Pazartesi akşamları TRt 1'de ekrana gelen tarih dizisi Uyanış: Büyük Selçuklu'da Başhatun Zübeyde Hatun karakterini ünlü sanatçı Sezin Akbaşoğulları canlandırıyor. Büyük Selçuklu döneminde Zübeyde Hatun Sultan Melikşah ile gerçekten evlendi mi, erkek çocukları oldu mu sorusu ise merakla araştırılıyor. Peki, tarihi olaylara dikkati çeken TRT'nin başarılı dizisi Uyanış Büyük Selçuklu'da Zübeyde Hatun kimdir? Melikşah ile Zübeyde Hatun tarihte evlendi mi erkek çocukları var mı? Detaylar yazının devamında.

Uyanış Büyük Selçuklu Zübeyde Hatun kimdir? Melikşah ile Zübeyde Hatun tarihte evlendi mi erkek çocukları var mı?

Babası, Çağrı Bey'in oğlu Emir Yakuti olan Zübeyde Hatun, Sultan Melikşah ile evlendi ve kocası Melikşah üzerinde de oldukça etkiliydi.

Zübeyde Hatun 1081 yılında Berkyaruk'u dünyaya getirdi. Oğlu Berkyaruk Selçuklu Sultanı olunca bir süre sonra kayınbiraderi Tacüddevle Tutuş isyan etti. Berkyaruk'un isyanı bastırıp amcasını öldürmesi üzerine annesini yanına getirmek istedi ancak veziri Müeyyidülmülk buna karşı çıktı.

Zübeyde Hatun, Müeyyidülmülk'ün karşı çıktığını öğrenince bu durum neticesinde Müeyyidülmülk azledilerek yerine kardeşi Fahrülmülk vezirliğe getirildi.

Vezirlikten azledilen Müeyyidülmülk'ün teşvikiyle isyan edip sultanlığını ilan eden Muhammed Tapar Müeyyidülmülk'ü vezirliğe getirdi.

Muhammed Tapar, Rey şehrine geldiğinde Zübeyde Hatun'da oradaydı.

Müeyyidülmülk, Zübeyde Hatun'u önce hapsetti daha sonra da onu öldürttü.

Editör: TE Bilisim