Bugün Regaip Kandili mi? Regaip Kandili ne zaman? Soruları vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan takvime göre bugün üç aylardan birincisi olan Recep ayının başlangıç tarihidir. Regaip kandili hakkında detayları sizler için haberimizde derledik. Peki, Bugün Regaip Kandili mi? Regaip Kandili ne zaman? İşte detaylar…

KANDİL NE DEMEKTİR?

Sözlükte “kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış” anlamındaki ragībenin çoğulu olan regāib kelimesi hadis ve fıkıh literatüründe “bol sevap ve mükâfat, faziletli amel”, özellikle Mâlikî fıkıh kaynaklarında sünnetin mukabili olarak “müstehap, nâfile ibadet” mânalarında kullanıldığı gibi (İbn Ebû Şeybe, II, 49; İbn Abdülber en-Nemerî, I, 127; Hattâb, II, 79) hicrî takvime göre yedinci ay olan recebin ilk perşembesini cumaya bağlayan geceye ad olmuştur.

BUGÜN REGAİP KANDİLİ Mİ? REGAİP KANDİLİ NE ZAMAN?

2021 yılı için ilk kandil Regaip Kandili'dir ve 18 Şubat Perşembe tarihindedir. 13 Şubat günü kandil değildir.

2021 KANDİL GÜNLERİ NE ZAMAN?

2021 yılı için kandillerin tarihleri aşağıdaki gibidir:

  • Regaip Kandili : 18 Şubat 2021 Perşembe
  • Miraç Kandili : 10 Mart 2021 Çarşamba
  • Berat Kandili : 27 Mart 2021 Cumartesi
  • Kadir Gecesi : 8 Mayıs 2021 Cumartesi
  • Mevlid Kandili : 17 Ekim 2021 Pazar

REGAİB KANDİLİ'NİN ÖNEMİ NEDİR?

Regaip kandili bilhassa 18. asırda, tekke ve zaviyelerde gösterişli törenlerle kutlanmış, tasavvuf ehli olan şairlerce bu gece için "regaibiye" denilen şiirler yazılmıştır. Reg,ib gecelerinde dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi kutsal kabul ederek çeşitli ibadetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasında kabul görmüştür.

Bazı rivayetlerde bu gecenin isminin meleklerle telaffuz edildiği ifade edilir. Regaip kelimesi, güzel şeyleri arzu etmek, istemek, elde etmeye gayret etmek anlamlarına gelir. Bu gece ibadet edenin, tövbe edenin arzularının verileceği ümit edilir.

Recep ayının fazileti iyilik ayı: Regaip gecesinin içinde olduğu Recep ayında bolca oruç tutulmalıdır. Bu aya 'Recebü'l-asabb' da denilmiştir. Yani; iyiliklerin isabet ettiği Recep ayı. Recep ayına 'tövbe' ismi de konulmuştur. Mümin bu ayda ve özellikle de Regaip Kandili'nde günahlarını bolca kendine itiraf edip tövbe etmelidir.

Editör: TE Bilisim