İOSB’ye bağlı HESKOP yönetiminin müteahhit firma Osmanlı İnşaat ile yaşadığı hak ediş anlaşmazlığı site esnafının yıllardır çözülemeyen ruhsat meselesini kangrene döndürdü. İki tarafın anlaşmazlığı süreci esnafa yönelik işyeri kapatma restine kadar vardırınca İOSB’nin mevzuata aykırı kararları, milyonluk yatırımlar ve o yatırımların bin bir türlü emekle inşa ettiği işyerlerinin tepesinde “Demokles’in Kılıcı” gibi sallanmaya başladı.

Her an kapatılma riskiyle karşı karşıya kalan işyeri sahipleri iki tarafın anlaşmazlığından mağdur olduklarını ve devletin bu duruma el atması gerektiğini söylüyor. Sitede dev yatırımlara sahip işyeri sahiplerine göre İOSB’nin 11 kişilik yönetiminde kendilerini temsil vazifesini hakkıyla yerine getirmeyen HESKOP yönetimi, ruhsat meselesini askıya aldırarak Müteahhit firma olan Osmanlı İnşaat üzerinde baskı kurmaya çalışıyor. Peki kooperatif yönetimi ve müteahhit firma bu iddialara ne diyor?.. Bu meseleyi taraflara sorduk.

UYGUNLUK BELGESİ BAHANESİ

İOSB’nin esnafa HESKOP’tan alınması şartı koştuğu “Uygunluk Belgesi’nin yasal mevzuatta hiçbir karşılığı olmadığını belirten Osmanlı İnşaat Anonim Şirketi Vekili Kayahan Durna. “Bizim işyeri sattığımız müşterilerimizden kooperatiften uygunluk belgesi adı altında bir belge istiyorlar. Bu belgeyi de kooperatif vermiyor. Vermediği için de OSB yönetim kurulu uygunluk belgesi olmadığı gerekçesiyle ruhsat vermiyor. Oysa uygunluk belgesi yasal mevzuata tamamen aykırı ve böyle bir şey istenemez. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı ile ilgili bir yönetmelik var. Aşağı yukarı 15'e yakın bir maddeden oluşuyor. Bunları tamamlayana ruhsat verilir. Şimdi herkes onu tamamlıyor. Fakat halihazırda uygunluk belgesi olana da yönetim kurulu ruhsatı vermiyor” diye konuştu.

MEVZUATA AYKIRI HAREKET EDİLİYOR

İşyerlerine ruhsat verilmesi için gerekli yapı kayıt belgelerinin de mevcut olduğuna dikkati çeken Osmanlı İnşaat Vekili Durna, “Bizim buradaki yerlerin inşaat ruhsatları ve yapı kullanma izin belgeleri yoktu daha önce. Ancak imar Barışı Yasası'nın devreye girmesiyle birlikte buralara kooperatif müracaat etti. Yapı kayıt belgeleri alındı. Yapı kayıt belgesi alınmasına veya verilmesine ilişkin tebliğ var. Tebliğe 2020'nin Haziran ayında geçici bir madde eklendi. Bu maddeye göre bu yapı kayıt belgeleri yapı kullanma izin belgelerinin yerine geçiyor. Ayrıca diğer şartları yerine getirmek suretiyle işyeri sahiplerine işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilir diye bir hüküm konmuş oldu. Ruhsatların verilmemesi kooperatifin verip vermemesinden ziyade İkitelli OSB’nin mevzuata aykırı bir işlemidir” sözleriyle çözümün İOSB’de olduğunu vurguladı.

MÜŞTERİLERİMİZİ TACİZ ETTİLER

Kooperatif uygunluk belgesi vermese dahi mevzuata göre İOSB’nin işyeri ruhsatlarını vermek zorunda olduğunu ifade eden Durna, “İşyeri açma ve çalışma ilişkin yönetmelikte ‘Kooperatiften uygunluk belgesi getirilmesi gerekir’ gibi bir ifade yazmıyor. Böyle bir şey yok. Esasen bu kooperatifin eski başkanıyla da biz görüşüyoruz. Şaban Gülbahar ‘Böyle saçma sapan şey olmaz’ diyor. OSB Genel Müdürü’yle de görüştük Ankara’da. Uygunluk belgesi diye bir şey olmaz. Aşacağız da bizim müşterilerimize, insanları taciz ettiler böylece.” ifadelerini kullandı.

