Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Pençe Kartal-2 Harekatı'nın sona erdiğini açıkladı. Harekât kapsamında dün itibariyle 3'ü sözde üst düzey olmak üzere 53 terörist etkisiz hale getirildi. Türk askerinin kara bindirmesiyle kaçışı olmadığını anlayan hain örgüt, hava bombardımanından korunaklı suni bir mağarada alıkoyduğu 13 sivil vatandaşı şehit etti.

BİRLİKLER KIŞLALARA DÖNDÜ

Harekâtın çok zorlu bir arazide ve büyük fedakârlıkla icra edildiğini söyleyen Bakan Akar, terörle mücadelenin en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar azim ve kararlılıkla devam edeceğini vurguladı. Harekâtı gerçekleştiren personeli kutlayan Akar, "Son derece özel ve kritik bir harekat icra edildi. Gerçekten önemli, özel bir harekat yapıldı. Çok geniş bir alanı kapsayan zor arazi ve iklim koşullarında zor bir harekat gerçekleştirildi. Harekatla bölgeye yerleşen, yeniden yapılanmaya çalışan ve bir şekilde hudutlarımıza, güvenlik güçlerimize ve halkımıza saldırı hazırlığında bulunan tüm unsurlar da büyük ölçüde etkisiz hale getirildi. Şu anda 50 teröristin etkisiz hale getirildiği bilgisi olmakla beraber aldığımız çeşitli duyumlar, istihbarat kurumlarımızın çalışmaları var. Onların sonunda etkisiz hale getirilen terörist sayısının çok daha fazla olacağı yönünde değerlendirmeler bulunmaktadır." diye konuştu. Bakan Akar, kara ve hava unsurlarının kışlalarına güvenle döndüklerini söyledi.

13 VATANDAŞIMIZ ŞEHİT EDİLDİ

Bölgenin büyük ölçüde terör örgütünden temizlendiğini belirten Akar, " Yoğun çatışmaları müteakip kontrol altına alınan mağarada yapılan aramalarda alıkonulan 13 vatandaşımızın naaşlarına ulaşılmıştır. Yapılan ilk incelemede masum ve silahsız vatandaşlarımızdan birinin omzundan, diğer 12 vatandaşımızın başlarından vurularak şehit edildikleri tespit edilmiştir" dedi. Şehit vatandaşlarımızla ilgili adli işlemlerin Malatya’da başlatıldığı öğrenilirken, Malatya Valisi Aydın Baruş, 13 kişiden 10'unun kimliklerinin belirlendiğini, üç kişinin kimlik belirleme çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.

SIKIŞAN ÖRGÜT GARA’DA YUVALANMIŞTI

Harekâtın planlamasına ve detaylarına ilişkin bilgi veren Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler "Özel kuvvetlerimiz, model arazi dahil yoğun bir eğitim faaliyeti icra etmiştir ve yapmış olduğu bu eğitimin de faydasını burada bizzat görmüştür. Hava Kuvvetlerimiz mükemmel şekilde hedeflerin tamamını vurmuştur" dedi. Milli Savunma Bakanı Akar'ın direktifleri doğrultusunda harekata ilişkin bütün unsurlar tarafından gerekli hazırlıkların uzun süredir icra edildiğini belirten Güler, "Haftanin'de, Hakurk ve diğer bölgelerde yaptığımız faaliyetlerden sonra terör örgütü çok sıkıştı ve bütün ağırlıklarıyla Gara bölgesine yerleştiler. Kendilerinin burada çok emniyette ve rahat içinde olduklarını düşünürken işte bu 75 kilometreye 25 kilometrelik alanda bu faaliyeti icra ettik. Bunların yanında bir de 2015 yılından önceki ortamda kaçırılan personelimiz var. Bu vatandaşlarımızı da çok çeşitli mağaralarda saklayarak kaçırmaya çalıştılar. En sonunda istihbarat kurumlarımızdan aldığımız bilgiler, elde ettiğimiz bizim kendi özel çalışmalarımız, keşif unsurlarının çalışmaları sonucunda bunların Gara bölgesinde olabileceğine dair çok iyi kanıtlar bulduk ve bunların üzerinde de çalışmaya başladık. Bu alandaki araziye model araziler ve tesisler yaparak ilgili birliklerimiz bizzat üzerinde yoğun çalışmalar yaptılar.” ifadelerini kullandı.

3 GİRİŞLİ 9 ODALI MAĞARA

10 Şubat gecesi önce hava ardından da kara harekâtının başladığını söyleyen Orgeneral Güler, Mehmetçiğin önceden planlanan noktalara özenle indirildiğini söyledi. Yaşanan ilk sıcak temasta 3 askerimizin şehit olduğunu belirten Güler, ilk iki gün çatışmaların aynı şekilde devam ettiğini söyledi. Operasyonun 3’üncü gününde, hava operasyonlarından korunmaya çalışan teröristler tarafından meyilli sarp bir araziye yapılan 3 giriş, 9 oda ve 7 demir kapılı mağaraya ulaşıldığını belirten Güler, “Mağaranın bazı noktalarında 1.20 metre yüksekliğinde, insanların sadece sürünerek veya çömelmiş vaziyette yürümek zorunda olduğu bir yapı oluşturulmuştur. Belli ki uzun bir süre çalışmadan sonra bu mağara meydana getirilmiş.” diye konuştu.

KAÇMAYA ÇALIŞAN TERÖRİSTLER YAKALANDI

3’üncü gün akşamüstü mağaradan kaçmaya çalışan bir teröristin güvenlik güçlerimizce yakalandığını söyleyen Güler, “ 4’üncü gün, yine aynı noktadan sabah aynı şekilde kaçmaya çalışan başka bir terörist de ele geçirilmiştir. Bu teröristler içerde toplam 8 teröristin olduğunu açıklamıştır." dedi. Söz konusu mağara daha sonra Mehmetçik tarafından kontrol altına alındı. Ancak, örgütün elindeki 13 vatandaşımız hainlerce katledilmiş halde bulundu. Operasyon sonrası Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise ''İnsanlık düşmanı terör örgütü PKK’nın sivil vatandaşlarımızı canice şehit ettiği mağarada, teröristlere ait silah ve mühimmat ele geçirildi.'' ifadelerine yer verildi.

SONRAKİ HAREKÂTIN ÖNCÜSÜ

Operasyonu değerlendiren Seta Dış Politika Araştırmacısı Can Acun, terör örgütü PKK’nın böyle bir harekat beklemediğini belirterek, “Örgüt çok ağır kayıplar verdi. Gara stratejik açıdan önemli bir bölgeydi. Bu bölgede beklenmedik anda önemli bir harekat düzenlendi. Önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek harekatların da öncüsü oldu” değerlendirmesini yaptı. İNTİKAM ALINACAKTIR Yaptığı başarılı analiz ve değerlendirmeler ile PKK/YPG’ye yakın sosyal medya hesapları tarafından hedef gösterilen Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar ise şehit edilen 13 sivil vatandaşın intikamının alınacağını söyleyerek, “Harekat, sivilleri kurtarmak için yapılmıştı ama 13 sivil vatandaşımız kalleşçe şehit edildiler. Bu insanlık suçu, bu toplu katliamdır. PKK, eli bağlı insanları katletti. Büyük bir insanlık suçu işlendi” şeklinde konuştu. Ağar ayrıca, YPG’nin Gara’daki özel kuvvetlerimize yönelik paramotorla saldırı düzenlemeye çalıştığını ancak unsurlarımızca bertaraf edildiğini belirtti.

Editör: TE Bilisim