Sırbistan Meclisi Arnavut milletvekili Shaip Kamberi, diğer milletvekilleri önünde Arnavutça bir konuşma yaptı. Kamberi konuşmasında özel bir gün olduğunu söyledi.

Kamberi, Sırbistan Meclis Başkanı Ivica Daciç’in sürekli müdahalelerine rağmen, Belgrad’daki Yüksek Mahkeme’nin Bakan Aleksandar Vulin’i Arnavutlara karşı ayrımcılık, hakaret ve nefret söyleminden suçlu bulmayı reddeden kararına karşı Arnavutça konuşarak sesini yükseltmeye devam etti.

Özel bir gün olduğunu ve bu ülkeden bir mahkemenin “šiptari” saldırgan terimini yasallaştırdığını belirten Milletvekili Shaip Kamberi, “Belgrad’daki Yüksek Mahkeme, Bakan Aleksandër Vulin’i Arnavutlara karşı ayrımcılık, hakaret ve nefret söyleminden suçlu bulmayı reddetti. Yargıtay’ın 2018 yılı sonunda “šiptari” teriminin nefret söylemi olarak kullanılmasına yaptırım uygulayan kararı artık yüksek mahkeme için geçerli değil. “Šiptari” teriminin aşağılayıcı ve Ayrımcılığın Önlenmesi Yasasına aykırı olarak nitelendirilen Eşitliğin Korunması Komiseri Brankica Jankovi’nin görüşü de geçerli değil.” ifadelerini kullandı.

ALBANAC YERİNE “ŠİPTARİ”

Bilindiği üzere Mira Markoviç’in eski sözcüsü ve şu anki İçişleri Bakanı Aleksandar Vuçiç, Sırbistan’daki resmi ve yasal terminoloji “albanac” (Arnavut) yerine sürekli olarak aşağılayıcı bir terminoloji olan “šiptari” kullandığıı vurgulayan Shaip Kamberi, “Zaten bu devletin mahkemesinin kararıyla, bugünden itibaren Albanac değil “šiptar” oluyorum. Böylece bir gün Aleksandër Vulin uyandı ve kim olduğuma ve uyruğumun ne olduğuna karar verdi ve bu ülke mahkemesi tarafından yasallaştırıldı! Bakan Hermann Goering’in Yahudilerin kim olduğuna ve nasıl tanımlandıklarına karar verdiği ve ardından Gestapo mahkemelerinin bunu yasallaştırdığı 1930’ların sonundaki Almanya’daki gibi. Arnavut Ulusal Konseyi’nin davasını temelsiz olarak ilan eden Mahkeme, genel olarak Arnavutlara ve özellikle de Sırbistan’dakilere yönelik nefret söylemi, hoşgörüsüzlük ve yabancı düşmanlığının kurumsallaştırılmasına yasal güç verdi.” değerlendirmesini yaptı.

VUÇİÇ RANKOVİÇ'İN İZİNDE

Bayan Merkel, Bay Macron, Bay Borrel, Bay Lajcak, Bayan Vonder Leyen, bu sizin Avrupa yanlısı Sırbistan’ınız mı?, diye soran Kamberi sözleriniş şöyle sürdürdü:

“Bu, Arnavutları kendilerine Albanac diyerek öldüren, tecavüz eden ve sınır dışı eden Slobodan Miloseviç rejimi sırasında bile olmadı. Ancak demokratik dünyanın sessizliği altında, Aleksandar Vuçiç’in Sırbistan’ı, “šiptari” teriminin resmi ve kamusal kullanımının son dönemi olarak bilinen Aleksandar Rankoviç dönemine geri dönüyor. Saygın meslektaşlarım, Belgrad Yüksek Mahkemesinin kararı Sırbistan’daki azınlıklar için olduğu kadar tüm Batı Balkanlar için de çok tehlikeli bir emsal teşkil ediyor. Sadece Sırbistan’da değil, Batı Balkanlar’da da azınlıklara karşı nefret söylemi için meşru bir standart yaratıyor. Vulini ve Vuçiç’in Kosovalı Sırplar için istediği bu mu? Hayır, iktidarınızı sürdürmek için bu karşılıklı nefreti Sırbistan’da vatansever oynayarak kışkırtamazsınız.”

Editör: TE Bilisim