HAK EDİŞ ANLAŞMAZLIĞI

Müteahhit firma olarak hak edişlerine karşılık bölgedeki 55 bin metrekarelik alanı talep ettikleri yönündeki iddiaya ise Durna, “Bizim kooperatif ile yaptığımız kat karşılığı inşaat sözleşmesine göre bize verilmesi gereken bir yer. Ancak kooperatif bize arsa olarak veremez. Biz onun üzerine bir de blok adı altında inşaat yapmak zorundayız. Kooperatif bugüne kadar bize ruhsat almak için yetki yani vekâletname vermediği için biz onun üzerine binayı yapamadık. Kooperatif bizim aleyhimize ‘siz inşaatları geciktirdiniz zamanında teslim etmediniz’ gerekçesiyle 20 küsur milyon liralık dava açtı. Bizim aleyhimize o boş arsa. Sözleşmeye göre teminat kooperatife bizim tarafımızdan bırakılmış bir teminattır o. Şimdi biz kooperatifin bütün inşaatlarını tamamladığımız için orayı bizim almamız lazım sözleşmeye göre. Kooperatifin davayı kazanıp kazanmayacağı da belli değil ama davayı biz kazanacağız. Onların talepleri haksız...” cevabını verdi.

“KİMSEYE TAPU VEREMEDİK”

Kayhan Durna, 11 yıldır süren davanın çözümsüzlüğe girdiği noktayı ise “Daha yerel mahkemeden bir karar çıkmadı. İş çok uzayınca da herkes rahatsız tabi. Hiç kimseye tapuyu veremiyoruz. Kooperatif bize tapuyu vermediği için. Kooperatif bize diyor ki ‘sen geleceksin yirmi küsur milyon lira tazminat ödeyeceksin, gecikme tazminatı’. Biz de diyoruz ki ‘sen bize vermen gereken yerleri vermen lazım. Bugüne kadar bir metrekarelik yer vermedin’. Tabii sözleşmeye göre biz paylaşımları yapmışız. 2002 senesindeki sözleşmeye göre paylaşımları yapmışız. Bu paylaşımlara göre bize bugüne kadar bir metrekarelik yer vermiş değiller. Dava böyle sürüyor.” ifadelerini kullandı.

ÇÖZÜM İOSB YÖNETİMİ

“Bu işin öncelikle çözümünü İkitelli OSB’dir” diyen Osmanlı İnşaat Vekili Durna, “İkitelli OSB'nin yönetiminde 56 tane katılımcı var. İkitelli OSB’de yönetim kurulu ise 11 kişiden oluşuyor. Bu yönetim kurulunun içerisinde bizim davalaştığımız kooperatifin de bir tane temsilcisi var. Elli altı kişinin seçtiği, 11 kişilik yönetimden bir isim de HESKOP’u temsil ediyor. O da orada bir yönetim kurulu üyelerinden bazılarını ikna etmiş herhalde. Yani bu konunun muhatabı İkitelli OSB’dir ve mevzuata göre ruhsatları vermesini önünde de hiçbir engel yoktur” şeklinde konuştu.

“KAPATMAYI BİZ YAPMIYORUZ”

Milyonluk yatırımlarıyla gece gündüz demeden üretim yapan iş yerleri hakkında ansızın verilen “kapatma” kararlarıyla ilgili durumu, esnafı İOSB’deki 11 kişilik karar heyetinde temsil eden isime yani HESKOP Yönetim Kurulu Başkanı Selim Us’a sorduk.

“Kapatmayı zaten biz yapmıyoruz” diyen Us “HESKOP her türlü esnafının arkasında 2002’den beri faaliyet gösteriyor arkadaşlar orada bir satır yazılı dilekçesi bile yok. Eğer olsaydı zaten onu bugüne kadar, yıl 2021, 19 yılda herhalde en az 19 kere şikâyet ederlerdi. OSB’nin kararı bizi ilgilendirmez. Bizim öyle bir yaptırım gücümüz yok. OSB’deki 4562 Sayılı Kanun açıktır. O kanuna göre hareket eder onlar. Devlet kanun olarak yetki vermiş OSB’lere” dedi.

İOSB’nin aldığı kapatma kararının yasal dayanağına ilişkin sorumuza Us “O taraflar arasındaki bir mesele… O taraflar arasındaki meseleye ilişkin takdir edersiniz ki hukuk dışında bir bilgi paylaşımı doğru olmaz” cevabını verdi.

MAHKEMEYİ İŞARET ETTİ

Esnafın müteahhit firmayla HESKOP arasındaki hak ediş anlaşmazlığı olduğu yönündeki iddiaya ise “İddialar olabilir, iddiaların merceği hukuktur yargı açıktır. TC anayasası herkese açık… Gidip anayasal haklarını mahkemeler de arayabiliyorlar. Bizim hukukçularımız var hukukçu demiyorum bakın hukukçularımız… Bu dava 2009 yılında açılmış 11 yıldır devam eden bir dava...” ifadelerini kullandı.

Bütün bu iddia ve hukuki süreçler ışığında kendilerinden istenen her şartı yerine getirmelerine rağmen ruhsatlarını alamayan esnafın durumunu en üst çatıyı oluşturan İOSB’ye de sorduk. Konuyla ilgili görüşmelerin devam ettiğini belirten İOSB en kısa sürede yazılı bir açıklama yapacaklarını bildirdi. Şimdi herkes esnafın mağduriyetine ilişkin İOSB’den gelecek açıklamayı merakla bekliyor.

Editör: TE Bilisim