Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin uzay programının açıklanmasının ardından ilk açıklamasını yaptı. Dikkat çeken detayları ve Türkiye’nin hedeflerini açıklayan Varank, uzay programının Türkiye’yi önemli ir noktaya getireceğini söyledi.

"UZAY YARIŞI GELİŞİYOR"

Bakan Varank'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar:

Türkiye Uzay Ajansı, ülkeyi mevcut kabiliyetlerinin üstüne çıkaracak, uzay ekonomisi alanında önemli hale getirecek program hazırladı.

Uzay yarışı da özellikle son 3 yılda çok hızlı bir şekilde gelişmeye başladı. Uzay yarışına ülkeler yatırımlar yapmaya başladı. Burada önemli olan şey, bu yarışın getirisini götürüsünü hesaplayarak doğru alana yönlenebilmek.

“TURİSTİK DEĞİL BİLİMSEL MİSYON”

Bir turistik seyahat olmayacak. Bu bir bilimsel misyon olacak. Bu manada da alanında temayüz etmiş insanlar arasından, gerçekten böyle bir görevin yükünü kaldırabilecek, stresini, fiziki zorluklarını kaldırabilecek bir insanımızı seçerek uzaya göndereceğiz ve orada Uluslararası Uzay İstasyonunda bir bilimsel çalışma yapmasının ve oradaki altyapıyı kullanmasının önünü açacağız.

“TÜRKÇE İSİM BULMAK İSTİYORUZ”

Cumhurbaşkanımızın Türkçe hassasiyetini hepimiz biliyoruz. Dünyada en çok bilinen işte batının yetiştirdiği, özellikle Amerika'nın yetiştirdiği uzay insanlarına verilen Astronot ismi ve Sovyet döneminden itibaren yetiştirilen uzay insanlarına verilen kozmonot ismi… Farklı ülkelerin bu manada farklı çalışmaları olmuş. Biz de burada gerçekten Türkçe bir isim bulmak istiyoruz. Madem bir vatandaşımızı göndereceğiz, bir vatandaşımızın üzerine yatırım da yapacağız. Bunlar basit hadiseler değil. Bu vatandaşımızın 2 yıla yakın eğitim alması lazım. Bu özellikle uzaya gitmiş bir Türk vatandaşı, gençler ve çocuklar için de bir rol model olacak. Biliyorsunuz tüm dünyada astronotlar konuşmacı olarak davet ediliyor, deneyimleri paylaşılıyor. Dolayısıyla Türkiye’nin önüne koyacağımız bir rol modeli çok iyi bir şekilde yetiştireceğiz ama isminin de Türkçe olması bizi mutlu eder.

“İLK MERKEZİ AÇTIK”

Türkiye'de de farklı çalışmalar var. Bursa'da Türkiye’nin ilk uzay ve havacılık temalı bilim merkezini açtık. Yaklaşık 3-4 ay oldu. Büyük bir tesis, çok etkileyici bir tesis. Oranın ismini Gökmen Uzay Havacılık Merkezi koymuşlar. Gökmen diye bir isim bulmuşlar ama bu ismi çok tutmuyoruz. Zaten sayın cumhurbaşkanımız tüm dilbilimcilere ve Türk insanına çağrıda bulundu. Bunların hepsi değerlendirilip inşallah güzel bir isim bulabiliriz.

Editör: TE Bilisim