Emekli maaşı miktarı 2021 Ocak ayı itibariyle kamu görevlilerine ve memur emeklilerine aylık olarak  % 7,33 artış oranıyla hesaplanmıştır. Emekli maaşı miktarı, aynı dönemde faaliyete geçirilen destekleme ve maliye politikaları gereğince SSK ve Bağ-Kur emeklilerine  %8,37 artış oranında gerçekleştirilmiştir.

NE KADAR EMEKLİ MAAŞI ALIRIM BİLGİSİNE NERELERDEN ULAŞABİLİRSİNİZ?

Ne kadar emekli maaşı alabilirim?  Sorularını Sosyal Güvenlik Kurumu vasıtasıyla öğrenebilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde T.C kimlik numarası, kurum bilgisi, güvenlik kodu bilgilerinin girilmesi ile sorgulama işlemi yapılmaktadır. 5400 günden az olan kişilerin ne kadar emekli maaşı alacağı bilgisine ulaşılamamaktadır. Hizmet bilgileri kurallara uygun olarak doğru ve eksiksiz bir şekilde sisteme kaydedilmelidir. Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında emekli olmaya hak kazanan vatandaşlar, online olarak ne kadar emekli maaşı alacağı bilgisine tek tık öteden ulaşabilir. T.C kimlik bilgisi, SSK sicil numarası, Baba adı, Nüfus il, Doğum tarihi gibi bilgilerini girerek anında hizmet dökümüne sahip olabilir, ikramiyelerle birlikte ne kadar emekli maaşı alacağınız bilgisine ulaşabilirsiniz. Ekrandaki bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurup sorgula tuşuna basarak kolayca emekli maaşı hizmet dökümüne sahip olabilirsiniz.

4A KAPSAMINDA NE KADAR EMEKLİ MAAŞI ALIRIM BİLGİSİNE NEREDEN ULAŞIRIM?

4A’lı olarak ne kadar emekli maaşı alabileceğiniz bilgisi için uyg.sgk.gov.tr/Aylık Hesap/ adresini tıklayabilirsiniz. T.C kimlik Numarası, SSK Sicil Numarası gibi yukarıda sayılan bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde girerek sistem üzerinden emeklilik maaşınınız hesaplayabilir,  devlet tarafından verilen tüm sosyal haklardan anında haberdar olabilirsiniz.

4b’li Olarak Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım Bilgisine Hangi Yollardan Ulaşırım?

4B Bağ-Kur’lu olarak ne kadar emekli maaşı alırım? Bilgisine e-Devlet sistemine giriş yaparak ulaşabilirsiniz. Sayfada yer alan hizmet dökümüne ulaşılıp 4B emekli maaşı miktarı ve maaş hesaplama linki üzerinden esnaf ya da tarım işçisi alternatiflerinden bir tanesi seçilerek emekli maaşı sorgulaması yapılabilmektedir.

4C EMEKLİ AYLIĞI HESAPLAMA BİLGİSİNİ NASIL SORGULAYABİLİRİM?

4C emekli aylığı hesaplama bilgisine uyg.sgk.gov.tr/ıkrmiyeMaaşHesapla4c/Welcome.do adresinden ulaşabilirsiniz.

Emekli maaşı için çalışma süresi kadar, ödediğiniz prim miktarı ve hangi sosyal güvenlik kolundan emekli olduğunuz son derece önem taşımaktadır. Uzun süre çalışan ve yüksek primler ödeyen sigortalıların göreceli olarak diğer kısa vadede çalışan ve az miktarda prim ödeyenlere göre daha fazla maaş aldıkları gözlenmektedir. Emeklilik maaşları genel olarak hükümetin uyguladığı sosyal, mali politikalar ve enflasyon oranına göre değişmektedir. Ocak ve Temmuz ayı enflasyon oranlarına göre yılda iki kez zam alan emekli vatandaşlar, istedikleri bankadan maaş ödemelerini çekebilmektedir. Emeklilik sürecinde meydana gelen siyasi istikrar, bütçe dengesi ve iktisadi çalışmalar ikramiyelere etki etmekte, maaş dengesini anında değiştirmektedir. Kısa vadede maddi olarak emeklilerin maaşlarına yansıyan bu durum uzun vadede ödenen prim gün sayısına göre tarifelendirilmektedir.

Prim ödenen ayın enflasyon oranları, kur dengesi ve borsa hareketliliği prim oranlarına ve değerlerine doğrudan etki etmektedir. Emeklilik sürecinde ne kadar maaş alınacağı hususunda E- devlet hizmet partalından destek alarak, sosyal güvenlik kurumu hizmet dökümlerini analiz edebilirsiniz. Primlerin karşılık değerleri ve ne kadar meblağ yatırıldığı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. E -devlet kapısı işlemleri için şifre almadaysanız PTT’den 2 TL ücret karşılığında şifre alabilir sisteme güvenceli bir şekilde giriş yapabilirsiniz. 2021 yılında emekli maaşı miktarı hususunda devletin yaptığı açıklamalara dikkat kesilerek kurum ve bankalar aracılığıyla emekli maaşınızı güvence altına alabilirsiniz. Emeklilik maaşı ve diğer kullanıcı işlemleri için,  e- Devlet kapısı online site hizmetinden faydalanabilir, Sosyal Güvenlik Kurumu hizmet dökümlerinden emeklilik maaşı ve özlük hakları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim