Bağ-kur primi, SGK tarafından kişilerin asgari ücrete bağlı olarak her yıl belirlenen düzeyde ödenen ve ilerde emekli olunduğu takdirde yarar sağlayacak olan ücrettir. Kişiler her yıl gelen zamlar ile birlikte Bağ-kur ücretlerini öderler. Bağ-kur primi 2021 yılında da asgari ücretin artışı ile birlikte yükseldiği söylenir. Belirlenen şartlara göre Bağ-kur primi ödeyecek kişilerin şartları şu şekilde belirlenmiştir:

·         Aylık Bağ-kur ödemesini düzenli yapmayanlar ve geçmiş dönem borcu bulunanlar için 1234,36 TL

·         Aylık Bağ-kur ödemesini düzenli yapanlar ve geçmiş dönem borcu bulunmayanlar için %5 oranında indirim ile 1055,36 TL

olarak belirlenmiştir.

BAĞKUR PRİM BORCU NASIL SORGULANIR?

Bağ-kur prim borcu:

·         E- devlet’ten

·         SGK’nın internet sitesinden

·         Alo 171’i arayarak

·         Bankanızın mobil uygulamasından Bağ-kur ödemesi ekranından

sorgulayabilirsiniz. Ayrıca hızlı bir şekilde Bağ-kur prim borcunuzu SGK’nın internet sitesinden öğrenebilirsiniz.

BAĞKUR PRİMİ NEREDEN ÖDENİR?

Bağ-kur primi ödemelerinizi SGK’nın internet sitesinden online kredi kartlarınız ile yapabileceğiniz gibi bankaya giderek ya da bankanızın mobil uygulamasından da gerçekleştirebilirsiniz.

SGK internet sitesinden ödemek için; SGK’nın internet sitesine e-devlet şifreniz ile birlikte giriş yaparak Bağ-kur prim borçları sayfasından ödemesini gerçekleştirebilirsiniz.

Bankaya giderek ödemek için; kimliğiniz ile birlikte bankaya giderek vezne görevlisinin yardımı ile kimlik numaranızdan borç sorgulaması yaparak öğrenip ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

İnternet bankacılığından ödemek için; ödemelerinizi gerçekleştireceğiniz bankanın mobil uygulamasına girdikten sonra sırasıyla seçenekler şu şekildedir:

·         Ödemeler ve SGK Ödemeleri

·         Bağ-kur Prim

·         Bir sonraki sayfada “Kendi Adıma” seçeneğine basınız.

·         Kimlik numaranızı girerek “Devam” butonuna tıklayınız.

Borç tutarı kısmına borç tutarınız otomatik olarak yansıtılır. Devam’a tıkladıktan sonra işleminiz tamamlanır. Bu sayede Bağ-kur primi borcunuz ödenmiş olur.

BAĞKUR PRİMİ NEYE GÖRE BELİRLENİR?

Bağ-kur primleri verilen asgari ücrete göre değişiklik gösterir. Asgari ücrete gelen zamlar ile birlikte Bağ-kur primleri de zamlanır. Bağ-kur primleri 5510 sayılı Kanunun 80. maddesinin birinci fıkrasının bendinde belirtildiği üzere belirtir. İşbu kanun şu şekildedir:

“Aylık prime esas kazanç, 82. maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazanç alt sınırı ile üst sınırı arasında kalmak şartı ile kendileri tarafından beyan edilecek günlük kazancın otuz katıdır. Bu sigortalılar tarafından kurumca belirlenen sürelerde aylık prime esas kazanç beyan edilir. Beyanda bulunmayan sigortalıların aylık prime kazancı, prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz katı olarak belirlenir.”

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMİ NEDİR?

İsteğe bağlı sigorta primi hiçbir kurum veya kuruluşta sigortalı olarak çalışmayan prim ödemesini kendisi yaparak, kişilerin uzun vadeli sigorta koşullarına ve diğer sigorta türlerine katılmasına olanak sağlayan sigorta çeşididir. Bu sigorta çeşidinde kişiler kendi sigorta primini kendileri öderler. Hiçbir kuruma mensup değillerdir. İsteğe bağlı sigorta primi Bağ-kur primini de kapsamaktadır.

İlk kez isteğe bağlı sigorta yaptırmak isteyen kişilerin yapmaları gerekenler şu şekildedir:

·         İkametgahların bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüklerine veya sosyal güvenlik merkezlerine, örneğin Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde yer alan “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” ile başvurmaları gerekir.

·         Sigorta Giriş Bildirgesinde, sigorta sahibi olmak isteyen kişilerin kişisel bilgileri ve ikame adresi yer almalıdır.

Başvurulan isteğe bağlı sigortanın başlama tarihi müracaatın kurum kayıtlarına iletilmesi durumunda başlar. İsteğe bağlı sigorta primi, prime esas kazancın alt sınırı ve üst sınırı arasında, sigortalı tarafından belirlenen prime esas aylık kazancın %32’sidir. Ayriyeten isteğe bağlı sigortasını yenilemek isteyenlerin, talep dilekçesi ile başvurmaları gerekir.

Editör: TE Bilisim