SGK ne zaman emekli olurum? Sorusu için SGK’nın resmi internet sitesi veya e- devlet üzerinden doldurulacak formlar ile sonucu öğrenmek mümkün. İnternet erişiminizin olduğu hemen her yerden kolayca ve birkaç adımla SGK emeklilik sorgusu gerçekleştirmek mümkün.

SGK EMEKLİLİK NEDİR?

SGK emeklilik prim borçlarını ödeyerek, emeklilik yaşlarını dolduranların sahip olduğu bir haktır. Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında oluşturulan sigortalılık sürecinin takibi sonrasında emeklilik hakkı kazanılır. Sigortalı kişiler çalıştıkları süre zarfınca prim borcu biriktirmeden ödemelerini eksiksiz gerçekleştirdikleri zaman emekli maaşlarını almaya başlarlar. Yaşam standartlarının iyiliği için emeklilik sürecinde maaş geliri ile geçim sağlamak ekonomik açıdan verimli bir durumdur.

SGK EMEKLİLİK NASIL SORGULANIR?

Sigortalı çalışanların, işe ilk başladıkları günden itibaren hesaplama yapılarak emeklilik tarihlerinin öncelik tutularak hesaplanan zamana sigortalılık süreci denir. Sigortalılık süreci boyunca işverenin işçi adına sigortaya yatırdığı primlere sigorta primi denir. İşçinin yaşı ise emeklilik için doldurması gereken süreyi kapsar ve emeklilik yaşına ulaşılmaya çalışılır. Tüm bu bilgiler göz önünde bulundurularak ne zaman emeklilik hakkına sahip olacağınız hesaplanır. Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik sorgusu için yapılması gerekenler şunlardır:

·         Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi internet adresine girerek sorgulama işlemi yapılabilir.

Karşınıza çıkan forma;

·         Cinsiyet bilginiz,

·         Doğum tarihiniz,

·         Göreve başlama tarih bilginiz,

·         Erken yaşlanma durumunuzun olup olmadığı bilgisin,

·         Malullük durumunuzun olup olmadığı bilginiz,

·         SSK prim ödeme gün sayınız,

·         Diğer sandıklara ait gün sayısı bilginiz,

·         Askerlik veya sanatçı gün sayısı bilginiz,

·         Fiili gün sayısı bilginiz,

·         Yurtdışı gün sayısı bilginiz,

·         3600 gün sayınızın doldurulduğu tarih bilgisi girilerek “gönder” butonuna basılır. Bu işlem sonucunda emeklilik tarihi bilgilerinizin ayrıntıları gün, ay, yıl olacak şekilde dökümü oluşturulur.

·         E-devlet sistemi üzerinden de SGK emeklilik sorgulama işlemi yapılabilir.

SGK EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?

SGK’dan emekli olmak için belli başlı şartların sağlanması gerekir. Sosyal Güvenlik Kurumu standartlarına göre 1 ay 30 gün olarak kabul edilir. 1 yıl 12 ay olarak kabul edilir. Emeklilik süresi de bunlar üzerinden hesaplanır. Memur, BAĞ-KUR, işçi olarak tüm emeklileri içeren ve Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emekli olmak için gerekli şartlar şunlardır:

·         Belirli bir süre boyunca Sosyal Güvenlik Kurumu’na prim ödenmiş olması şartı aranır.

·         Yaş şartı aranır. Emeklilik yaşı kadın çalışanlar ile erkek çalışanlar arasında farklılık gösterir. Kadınlar en düşük 58 yaşında en yüksek ise 65 yaşında emekli olabilir. Ereklerde prim gününü tamamlayanlar için erken emeklilik yaşı 55’dir. En yüksek ise 65 yaşında emekli olabilirler.

·         Belirli bir süre sigortalı olma şartı aranır. İşe giriş tarihi önemlidir. Hesaplamalar o tarihe göre yapılır. Bu hesaplama kadın çalışanlar ve erkek çalışanlar arasında farklılık göstermektedir.

ERKEN EMEKLİLİK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR?

Kadın veya erkek çalışanların, sigortalı işe başladıkları ilk gün önemsenerek hesaplanan emeklilik tarihinde bazı durumlar için erken emekli olma hakları mevcut. Erken emeklilik hakkına sahip olunan durumlar şunlardır:

·         Doğum borçlanması ile erken emeklilik

·         Askerlik borçlanmasından yararlanılarak erken emeklilik

·         Yurt dışı borçlanması ile erken emeklilik

·         Kısmi süreli çalışanlar için erken emeklilik

·         SGK, BAĞKUR, Memur statüsünde, başka birinin sürekli bakımına ihtiyaç duyan engelli çocuğu bulunan kadın çalışanlar için erken emeklilik

·         Engeli bulunanlar için erken emeklilik

·         Erken yaşlananlar için erken emeklilik

·         Madenlerde çalışanlar için erken emeklilik

·         Ağır işte çalışanlar için erken emeklilik

·         Asker, polis gibi yıpranmalı memur çalışanlar için erken emeklilik

·         Memurların aylıksız geçen izin süreleri için erken emeklilik

·         Avukatlar için erken emeklilik

·         Doktorlar için erken emeklilik

·         Doktora eğitimi yapanlar için erken emeklilik

·         Sigortalı çalışanın, tutuklanması sonucu beraat etmesi sonucu tutuklu kaldığı günler değerlendirilerek oluşan erken emeklilik

·         12 Eylül 1980 askeri darbe mağdurları için erken emeklilik

Tüm bu hususlar, sigortalı çalışanlar için erken emeklilik hakkı oluşturur. Gerekli şartlar sağlanırsa kişiler SGK üzerinden erken emekliliklerini sorgulayarak emeklilik talep edebilir.

Editör: TE Bilisim