Diriliş Postası / Ankara

Türkiye, “Milli Enerji ve Maden Politikası” vizyonu çerçevesinde yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını süratle çeşitlendirmeye devam ederken, gelecek nesillerin enerjide söz sahibi olması için de eğitim faaliyetlerine hız verildi.

SINAVLA HAK KAZANDILAR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in nükleer enerji alanında kalifiye iş gücü oluşturmak için özel önem verdiği eğitim programı kapsamında yeni nükleer mühendisler de nasipse bugün diplomalarını alacak.

2010 yılında Akkuyu NGS için Rusya ile imzalanan Hükümetlerarası Anlaşma kapsamında Akkuyu’nun işletmesinde çalışmak üzere Türkiye’deki üniversitelerde fen bilimleri ve mühendislik öğrenimi gören öğrenciler arasında yazılı sınavlar ve mülakatlarla yapılan seçimle Rusya’ya nükleer mühendislik eğitimi almaları amacıyla öğrenciler gönderildi. Böylece; ODTÜ, Boğaziçi, İTÜ, Ankara, İstanbul, Ege, Erciyes, Çukurova, Karadeniz Teknik ve Dicle gibi yurdun dört bir yanına dağılmış üniversitelerde okuyan başarılı gençler, Türkiye’deki eğitimlerinden vazgeçerek en baştan yeni bir eğitim programına adım attılar.

6.5 YIL EĞİTİM ALDILAR

İlk yıl Rusça hazırlık ve 5,5 yıl süren uzmanlık eğitimi ile staj programı alan gençler, dünyanın farklı ülkelerindeki benzer projeler için gönderilen öğrencilerle birlikte eğitim aldı. Programa, 2015 yılında Saint Petersburg’daki Saint Petersburg Büyük Petro Politeknik Üniversitesi de dâhil olurken, 6,5 yıl süren bu programdan mezun olanların diplomalarına Türkiye’de YÖK tarafından bütünleşik lisans ve yüksek lisans eğitimi olarak denklik veriliyor. 2011-2016 yılları arasında MEPhI’ye nükleer mühendislik eğitimi için gönderilen öğrencilerden 2018 yılında 35, 2019 yılında 53, 2020 yılında ise 55’i mezun olurken, genç mühendislerin 43’ü ise bugün mezun oluyor. Böylece toplam mezun sayısı 186’ya ulaşırken, lisans düzeyinde 2022 yılında ise 58 genç daha mezun olacak. Diğer yandan, nükleer enerji alanında yüksek lisans eğitimi için Rusya’ya giden toplam 47 öğrenciden 22’si nasipse bu yıl mezun olacak.

Editör: TE Bilisim