Yaşlılık aylığı çalışamayan ve hayatını evde idame ettirmek zorunda kalan yaşlılar için aylık olarak verilen bir yardımdır. Yaşlılık aylığını almak için sahip olunması gereken bazı özellikler bulunur. Bu özellikler aşağıdaki gibidir:

·         Yetkili hastaneden alınmış yaşlılık sağlık kurulu raporuna göre “yaşlılık” (engel oranı %40-%69) ve başkasının yardımı olmaksızın hayatını devam ettiremeyecek derecede yaşlılık (engel oranı%70 ve üzeri) olan,

·         Kanunen bakmakla yükümlü kimsesi bulunmayan,

·         Sosyal güvenlik kurumlarından her ne ad altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan,

·         Nafaka bağlanmamış veya bağlanması mümkün olmayan,

·         Mahkeme kararıyla veya doğrudan bir mevzuat gereği bağlanmış herhangi devamlı bir gelire sahip bulunmayan,

·         Her türlü gelirleri toplamının aylık ortalaması, kanunla belirlenen muhtaçlık sınırının altında olan kişiler ile;

·         Bu koşullara sahip olup kanunen bakmakla yükümlü olunan 18 yaşını tamamlamamış yaşlılık yakını bulunanlar,

·         Bakımının fiilen gerçekleşmesi ve aylık ortalama gelirinin kanunla belirlenen muhtaçlık sınırının altında olması.

Bu durumda olan kişiler yaşlılık aylığına başvurabilir ve bu destek programından faydalanabilirler.

YAŞLILIK AYLIĞI ALMAK İÇİN İSTENİLEN BELGELER NELERDİR?

Yaşlılık aylığı başvurusu yapmak için kişilerin bir araya getirmesi gereken bazı belgeler bulunur. Bu belgeler aşağıdaki gibidir:

·         2 tane vesikalık fotoğraf,

·         Fakirlik kağıdı,

·         Vukuatlı nüfus kayıt belgesi,

·         Maaş almadığınızı belgeleyen bir resmi kağıt,

·         Mal bildirimi,

·         Dilekçe,

·         Sağlık kurulundan alınan bir rapor

Yaşlılık aylığından yararlanmak isteyen kişilerin eksiksiz bir şekilde toplanan belgeler ile ilgili kuruma başvurmaları gerekir.

YAŞLILIK AYLIĞI NASIL YATIRILACAK?

Yaşlılık aylığı 2021 yılı Ocak ayı itibariyle revize edilerek zamlı bir şekilde yansıtılacaktır. Fakat yatırılacak olan yaşlılık aylıkları bazı sıraya göre yatırılacaktır. Yaşlılık aylığı alma takvimi aşağıda belirtilmiştir:

·         Doğum tarihinin son rakamı 0 – 5 olan kişilere her ayın 5 inci günü.

·         Doğum tarihinin son rakamı 1 – 6 olan kişilere her ayın 6 ıncı günü.

·         Doğum tarihinin son rakamı 2 – 7 olan kişilere her ayın 7 inci günü.

·         Doğum tarihinin son rakamı 3 – 8 olan kişilere her ayın 8 inci günü.

·         Doğum tarihinin son rakamı 4 – 9 olan kişilere her ayın 9 uncu günü.

Bu belirtilen takvimde kendi uygunluğu bulunan kişiler kendi günlerinde gidip yaşlılık aylığı ödemelerini alabilirler.

YAŞLILIK AYLIĞI NEREDEN ALINIR?

Yaşlılık aylığının ilk verildiği ay ve ilk ayı  takip eden diğer aylarda veriliş şekilleri farklılık gösterir. Yaşlılık aylığı veriliş şekilleri şu şekildedir:

·         İlk ödeme, Türkiye genelinde herhangi bir T.C. Ziraat Bankası şubeleri tarafından daha sonraki ödemeler ise Türkiye genelindeki herhangi bir PTT şubeleri kanalıyla yapılır.

·         2022 sayılı Kanun uyarınca ödenen aylıklar bir hizmet veya prim karşılığı olamayıp sosyal yardım niteliğindedir. Bu aylıklar Mart, Haziran, Eylül, Aralık olmak üzere üçer aylık dönemler halinde ödenir.

Belirtilen veriliş şekillerinin farklı olmasının sebebi başvuruda bulunan kişilerden kaynaklanır. Örneğin verilen bilgi veya belgelerin eksikliği durumunda yazışmaların süresi uzar ve bu durum maaşın veriliş durumunu değiştirir.

YAŞLILIK AYLIĞI NE KADARDIR?

Yaşlılık aylığında da 2021 yılı itibariyle diğer verilen maaşlarda olduğu gibi artış oldu. Bu doğrultuda daha önce 771.5 TL olan yaşlılık aylığı ücreti 2021 yılı için revize edilerek 864.89 TL'ye yükseltildi. Bu doğrultuda yukarıda belirtilen şartları taşıyan ve gerekli belgeleri kurumlara ileten kişiler yaşlılık aylığına başvurabilir ve bu destek programından faydalanabilirler.

Editör: TE Bilisim