Sıcak suyla salatalık turşusu yapmak için önce küçük ya da orta boylarda turşuluk salata alınması gerekir. Küçük salatalık turşusu tercih edilmesinin sebebi kavanoz içindeyken büyük olan salataların içinin zamanla boşalmasından dolayıdır.

Alınan salatalar güzelce yıkanıp üst ve alt sap kısımları kesilir. Kavanozların içine aralarında boşluk kalmayacak şekilde dizilir. Sarımsaklar konur. İsteyen salatalıkların aralarına isteyen üstüne koyabilir bu tamamen tercihe kalmıştır. Kavanozlara dizilen salatalıkların üzerine toz şeker, kaya tuzu, limon tuzu ve sirke eklenir. Daha sonra ocakta kaynayan su, kaynar hali ile kavanozlara salatalıkların üstünü örtecek, yalnızca bir parmak boşluk kalacak kadar su dökülür. Kavanozları kapakları kapatılarak ters çevrilir. Biraz bu şekilde durması gereklidir. Çünkü kapaklar bu şekilde durdukça daha çok vakumlanacaktır. Biraz bu şekilde durduktan sonra kavanozlar ışık görmeyecek bir yere konulmalıdır. Konulmadan önce çalkalanmalıdır. Böylece tuz ve şeker etkileşime girip birbirini eritecektir. Minimum 1 maksimum 2 hafta içerisinde turşular olmaktadır. 1-2 hafta sonunda açılan turşular sıcak olabilirler ama yine de buzdolabında saklanmalıdır.

İsteyenler limon tuzu yerine turşunun olma süresini hızlandırmak için turşu yapıcı karışımlardan da atabilirler. Turşu yapan karışımlara turşu satan yerlerden ya da marketlerden ulaşabilmek mümkündür.

Sıcak Suyla Salatalık Turşusu Malzemeleri Nelerdir?

Sıcak suyla yapılan salatalık turşusu için gerekli malzemeler aşağıda verilmiştir:

·         1 kg turşuluk salata

·         3 adet litrelik kavanoz

·         1 çay bardağı üzüm sirkesi

·         4-5 diş sarımsak

·         1 tatlı kaşığı şeker

·         1 tatlı kaşığı kaya tuzu

·         1 çay kaşığı limon tuzu

·         Kaynar su

Sıcak Suyla Karışık Turşu Nasıl Yapılır?

Sıcak suyla karışık turşu yapımı çok kolay ve hemen yapılabilir bir turşudur. İçerisinde lahana, turşuluk domates, turşuluk salatalık, havuç ve kırmızı biber bulunur.

Bu turşuyu yaparken büyük kavanozlar tercih edilir. Bütün bu malzemeler yıkanıp doğranarak kavanozların içerisine yerleştirilir. Turşuluk malzemeleri kavanoza yerleştirmeden önce kavanozun en altına bir avuç nohut konulmalıdır. Daha sonra üzerine doğradığımız turşuluk malzemeler eklenmelidir. Malzemeleri koyduktan sonra tuz şeker, limon tuzu ve sarımsakları ekleyip üzerine kaynayan su eklenir. Kapağı kapatılıp ters bir şekilde bir süre bekletildikten sonra ışık görmeyecek bir yerde maksimum 2 hafta bekletilir. Yatık bir şekilde bekletilmelidir. Böylece şeker, tuz, limon tuzu karışımı eşit bir şekilde turşu kavanozunun içinde yayılacaktır. 2 hafta sonunda turşular buzdolabında muhafaza edilmelidir.

Salatalık Turşusunun Faydaları

Soframızdan eksik etmediğimiz salatalık turşunun yararları birçok konuda sağlığımızı korumaktadır. Bunlar:

·         Bağışıklığımızı güçlendirir.

·         Antioksidan kaynağıdır.

·         Kan şekeri seviyesini düzenler. Özellikle de yemeklerden sonra yaptığı bu etki şeker hastaları için insülin seviyelerini korur.

·         Kanser ile mücadele de aktif bir şekilde rol oynar. Özellikle dalak kanseri ile olan mücadeleye olumlu etkileri fazladır.

Salatalık Turşusu Tüketirken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Salatalık turşusunun faydası olduğu kadar tüketirken dikkatli olunması gereken bazı noktalar bulunmaktadır.

Bunların başında sağlık problemleri olan kişiler başta gelmektedir.

·         Salatalık turşusu içinde fazla tuz içerdiğinden tuz tüketimine dikkat etmesi gereken kişilerin dikkat etmesi gerekir. Hipertansiyon, göz tansiyonu gibi rahatsızlıkları olan kişiler turşu tüketirken orantılı olmalıdır.

·         Aşırı tüketimden kaçınılmalıdır. Çünkü fazla tuz oranı barındırdığından kan basıncını arttırabilmektedir. Bu da kalbin zarar görmesine neden olur.

·         İçerisinde sirke ve limon tuzu barındırdığı için turşunun fazla tüketimi halinde mide de kanamalar oluşabilir. Oluşan bu kanamalar ilerleyen zamanlarda mide ülserine ve mide kanserine sebep olabilmektedir.

Editör: TE Bilisim