Emekli maaşlarına yapılan zam iki yılda bir gerçekleşmektedir. Güncel olarak SSK ve BAĞKUR ile emekli olacakların maaşlarına %8,36 oranında zam yapılır. SGK emekli maaşı miktarını öğrenmek isteyenler “turkiye.gov.tr” adresine giriş yapmalıdır.

SGK 4A Emekli Maaşı Neye Göre Belirlenir?

Aşağıda SGK 4A emekli maaşının sorgulama işlemi adım adım açıklanmaktadır:

·         İlk olarak “sgk.gov.tr” adresine giriş yapılması gerekir.

·         Daha sonra ekranda yer alan sayfaya baba adı, nüfus il, T.C. kimlik numarası, SGK sicil numarası ve doğum tarihi bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde yazılmalıdır.

·         İstenilen bilgileri yazdıktan sonra en altta yer alan “Sorgula” butonuna basın.

·         Böylece SSK’dan emekli olacaklar alacakları maaş miktarını önceden öğrenmiş olacaktır.

SGK 4B Emekli Maaşı Neye Göre Hesaplanır?

Aşağıda SGK 4B emekli maaşının nasıl hesaplanması gerektiği ile ilgili detaylar tek tek açıklanmaktadır:

·         İlk olarak “turkiye.gov.tr” adresine giriş yapılması gerekir.

·         Adrese giriş yapmak için T.C. kimlik numarası ve e- devlet şifresi yazılmalıdır. E-devlet şifresi olmayanlar en yakın PTT şubesine gitmelidir. Buradan 2 TL karşılığında şifre elde edebilirler.

·         Kimlik doğrulama işleminden sonra “Kurum” yazan kısma “Esnaf” veya “Tarım” seçimlerinden istediğinizi yapmanız gerekir.

·         Daha sonra en altta yer alan “Sorgula” butonuna basıp alacağınız emekli maaşının miktarını önceden online olarak öğrenebilirsiniz.

SGK 4C Emekli Maaşı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

SGK 4C emekli maaşının hesaplanmasında izlenecek adımlar aşağıda yer alır:

·         Öncelikle e-devlet sistemine T.C. kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile giriş yaparak kimlik doğrulama işlemini yapmanız gerekir. E-devlet şifresi olmayanlar kesinlikle PTT şubelerine giderek şifre edinmelidir.

·         Kimlik doğrulama işleminin yapılmasının ardından ekranda yer alan bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurmalısınız.

·         İstenilen bilgilerin doldurulmasından sonra altta bulunan “Sorgula” butonuna basın ve 4C emekli maaş miktarını online olarak otomatik bir şekilde öğrenin.

SGK Emekli Maaşı Şartları Nelerdir?

Aşağıda SGK emekli şartları ile ilgili ayrıntılar tek tek açıklanmaktadır:

·         8 Eylül 1976 yılından önce sigortalı bir işte çalışan erkeklerin emekli olabilmeleri için 55 yaşını doldurmuş olmaları gerekir. Bununla birlikte en az 5000 prim gün sayısını tamamlamalıdırlar.

·         8 Eylül 1999 yılında sigortalı olarak işe başlamış olan erkeklerin ise SGK’dan emekli olabilmeleri için 60 yaşını doldurmuş olmaları gerekir. Bunun yanı sıra en az 7000 prim gün sayısını ödemiş olmaları talep edilir.

·         8 Eylül 1999 yılından sonra sigortalı işte aktif bir şekilde çalışmaya başlayan erkeklerin ise emekli olabilmeleri için 60 yaşını tam doldurup 61 yaşından gün almış olmaları talep edilir. Aynı zamanda 7000 prim gün sayısını tamamlamalıdırlar.

·         1 Mayıs 2008’den sonra ilk kez sigortalı bir işe başlayan kadınların emekli olmaları için 58 yaşını doldurmuş olmaları gerekir. Bununla birlikte 7200 iş gününün de tamamlanmış olması aranan şartların arasındadır.

·         1999 ile 2008 yılları arasında kadınların sigortalı bir işte çalışması durumunda emekli olabilmeleri için 4500 iş gününün tamamlamış olmaları gerekir ve 58 yaşını doldurmaları da istenilen şartların arasındadır.

·         2008 yılından sonra sigortalı olarak işe başlayan kadın çalışanların emekli olması için 61 yaşını doldurmuş olmaları şartı aranır. Ayrıca sigortalı kadınların 5400 iş gününü de tamamlamış olmaları talep edilir.

·         2002 senesine kadar toplamda 3600 iş gününü 15 yıllık sigortalı olma şartını yerine getiren kadınlar 50 yaşında SGK’dan emekli olabilme şansını elde eder.

·         2002 ile 2005 tarihleri arasında 3600 iş günü ve 15 yıllık sigorta süresinin tamamlanması durumunda ise kadın çalışanlar 52 yaşında emekli olabilecektir.

Editör: TE Bilisim