olarak yanıt verdi.

Kararlarına kimsenin itiraz edemeyeceğini ve Kurti'nin artık iktidara gelme şansı olmadığını savunan Hoti, “İlki sadece takıntısı, iktidarı ele geçirme şansı asla olmayacak. Ona sadece bir kez 52 gün yetki verdik ve iki kez Anayasayı ihlal etti. Verdiğim kararlara itiraz edecek kimse yok. Devlet önemi olan kararlardır.” diye konuştu.

Hoti, vatandaşların Kurti'ye iktidara gelme fırsatı vermeyeceğini iddia ederek ve bunların hiçbiri içeriği olmayan kampanya sloganları olduğunu da sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim