Pinterest’in kullanım amacı video ve fotoğraf paylaşmaktır. Pinterest’te kullanıcının ilgisini çeken fotoğraflar sınırsız olarak listelenip, bir çatı altında toplanabilmektedir.  Pinterest ilan panosu olarak kullanılabilmekte ve kullanıcılar başkalarının ilgisini çekeceğini düşündüğü ilanları paylaşabilmektedir.

Paylaşılan ilanlar milyonlarca kişinin görebileceği bir platformda yer almakta ve paylaşım kaynağının kim olduğu görülebilmektedir. Pinterest’te de diğer sosyal medya uygulamalarında olduğu gibi bir paylaşım durumu söz konusudur ancak Pinterest’i farklı kılan burada daha çok fotoğrafların paylaşılmasıdır. Fotoğraflar ve videolar diğer kullanıcılarla paylaşılarak onların yorumları alınabilmektedir.

Pinterest’in Türkçe Anlamı Nedir?

Pinterest’in kelime anlamı “pin” ve “interest” kelimelerinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Pin, iğneleme anlamına gelirken interest, ilgi anlamına gelmektedir. Pinterest’in Türkçe anlamı tam olarak bu iki kelimenin birleşimi anlamına gelmese de genel olarak kullanıcının ilgisini çekenleri iğnelemesi olarak tanımlanabilir.

Pinterest Ne Şekilde Kullanılır?

Pinterest’in kullanımı bu uygulamayla karşılaşan birçok kişinin aklını kurcalayan bir konudur. Sıklıkla kullanılan güncel uygulamalardan kavram olarak biraz farklı olabilmektedir. Paylaşım yapma ya da beğeni gibi faaliyetler Pinterest’te farklı isimlerle adlandırılmaktadır.

Öncelikle Pinterest’te paylaşım yapmak “Pin” olarak adlandırılmaktadır. Kullanıcıların sevdikleri fotoğraf ya da videoları Pinterest üzerinden paylaşması için “Pin It” adlı uygulamayı yüklemeleri ve fotoğraf veya videoları buraya yüklemeleri yeterlidir.

Paylaşım yapılan yerin adı da farklı olarak “Board” olarak adlandırılmaktadır. Aslında bunu çalışma odalarında bulunan panoya sevilen fotoğrafların iğnelenmesi olarak düşünmek de mümkündür. Pinterest kullanıcıları boardlarında sevdikleri fotoğraf ve videoları farklı başlıklar altında kategorize ederek paylaşabilmektedir. Kullanıcılar oluşturdukları panolara başka kullanıcıların da ekleme yapmasına izin verebilmektedir.

Pinterest’te de diğer sosyal medya platformlarında olduğu gibi sevilen kullanıcıları takip etmek mümkündür. Uygulamaya üye olunarak platform kolaylıkla kullanılabilmektedir. Üye olunarak takip edilen kişilerin paylaşımları görülebildiği gibi paylaşımların altına fikir beyan etmek için de yorum yapılabilmektedir.

Pinterest platformunda yer alan “Like” tuşuyla kullanıcılar sevdikleri fotoğraf ya da videoları beğenebilmekte, daha sonra tekrar rahatça ulaşabilmek için kaydedebilmekte ve pinleyerek kendi takipçileriyle paylaşabilmektedir. Başkasının paylaşımını kullanıcının kendi panosunda paylaşmasına izin verilen özelliğin adı “Repin” dir. Bu Twetter’daki “Retweet” özelliğine benzemektedir.

Pinterest’in arama bölümünden birçok başlık altındaki milyonlarca fotoğraf ve videoya erişim mümkündür. Aynı zamanda Pinterest’in mobil uygulamasında (+) yazan yere dokunulduğunda herhangi bir kamera ya da yer görüntüsü veya bir web sitesi pinlenebilmektedir.

Pinterest’e Üye Olmak Ücretli Midir?

Pinterest’e üye olmak diğer sosyal medya uygulamalarında olduğu gibi ücretsizdir. Ücretsiz olarak kullanıcı hesabı oluşturmak özgürce paylaşım yapmak mümkündür. Pinlemenin ya da kaydetmenin veya repinlemenin herhangi bir sınırı bulunmamaktadır. Sınırsız ve ücretsiz olarak bu özellikler kullanılabilmektedir.

Pinterest’te İşletme Hesabı Açmak Ücretli Midir?

Pinterest’te işletme hesabı açmak ücretsizdir. Bir kullanıcının Pinterest’te kişisel bir hesabı varsa ve bu hesabı işletme hesabına geçirmek istiyorsa Pinterest’in ayarlar bölümünden “Şimdi Yükselt” butonunu aktif hale getirerek ücretsiz olarak işletme hesabına geçmek mümkündür.

“Şimdi Yükselt” butonu aktif hale getirildikten sonra kullanıcının karşısına doldurması gereken bilgiler çıkmaktadır. Bu bilgileri doldurmak işletme hesabı profili oluşturmak için önemlidir. Gerekli bilgiler doldurularak işletme profili oluşturulduktan sonra işletme için bir logo bulunmalı ve profil fotoğrafı buna göre güncellenmelidir. Böylece oluşturulan işletme hesabını arayanlar kolayca erişim sağlayabilecektir.

İşletme hesabının daha çok takipçi çekebilmesi için panoya mümkün oldukça fazla pin eklemek gerekmektedir. Böylece hedef kitle etkileşime geçirilecek ve Pinterest kullanıcıları söz konusu işletme hesabını daha çabuk keşfedecektir. Son olarak işletme hesabı kullanıcısının bir web sitesi varsa takipçilerin bu web sitesine rahat erişimi için açıklama bölümüne web sitenin adı ve adresi hatta linki konabilmektedir.

Editör: TE Bilisim