Kısmi emeklilik maaşı almak isteyenler için maaş 800 TL ile 1000 TL arasında değişim gösterir. Kısmi emeklilik maaşı hesaplamasının belirlenmesinde prim günü etkili rol oynar.

Kısmı Emeklilik Maaşı Yükselir Mi?

Kısmı emekli maaşından daha yüksek almak isteyenlerin yapmaları gerekenler şunlardır:

·         İş veren kişiler çalıştırdıkları işçilerin prim ödemelerini eksiksiz bir şekilde yatırmalıdır. Eksik yatan primler maaşların yükselmesine engel olur. Primlerin zamanında yatıp yatmadığı e- devlet ile kontrol edilebilir.

·         2008 yılından sonra yatırılan primler kısmı emeklilik maaşının artmasına yardımcı olur. Bu sebeple iş verenler prim yatırırken buna göre yatırmalıdır.

·         Bağkur sandığına bağlı olanlar primlerini yükseltmek için SGK’ya müracaat edebilir. Kabul olması halinde primleri yükselir ve kısmi emeklilik maaşından da artış meydana gelir.

·         Primler hem iş verenler tarafından yatırılır hem de bireysel olarak yatırılır. Bireysel olarak yatırılan primlerin de yükseltilmesi gerekir. Özellikle ev hanımları ve çalışmayan kişiler kendi emeklilik primlerini yatırırken, yüksek prim yatırdıklarında alacakları emeklilik maaşı da daha fazla olur.

Kısmı Emeklilik Maaşı Nereden Öğrenilir?

Kısmı emeklilik maaşı ile ilgili bilgiler e-devlet üzerinden öğrenilebilir. Bunun için izlenmesi gereken adımlar aşağıda tek tek açıklanmaktadır:

·         E-devlete girmek için tarayıcılardan yeni bir sekme açılır ve “.www. türkiye.gov.tr” internet adresine girilir.

·         Sistemde açılan ana sayfada giriş sekmesine tıklamadan önce şifre ve T.C. kimlik numarası istenir.

·         Şifresini bilmeyenler ya da daha önce şifre almayanlar PTT’lere gidebilir. Kendine en yakın PTT şubesini öğrenmek isteyenler Google haritalar yardımı ile öğrenebilir.

·         Şifresini unutanlar sisteme “şifre unuttum” kısmından girerek yeni şifre belirlemelidir. Şifre değişikliği için telefon numarası ya da e-mail adresi gerekir. Bundan dolayı ilk şifre işleminde bu bilgilerin onaylanması gerekir.

·         Arama kısmında yer ala boşluğa “kısmı emeklilik” yazılır.

·         Ekranda istenen bilgiler yer alır.

·         İşlemler tamamlandıktan sonra “güvenli çıkış” denir.

Kısmı Emeklilik Müracaatı Nasıl Yapılır?

Kısmı emekli olmak isteyenler müracaatlarını SGK müdürlüklerine giderek bizzat yapabilir. Başvuru sırasında T.C. kimlik belgesi istenir. Bununla birlikte emeklilik başvuru dilekçesi de doldurulmalıdır. Dilekçede yer alan bilgilere doğru cevap verilmesi gerekir. Kişiler yazdıkları her bilginin yükümlülüklerini bireysel olarak taşımaktadır. Bunun yanı sıra bizzat giderek başvuruda bulunmak istemeyenler e-devlet üzerinden de müracaat yapabilir. Emeklilik maaşı, başvuru süreci, vb. gibi tüm sorularda ALO 170 numaralı hat aranarak bilgi sahibi olunabilir.

Kısmı Emeklilik Maaşı Nereden Alınır?

Kısmı emeklilik maaşının ödemeleri işlemlerin tamamlanmasının ardından yapılır. Başvuru sürecinde belgelerin eksiksiz olması ve kabul için uygun görülmesi halinde kısmı emeklilik maaşı bağlanır. Maaşını almak isteyenler PTT şubelerinden alabildiği gibi bankalara başvuruda bulundukları takdirde banka şubelerinden de emekli maaşlarını alabilir. Her iki durumda da ATM kartı verilir.

Bankamatik kartı ile 7/24 para çekme işlemleri gerçekleştirilir. Hem PTT hem de bankaların mobil uygulaması ile de kartsız şekilde para çekilebilir. Kart kullanmasını bilmeyen ise mesai saatleri içinde şubelerden ödemelerini alabilir. Mesai saati sabah 8:30 ile akşam 17:00’dır. Mesai saatleri bazı bankalarda değişiklik gösterebilir. Resmi ve dini bayramlarda hizmet verilmez.

Kısmı Emeklilik Maaşı İçin Prim Yatmazsa Ne Olur?

Kısmı emeklilik maaşı ödemelerinde primlerin kontrolü yapıldığında prim yatmaması durumunda maaş ödemeleri yapılmaz. Emekli olunması için gün ve prim sayısının doldurulması gerekir. Çalışanlar bunları kontrol ederek eksik olması halinde SGK müdürlüklerine dilekçe ile bildirmelidir. Bunun yanı sıra İşçi Mahkemelerine sigortalı çalışanlarının başvurma hakları da bulunur.

Editör: TE Bilisim