E devlet borç sorgulama işlemi vergi borcu ise, E devlet uygulaması üzerinde kimlik doğrulama işlemi yapılır. Karşınıza gelen sayfada TC Kimlik numarası, E-Devlet şifresi girilerek ardından sisteme giriş yapılmalıdır. Siteme giriş yap butonunu tıkladıktan sonra E- devlet şifresi yoksa PTT’den 2 TL ücret karşılığında şifre edinilmelidir. Otomatik yönlendirme işlemi vasıtasıyla varsa vergi borcunuz hakkında hızlı bir şekilde bilgi sahibi olabilirsiniz. Sistemde vergi borçları ve tüm borç kalemleri, ödeme kaydı ve sisteme kayıtlı olan mali netlikteki varlıklarınız için sorgulama yapabilirsiniz. İşlemlerin kısa sürede aktif hale gelmesi için öncelikle kimlik doğrulama işlemini kalite esası gereği doğru ve eksiksiz şekilde yapmalısınız. Aksi halde E devlet kapısı sitesine giriş yapamazsınız. 

Yeni şifre alarak belirli adımları takip ettikten sonra eğer eski şifreniz unuttuysanız yeni şifreyle kısa sürede işlemlerinizi aktif hale getirebilirsiniz. E devlet borç sorgulama için T.C kimlik numarası ile sisteme giriş yaptıktan sonra arama butonundan Gelir İdaresi Başkanlığına gelerek doğrudan Vergi Borcu sorgulama özeliğini açabilirsiniz. Bu sayede tüm vergi borcu ve borç kaydınızı kısa sürede sistem üzerinde görüntüleyebilirsiniz.

E Devlet Borç Sorgulama İşlemi Hangi Adresten Yapılır?

 E devlet borç sorgulama işlemi için https://www.turkiye.gov.tr/gib-vergi-borcu-sorgu adresini tıklayarak borç işlem dökümüne ulaşabilirsiniz. Şifre bilgileri ve TC kimlik numarası ile e- Devlet paneline giriş yaptıktan sonra sorgulama yapabilirsiniz. Arama butonuna istediğiniz şekilde genel borç sorgulama ve ödeme seçeneklerine tıklayarak bilgilerinizi öğrenip, ödeme kaydı güncellemeleri hakkında en son sisteme kayıtlı olan hesaplarınızla ilgili işlemler yapabilirsiniz.

E devlet Borç Sorgulama İşlemleri Hangi Hizmetleri Kapsar?

E devlet borç sorgulama işlemleri ilk olarak vergi borcu,  genel borç bilgisi, fatura ödemeleri, elektrik, su, doğalgaz ve tüm operatörlerin borçları, Türkcell, Türk Telekom, Vodafone abonelik işlemleri, kredi borçları, öğrenim ve kredi borçları gibi hizmet ve eğitim odaklı işlemleri kapsamaktadır. E devlet panelinden istediniz borç kalemini kısa sürede öğrenebilir, adınıza kayıtlı olan tüm borç ve ödeme kayıtlarına saniyede ulaşabilirsiniz.

Gelir İdare Başkanlığı bünyesinde yüzlerce borç kalemi bulunmaktadır. E devlet hizmet paneli üzerinde görüntülediğiniz tüm vergi borcu, trafik cezası, idari veya adli para cezası, yurt harcı,  askerlik cezaları,  MTV, ÖTV,  KYK kredi borçları gibi borçları görüntüleyerek GİB bünyesinde tüm borçlarınızı tek kalemde ya da yapılandırma yaparak taksitlendirmeli olarak ödeyebilirsiniz.

E devlet Borç Sorgulama İşlemelerini Kimler Yapabilir?

E devlet borç sorgulama işlemini yapan kişiler öğrenciler, esnaflar, memurlar, şirket çalışanları ve TC vatandaşı olan ve devlete borcu olan herkestir. Doğru şifre ve TC. Kimlik bilgisi beyanıyla siteme giriş yapılarak kolay ve hızlı bir şekilde borç sorgulama ekranına yönlendirilebilirsiniz. Eskiden borç sorgulama işlemi oldukça zor şartlarda yapılmaktaydı. Gelir İdaresi başkanlığın önünde oluşan uzun kuyruklarda beklemek saatlerce zaman almaktaydı. Günümüz koşullarında vergi dairelerinde saatlerce bekleyemeye gerek kalmaksızın E devlet borç sorgulama ve hizmet partalının tercih etmek binlerce kullanıcı için adeta fırsat haline gelmiştir. Gelir İdaresi Başkanlığı özellikle borç bilgilendirme sistemi ile vatandaşın gelecekte ödeme güçlüğüne göre ödeme planı yapmasına ve borçlarını kısa sürede ödeyebilmelerine olanak sağlamıştır. 

Borç bilgilendirme sistemine erişebilmek için E devlet sistemine kayıtlı olan bir kullanıcı profiline sahip olmanız gerekir. Borç sorgulama işlemleri için vergi idaresi ve Gelir idaresi başkanlığınca sisteme kaydedilen borç dökümüne ulaşarak, ödeyemediğiniz borçlarınız için hızlıca yapılandırma işlemlerini faaliyete geçirmelisiniz. Aksi halde tahakkuk zamanı geçmiş olan tüm borç ödemleri faizli bir şekilde ödemek zorunda kalabilirsiniz. E devlet hizmet paneline giriş yaparak borçlanma kalemlerinizi görüntüleyebilir, E devlet borç sorgulama işlemlerini Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde yasal sınırlar çerçevesinde gerçekleştirebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim