Yağlı biber turşusu yapmak diğer turşu yapılışlarına göre en kolay olanlardan biridir. Bu yüzden halk arasında kolay turşu olarak da geçmektedir.

Yağlı biber turşusu malzemeleri:

·         1 kg sivri biber

·         1 su bardağı su

·         1 su bardağı sıvı yağ

·         1 su bardağı üzüm sirkesi

·         1 yemek kaşığı kaya tuzu

·         9-10 diş sarımsak

Turşu yapımına başlamadan önce biberlerin baş kısımları kesilerek orta kısımlarına çizik atılmaktadır. Derin bir tencere tercih edilmelidir.

Tencereye bir su bardağı suyu, bir su bardağı sıvı yağı, bir su bardağı üzüm sirkesi ve bir yemek kaşığı kaya tuzunu konulup kaynatılır. Fokurdayana kadar beklenmesi gerekir. Kaynayan karışıma sivri biberler eklenerek sarı kıvama gelene kadar pişirilmelidir. Karıştırarak pişirmek bu noktada önemlidir. Çünkü hem biberlerin altta kalanlarının daha çok pişmemesi hem de daha eşit düzeyde sarı rengi almalarını sağlamak içindir. Biberler sarı renge dönmeye başladığı zaman orta boyutlarda doğranmış sarımsaklar üzerine atılır. Tercihe göre kavanozlara doldurulduktan sonra da sarımsaklar eklenebilmektedir. Tamamı sarı renge dönen biberler fazla kaynatılmadan kavanozlara doldurulur. Fazla kaynatmamak gerekir çünkü fazla kaynayan biber eriyebilmektedir. Bu da saklama ömrünü kısaltır. Biberler kavanoza doldurulduktan sonra üzerine kaynattığımız su, sirke, yağ karışımı eklenir. Sıcak kavanoz kapağı ile ağızları sıkılarak ters çevrilir. Kavanoz kapağının sıcak olması vakum etkisi yaratacağından kavanozun ağzı daha iyi kapanacaktır.

Dolapta ya da soğuk bir alanda muhafaza etmek yağlı biber turşusunun kullanma süresini uzatmaktadır.

PET ŞİŞEDE YAĞLI BİBER TURŞUSU

Pet şişede yapılan yağlı biber turşusu ile kavanozlanan yağlı biber turşusu yapılış olarak farklılık göstermektedir. Yağlı biber turşusu su, sirke, yağ ile ocakta kaynadıktan sonra kavanozlanır iken pet şişede yapılan biber turşusu, şişelere kaynatılmadan konulmaktadır.

Biberlerin baş kısımları kesilip delindikten sonra pet şişeye yerleştirilir. Akabinde 1 çay bardağı sirke, 1 çay bardağı sıvı yağ ve kaya tuzu eklenir. Ardından doğranmış sarımsaklar da eklenerek pet şişenin ağzını kapatılıp çalkalanır. Çalkalanan turşu 10-15 gün bekletilmelidir. Bekleme süresi içerisinde şişe yatık bir vaziyette saklanıp arada bir çalkalanır. Böylece sirke daha çok biberleri pişirecek ve turşu olma hızı artacaktır.

KIRMIZI YAĞLI BİBER TURŞUSU

Kırmızı yağlı biber turşusu hem közlenerek hem de közlenmeden yapılabilmektedir.

Malzemeleri:

·         1 kg kırmızı biber

·         1 su bardağı üzüm sirkesi

·         Yarım su bardağı zeytin yağı

·         Yarım yemek kaşığı kaya tuzu

·         Maydanoz

·         8-9 diş sarımsak

Kızımızı biberleri keserek içindeki tohumlar dışarı çıkarılmaktadır. İsteğe bağlı biberler doğranabilir ya da ikiye ayrılmış bir şekilde de yapılabilir.

Çalışma alanı daha rahat olması için derin bir tencere kullanılması gerekir. Tencereyi ocağa koyup bir su bardağı üzüm sirkesi, yarım su bardağı zeytin yağı, maydanoz ve yarım yemek kaşığı kaya kuzu eklenerek kaynayana kadar beklenir. Kaynamaya başlayan karışımın içine kırmızı biberler atılarak diriliğini kaybedene kadar pişirilir. Maksimum 5 dk. içerisinde diriliğini kaybedecektir. Fazla kaynatılıp biberin erimemesi gerekir. Eriyen biber uzun süre saklanamamaktadır.

Diriliğini kaybeden biberleri tencereden çıkartarak soğuması için kenara alınır. Soğuyan kırmızı biberlerin üzerine sarımsaklar ve maydanoz doğranır. Doğranan sarımsak ve maydanozlar iyice karıştırıldıktan sonra kavanoza doldurulur. Bir gün dışarıda bekletilmektedir. Daha sonra buzdolabına konularak muhafaza edilebilir.

DOMATESLİ YAĞLI BİBER TURŞUSU

Domatesli biber turşusu yapımı aynı normal biber turşu yapımı gibidir.

Malzemeleri:

·         1 kg kıl biber

·         1 bardak sıvı yağ

·         1 bardak üzüm sirkesi

·         2 adet büyük boy domates

·         4 diş sarımsak

·         1 tatlı kaşığı kaya tuzu

Biberlerin baş kısmı kesilip ortada ikiye bölünür.  1 bardak sirke, 1 bardak yağ ve kaya tuzu atılarak tencerede kaynatılır. Kaynayan karışımın içine biberler atılarak sarı kıvama gelinceye kadar karıştırılır. Biberler sarı kıvama geldikten sonra rendelenmiş domatesler üzerine eklenerek 5-6 dk. daha kaynatılmaya devam edilir. 5-6 dk. daha kaynayan biberler kavanozlara doldurularak üzerine domates soslu karışım eklenir. Kavanozlar sıkıca kapatılıp ters çevrilerek 3-4 gün bekletilir. 3-4 gün bekleyen turşular yemek için hazırdır.

YAĞLI BİBER TURŞUSU FAYDALARI

Yağlı biber turşusunun yararı birçok bulunmaktadır. İçerisinde bolca probiyotik ve lif barındırmasından dolayı kabızlığa iyi gelmektedir. İçerisinde bulunan probiyotikler bağışıklığımızı güçlendirerek olası hastalıklara karşı etkin bir koruma sağlamaktadır. Yağlı biber turşusu vitamin deposudur. Kan dolaşımını düzenlemede ve kronik ağrıların geçmesinde ilaç görevi görmektedir.

Editör: TE Bilisim