HES kodu 2020 yılında pandemi dönemi dolayısıyla oluşturuldu. HES kodu Kontrollü Sosyal Hayat kapsamında gidilen, kurumlarda veya kişilerde Covid19 riski taşıyıp taşımadığınızı belirleyen ve güvenli bir şekilde paylaşmanıza yarayan koddur. 2020 yılından beri pandemi sürecinde güvenli bölgelerin ve riskli bölgelerin takibinin yapılmasında önemli rol oynuyor.

HES KODU NASIL ALINIR?

HES kodu alımı günümüzde en önemli gerekliliklerden biridir. HES kodu üç ayrı şekilde alınabilir. HES kodu alma seçenekleri şunlardır:

·         Öncelikle Hayat Eve Sığar uygulaması indirilir. Ardından HES kodu işlemleri bölümüne girilir. HES kodu oluştur butonuna basarak, kod kullanım süresi seçilir ve kod oluşturulur.

·         SMS yöntemi ile HES kodu alma: Öncelikle HES yazıp boşluk bırakılır, daha sonra TC Kimlik Numarası, Kimlik kartının ön yüzündeki Seri numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi gün sayısı olarak yazılır ve 2023’e SMS olarak gönderilir. Ardından HES kodunuz telefonunuza gönderilecektir.

·         E Devlet üzerinden HES kodu alma: e Devlet sisteminden “HES kodu üretme ve listeleme“ seçeneği seçilir.” Yeni HES kodu “ tıklanarak HES kodu alınabilir.

HES KODU PAYLAŞIM SÜRESİ NEDİR?

HES kodu paylaşım süresi HES kodunun aktif olma süresini yansıtır. Eğer vatandaş uçak bileti alımı yapacak ise HES kodu paylaşım süresinin uçuş zamanından en az yedi gün sonraya kadar geçerli olması gerekir.

Hayat Eve Sığar uygulamasından HES kodunuzun süresini süresiz olarak ayarlayabilirsiniz. Ancak SMS ile alınan HES kodu, KOD alım zamanında belirlediğiniz tarihe kadar geçerli olur. SMS ile alınan HES kodunun geçerlilik süresi 1 yıldır.

HES KODU NE İŞE YARAR?

HES kodunun yaraları arasında en önemli olanı Covid19 bulaşmış kişilerin yerlerinin tespit edilmesini sağlıyor. Bu sayede en yakın Covid19 bölgesi belirlenebiliyor ve kişiler risk alanlarına ne kadar yakın olduklarını bilerek tedbirlerini alabiliyorlar. Aynı zamanda kurallara uymayan mekânlarında tespiti sağlanmaktadır. HES kodu alan vatandaş Covid19 riskini taşıyıp taşımadığını da paylaşmış oluyor.

BİLET SATIN ALINIRKEN HES KODU GİRİŞİ NASIL YAPILIR?

Bilet alınırken HES kodu girişinin nasıl yapılacağı pandemi sürecinde en çok merak edilen sorulardan biri oldu. Kişi seyahate çıkmadan önce kişiye özel olan HES kodunu aldıktan sonra bileti alırken rezervasyona eklenmelidir.

Yolculuk esnasında HES kodu sağlık bakanlığı tarafından yapılan sağlık kontrolleri için kullanılacaktır. HES kodu ile birlikte TC Kimlik numarası, telefon numarası veya mail adresi ve doğum tarihi doğru şekilde kodlanmalıdır.

WEB sitesi üzerinden bilet alacak vatandaşlar sitede bulunan HES kodu bölümünden yolculuk yapacak bütün yolcuların HES kodunu tek tek girerek biletlerini alabilirler.

HES kodunuz yolculuk esnasında check in olarak kontrol edilir.

Yolculuk esnasında HES kodu aracılığıyla takip edilen sağlık kontrolleri sırasında sağlığınız uçuş ile elverişli değilse uçuşunuz iptal edilecektir.

HES Kodu Hangi Durumlarda Onaylanmaz?

HES KODU HANGİ DURUMLARDA ONAYLANMAZ?

HES kodunun onaylanmadığı durumlar olabilir. Bu tür durumlarda kişinin seyahati onaylanmayacak veya iptal edilecektir. HES kodunun onaylanmama gerekçeleri şöyledir:

·         Seyahat eden kişi Covid19 hastası ise veya kişi henüz karantina sürecindeyse HES kodu onaylanmaz.

·         Seyahat edecek kişi veya kişilerin HES kodu yok ise veya HES kodu süresi dolmuş ise HES kodu onaylanmaz. Fakat kişi SMS yoluyla anında yeniden HES koduna sahip olabilirler.

·         Seyahat eden kişi veya kişilerin bilgilerini kodladığı kısımda TC Kimlik numaralarını yanlış girmesi halinde HES kodu onaylanmaz.

 Kişi HES kodu alırken veya seyahat bilgileri doldurulurken bilgilerinin doğru girildiğinden emin olmalı.

Editör: TE Bilisim