Bireysel emeklilik sistemini iptal ettirmek için bankaların ilgili birimleri ile görüşme sağlanabilir. Görüşmeler sonrasında gerekli form doldurma işlemleri yapılarak bireysel emeklilik iptal işlemini tamamlamanız mümkün.

Bireysel Emeklilik Nedir?

Bireysel emeklilik sistemi, bireylerin çalışma hayatları boyunca yapmış oldukları birikim olarak adlandırılır. 9 Ocak 2017 tarihinde kanunen yürürlüğe giren zorunlu bir uygulamadır. 4a ve 4c SGK’lı çalışanlardan 45 yaşının altında olan tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının bireysel emeklilik sistemine katılması zorunludur. Böylelikle her birey, çalışma hayatından başlayarak emeklilik dönemine yatırım yapar. Bireysel emeklilik sistemi yaşam standartlarının iyileşmesi için oluşturulan bir sistemdir.

Devlet destekli bir uygulama olan bireysel emeklilik sisteminden 56 yaşınızı doldurmanız şartıyla emekli olabilirsiniz. Sistemde en az 10 yıl kalma şartı vardır. Emeklilik süreciniz başladığında birikimlerinizi isterseniz ay ay, isterseniz de toplu olarak hesabınızdan çekip kullanma hakkınız bulunur.

Bireysel emeklilik sistemine istediğiniz banka üzerinden kayıt yaptırabilirsiniz. Genel tercih maaş hesaplarının bulunduğu banka üzerinden bireysel emeklilik hesabı açmaktır. Her ay otomatik olarak hesabınıza geçen maaş tutarınızdan, bireysel emeklilik hesabınıza da aktarım gerçekleşir.

Bireysel Emeklilik Sistemi Nasıl İptal Edilir?

Bireysel emeklilik başvurunuzu çeşitli nedenlerden dolayı iptal ettirmeniz mümkün. Bireysel emeklilik sistemine girişinizin üzerinden 2 ay geçtiği zaman iptal işlemlerinizi başlatma hakkınız mevcuttur. Bireysel emeklilik sistemini iptal ettirmek için yapılması gereken adımlar şunlardır:

Bireysel emeklilik hesabınızın olduğu banka şubesine giderek, yetkili bireysel emeklilik  birimleri ile görüşebilirsiniz.
Bireysel emeklilik hesabınızın olduğu bankanın bireysel emeklilik çağrı merkezlerini arayabilirsiniz. Bu işlem sonucunda bireysel emeklilik sistem iptaliniz otomatik olarak başlar.

Bireysel emeklilik hesabınızın olduğu bankadan e-posta yoluyla bireysel emeklilik sistemi iptal formu alabilirsiniz. Size ulaşan formu imzalayarak gönderdiğiniz zaman iptal işleminiz başlatılır.

Bu işlemlerden herhangi biri seçilerek bireysel emeklilik iptal işlemi sürecinizi başlatabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik İptali İçin Aranacak Bankaların Telefon Numaraları Nelerdir?

Pandemi döneminde ihtiyaçlarınızı online işlemler üzerinden yapmanız sağlığınız için daha tedbirli bir adımdır. Bireysel emeklilik sistem iptali için aranacak ilgili bankaların çağrı merkezi numaraları şunlardır:

·         Akbank Avivasa: 444 25 25

·         ING Bank: 444 1 666

·         Ziraat Bankası: 0 850 222 97 00  

·         Garanti Bankası: 444 0 336

·         Yapı Kredi: 0 850 222 0 444

·         Denizbank: 0 850 222 0 800

·         Türk Ekonomi Bankası: 0 850 200 0 666

·         Halk Bank: 0 850 222 0  

·         Vakıfbank: 0 850 222 0 400

·         Türkiye Finans: 0 850 222 22 44

·         QNB Finansbank: 0 850 222 0 900

·         İş Bankası (Anadolu Hayat Emeklilik): 0 850 724 55 00

·         HSBC: 0 850 211 0 111

Hangi bankanın bireysel emeklilik sisteminde kaydınız var ise ilgili bankaya ait numarayı tuşlayabilirsiniz. Numarayı aradıktan sonra, ilgili bankanın müşteri hizmetleri servisine yönlendirilirsiniz. Bunun sonucunda iptal talebinizi müşteri temsilcisine ileterek gerekli işlemlerin yapılması sağlanır.

Bireysel Emeklilik İptal İşleminden Sonra Ne Olur?

Zorunlu bireysel emeklilik sisteminde 10 yıl kalma şartı vardır. Çeşitli sebeplerden dolayı daha erken sistemden çıkış yapılması mümkündür. Bireysel emeklilik sistemine giriş kaydınızın üzerinden 2 ay geçmesi durumunda iptal etme hakkınız doğar. Böylelikle sizden tahsil edilen paraları geri almanız mümkündür. Ancak gerekli süreyi tamamlamadığınız için kesintiler olacaktır. Bunun sebebi stopaj bir diğer adıyla gelir vergisinin oranlarına bağlıdır. Bu oranlara göre bireysel emeklilik sisteminin iptali sonrasında oluşacak durumlar şunlardır:

·         Bireysel emeklilik sisteminden emeklilik hakkı kazanarak ayrılanlar %5 kesintiye uğrar.

·         Bireysel emeklilik sistemi içindeyken maluliyet veya tasfiye olması ya da bireyin vefat etmesi sonucunda sistemden çıkışı yapılırken %5 kesinti gerçekleşir.

·         10 yıl sistemde kalmış fakat emeklilik yaşını doldurmadan bireysel emeklilik sistemini iptal eden kişiler %10 kesintiye uğrar.

·         10 yıldan az bir süre sistemde kalarak bireysel emeklilik iptali yapan kişiler %15 kesintiye uğrar.

Gerekli durumlar göz önünde bulundurularak bireysel emeklilik iptal işlemi yapabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim