Recep ayının birinci gecesi kılanacak namaz ve bu gecede yapılacak dualar, çekilecek zikirler araştırılıyor. Üç ayların ilki ve Şehrullâh olan mübârek Receb-i Şerif'in ilk gecesinde kılınacak namazın fazileti çok büyük olmakla beraber bu gecenin ihya edilmesi de Rasûlullah sallallâhu aleyhi ve sellem Efendimiz tarafından hususiyetle dikkati çekilmiş ve duaların, niyazların Allâhu Teâlâ katında geri çevrilmediği bu mübârek gecede gafil olunmaması gerektiği konusunda tavsiyede bulunulmuştur. Peki, Recep ayının 1. gecesi kılınacak namaz kaç rekat ve nasıl kılınır? Recep ayının birinci gecesi kılınacak namazın fazileti hakkında detaylar yazının devamında.

Recep ayının 1. gecesi kılınacak namaz kaç rekat ve nasıl kılınır? Recep ayının birinci gecesi kılınacak namazın fazileti

Üç ayların ilki olan Recep ayının 1. gecesi kılınacak namaz kaç rekattır ve nasıl kılınır konusu merak ediliyor. Bu gecede tavsiye edilen 2 rekatlık şükür namazı vardır. Nafile namaz olmakla birlikte kılmayan mesul olmadığı gibi, bu mübârek geceleri ibadetlerle geçirmenin ecri ve mükafatı ise çok büyük ve daha sonraki günlerde de telafisi olmayan ibadetlerdir. Her gecenin kendisine mahsus faziletleri ve mükafatları olduğundan fırsatları kaçırmamak, Allah'ımızın bize lutfu olna bu ömrü, özellikle bu mübârek zaman dilimlerinde ibâdet ü taatla geçirmeye gayret etmek lazımdır.

Recep ayının 1 gecesi kılınacak 2 rekatlık şükür namazının kılınışı

Namaza 'Yâ Rabbi, niyet ettim Senin Rızâ-yı Şerîfin için şükür namazına' diyerek niyet edilir.

Allâhu EKber diyerek tekbir alınır ve Sübhâneke duası ıkunur. Euzu besmele ile Fatiha-i Şerife ve ardından zamm-ı sure okunduktan sonra tekbir ile rukua gidilir. Rükuda tesbik duası okunup kalkarken 'semiallâhu limen hamideh' kalktıktan sonra kıyamda iken de 'Rabbenâ leke'l-hamd' denir. Ardından tekbir ile secdeye gidilir ve secdede tesbih duası okunduktan sonra Allâhu Ekber diyerek secdeden kalkılır. Tadil-i erkân gereği 'sübhânallâh' diyecek kadar oturduktan sonra tekrar Allâhu Ekber diyerek ikinci secdeye gidilir ve tesbih duası okunduktan sonra tekbir ile ikinci rekata kalkılır. 

2. rekatta euzü besmele ile Fatiha-i Şerife okunur ve namazın devamı birinci rekattaki gibi kılınır. İkinci secdenin ardından ise tahıyyat için oturulur ve Ettahıyyâtü duası, Salli-Bârik duaları, Rabbenâ duaları okunarak önce sağa, sonra da sola 'Esselâmü aleyküm ve rahmetullâh' diyerek selam verilir.

Dileyen bu namazı 4, 6, 8 rekat hatta dilediği kadar da kılabilir.

Şükür namazının ardından okunacak dualar

Namazı bitirdikten sonra 100 istiğfar 'Estagfirullâhe'l-Azıym ve etûbü ileyk', 100 Salevât-ı Şerîfe 'Allâhümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli Seyyidinâ Muhammed', 100 Tevhîd 'Lâ-ilâhe illallâh Muhammedü'r-rasûlullâh' okunur. dileyen sayıları elbette arttırabilir. 1 Yâsîn-i Şerîf, Sûre-i Mülk okumak da büyük ecir ve sevâba vesiledir.

Recep ayının 1. gecesi ibadetler yapmanın fazileti

Rasûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellem Efendimiz buyurmuştur ki;

Receb’in ilk gecesi olduğunda Allah-ü Teala bir meleğe, 'Dikkat edin! Gerçekten tövbe ayı başlamıştır. Bu ayda Allah-ü Teala’dan af isteyenlere müjdeler olsun!' diye nidâ etmesini emreder.” (Nüzhetül-Mecâlis)

Başka bir rivâyette ise şöyle buyurmuştur;

'Kalplerin öldüğü günde, Receb’in ilk gecesini ihya edenin kalbi ölmez. Allahü Teala, onun üzerine başının üzerinden hayırları yağdırır, anasının kendisini doğurduğu gün gibi, günahlarından çıkar ve günahkarlardan cehennemi hak etmiş 70.000 kişiye şefaatçi kılınır. (Dürretül-Vâizîn)

Yine bir Hadîs-i Şerîf'te şöyle buyurulmuştur;

Cenab-ı Hak şu dört gecede hayırları yağmur gibi yağdırır:
1. Receb ayının ilk gecesi.
2. Şaban ayının on beşinci gecesi.
3. Kurban bayramı gecesi.
4. Ramazan bayramı gecesi. (Deylemî)

Bu gecede yapılan dua ve niyazların Allâhu Teâlâ katında reddolunmayacağı müjdelenmiştir.

Cenâb-ı Hakk bu mübârek ayın feyzinden cümle kullarını müstefîd eylesin, Receb-i Şerîfimiz mübârek olsun!..

Editör: TE Bilisim