Lahmacun içi hazırlamak için gerekli malzemeler şunlardır:

·         500 gram orta yağlı kıyma

·         5 adet soğan

·         1 diş sarımsak

·         3-4 adet yeşil biber

·         3-4 adet domates

·         Maydanoz

·         2 yemek kaşığı biber salçası

·         Yarım çay bardağı sıvı yağ

·         Tuz

·         Karabiber

·         Pul biber

Yukarıda malzemeleri verilen harcı hazırlarken, önce 500 gram kıymayı sonra ince ince kıyılmış soğanları, sarımsağı, küçük doğranmış yeşil biber, domates ve maydanozu ardından 2 yemek kaşığı biber salçası, sıvı yağ ve baharatları ekleyerek iç harç yoğurulur. Bütün malzemeler bütünleşinceye kadar yoğurma işlemi devam etmektedir. Bütünleşen malzemeler üzeri streçlenerek dinlenmeye bırakılır.

İç harç için dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları vardır. Bunlardan ilk ve en önemlisi kıymanın orta yağlı olmasıdır. Çünkü kıymanın yağlı olması lahmacuna lezzet katıp kuru olmamasını sağlamaktadır. Az bir miktar kuyruk yağı kullanımı da ekstra bir lezzet katacaktır. Kıyma olarak tercih edilen et kişilerin tercihine göre değişmektedir. Dana eti, kuzu eti ya da yarı yarıya hem daha hem kuzu eti kıyma kullanılabilmektedir. Fakat bunlardan en uygun olanı kaburga etinden olan kıymadır. Kaburga kıyması kendi içinde yağlı olduğundan lahmacun harcına lezzet katacak ve ekstra kuyruk yağı kullanımına gerek kalmayacaktır.

Bir diğer püf nokta soğanlardır. Soğanlar ince ince doğranmalıdır. Robotta çekmek tercih edilebilir. Ancak robotta çekme işlemi yapıldığı zaman harcın içine konulurken soğanların suyu sıkılmalıdır. Sıkılmayan soğanın suyu harcın sulanmasına sebep olmaktadır.

Domates, maydanoz ve biberler de mutfak robotun çekilerek harca eklenebilmektedir. Bu tamamen tercihe kalmıştır.

İç harç hazırlandıktan sonra en az 1 saat buzdolabında beklemelidir. Bunun nedeniyse karışan malzemeler dinlenip daha lezzetli bir kıvama gelmektedir.

LAHMACUN HAMURU NASIL YAPILIR?

Lahmacun hamuru hazırlamak için öncelikle gerekli olan malzemeler:

·         1 yemek kaşığı kuru maya ya da yarım paket yaş maya

·         2 su bardağı ılık su

·         5 su bardağı un

·         2 tatlı kaşığı tuz

·         3-4 yemek kaşığı sıvı yağ (yarım çay bardağı)

Hamurun malzemelerini karıştırmadan önce maya ayrı bir kapta 2 su bardağı ılık su ile karıştırılarak eritilmelidir. Daha sonra yoğurma kabına alıp un, tuz ve sıvı yağ eklenerek ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurulmaktadır. Yoğurulan hamur, yarım saat dinlenmeye bırakılır. Yarım saat dinlenen hamur avuç içi büyüklüğünde bezeler haline getirerek açılmaktadır. Hamur açarken yapışmaması için üzerine ve açacağımız yere un serpilmektedir. Böylece hamur sorunsuz bir şekilde açılmaktadır.

Hamur çok kalın olmamalıdır. İnce açılmalıdır. Böylece pişerken daha çabuk pişip içi hamur kalmayacaktır. Açılan hamurları iç harç ile buluşturup bekletmeden fırına atılmalıdır.

MAYASIZ LAHMACUN HAMURU NASIL YAPILIR?

Mayasız lahmacun hamuru yapmak çok basittir. Gerekli malzemeler:

·         3 bardak un

·         1 buçuk su bardağı su

·         Tuz

·         Şeker

Verilen malzemeleri bir yoğurma kabı içerisinde sırayla un, bir çay kaşığı şeker, tuz ve su birleştirilmektedir. İsteğe bağlı su yerine sütte kullanılabilmektedir. Süt kullanırken dikkat edeceğiniz tek husus sütün ılık bir şekilde ilave edilmesidir.

Yoğurma kabında birleşen malzemeler, ele yapışmayacak bir hamur kıvamına gelene kadar yoğurulmaktadır. Daha sonra küçük bezeler halinde kesilerek yarım saat dinlenmeye bırakılır yarım saat sonunda açılmak için hazırlardır.

TAVADA LAHMACUN TARİFİ

Tavada lahmacun yapımı ile fırında lahmacunla arasındaki tek fark birinin tavada birinin fırında pişmesidir. Tek bu olsa da dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar vardır.

Hamuru için malzemeler:

·         2 su bardağı su

·         Tuz

·         Alabildiği kadar un

İç Harcı için Malzemeler:

·         500 gram kıyma

·         3 adet yeşil biber

·         2 adet soğan

·         Maydanoz

·         1 tatlı kaşığı domates salçası

·         1 tatlı kaşığı biber salçası

·         2 yemek kaşığı sıvı yağ

·         1 tatlı kaşığı tuz

·         Karabiber

·         Pul biber

Önce hamur hazırlanarak başlanmaktadır. Su, tuz ve alabildiği kadar un eklenerek yoğurulmaktadır.  Pürüzsüz bir hamur elde edilmesi gerekir. Hamur istenilen kıvama gelince küçük bezelere kesilerek dinlendirilmektedir. Hamur dinlenirken iç harç hazırlanmalıdır.

Yeni bir yoğurma kabının içine iç harç için gerekli malzemeler birleştirilmektedir. 5-10 dk. yoğurulup malzemelerin iç içe geçmesi sağlanmalıdır. Katı bir harç oluşturmamak için yoğururken yarım su bardağı kadar su eklenmelidir.

Dinlenmeye bırakılan hamurlar orta incelikte açılmalıdır. Açılan hamurların üzerine harç konularak pişirmeye hazır hale getirilir. Tavada pişirmeden önce mutlaka tava ısıtılmalıdır. Isıtılan tavanın üzerine un serpiştirilir. Böylece konulan lahmacunun yapışması engellemektedir. Büyük ocakta, kısık ateşte ve üstü kapalı olacak şekilde pişirilmektedir. 

ANTEP USULÜ LAHMACUNUN FARKI NEDİR?

Gaziantep usulü lahmacunun farkı bildiğimiz lahmacuna göre içinde daha az kıyma bulundurması ve içinde soğan olmamasıdır. Servis edilme şekli olarak da farklılık göstermektedir. Üzerine közlenmiş patlıcan konularak servis edilir. Taş fırında pişirilmesi gerektiği de vurgulanmaktadır.

Editör: TE Bilisim