Emekli dilekçesi hazırlayıp emeklilik başvurusu için kesinlikle Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri veya Sosyal Güvenlik Merkezlerine dilekçenin şahsen takdim edilmesi gerekir. Emeklilik dilekçesi almak için “ sgk.gov.tr” adresine giriş yapılması gerekir.

Emeklilik Dilekçesi Yazma Zamanı Nedir?

Emeklilik dilekçesini hazırlamak isteyenler öncelikle emekli olma zamanının gelip gelmediğini net bir şekilde öğrenmelidir. Emeklilik yaşınızın gelmesi durumunda Sosyal Güvenlik Kurumuna bizzat giderek emeklilik dilekçesini önceden doğru bir şekilde doldurup teslim etmeniz gerekir. Emeklilik dilekçesini Ağustos ayında vermeniz durumunda emekli maaşını Eylül ayında alabilme şansınız vardır. 1 aylık beklenilen süre için emekli maaşı almamış olacaksınız.

Emeklilik Dilekçesinde Ne Yazar?

Aşağıda emeklilik dilekçesinde yer alan bilgiler ayrıntılı bir şekilde verilmektedir:

·         Emekliliğe hak kazanmış kişinin hangi sigorta birimine bağlı olduğu,

·         T.C. kimlik numarası,

·         4C sigorta birimine bağlı olanların sicil numarası,

·         Emekliliğe hak kazanmış kişinin sigortalı olarak işe başlama tarihi ve işten ayrılış tarihi,

·         Kişinin emekli olma yaşı bilgileri yer alır.

Emeklilik Dilekçesi İle Başvuru Nasıl Yapılır?

Emeklilik dilekçesi ile başvurunun yapılma adımları aşağıda tek tek anlatılmaktadır:

·         Emeklilik dilekçesinde yer alan bütün bilgileri eksiksiz ve doğru şekilde doldurduktan sonra oturduğunuz yere en yakın olan Sosyal Güvenlik Kurumuna dilekçe ile birlikte gitmeniz gerekir.

·         E- devlet sistemi üzerinden de online bir şekilde başvuru yapabilme şansınız vardır. Bunun için öncelikle “turkiye.gov.tr” adresine girmeniz gerekir. Daha sonra giriş işlemi için e-devlet şifresi gerekir. E-devlet şifresinin olmaması durumunda mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik bilgilerini kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra PTT şubelerine giderek e-devlet şifresi edinebilirsiniz. Sayfaya erişim sağladığınızda arama motoruna hangi sigorta birimine bağlı iseniz onu yazmanız gerekir. Karşınıza gelen başvuru formunu eksiksiz ve doğru şekilde doldurmanız gerekir. En altta “Gönder” kısmına basmalısınız. Bu sayede online bir şekilde başvurunuz Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Evrak Servisi’ne iletilmiş olacaktır. Dakikalar içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna gitmeden online olarak başvuru işleminizi tamamlamış olursunuz.

Emeklilik Dilekçesinden Sonra Geçen Süre Ne Kadar?

Emeklilik dilekçesi ile başvuru işleminin yapılmasının ardından 15 gün ile 3 ay arasında gelecek haberin beklenilmesi gerekir. Emekli olmaya hak kazanmış kişi tek bir yerde emekli olana kadar çalışmış ise, onun başvuru onay işlemi 15 gün içinde sonuçlanır. Fakat 10 farklı kurum ve kuruluşta sigortalı olarak çalışmış olan kişinin emeklilik başvuru işleminin onayı 3 aya kadar sarkabilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu her başvuru yapan adayın daha önceden sigortalı olarak çalıştığı işyerlerini detaylı şekilde incelemektedir.

Emeklilik Dilekçesi İle Birlikte İstenen Belgeler Nelerdir?

Emeklilik dilekçesinin yanında başvuru işlemleri için aşağıda talep edilen evrak ve belgelerin Sosyal Güvenlik Kurumuna teslim edilmesi gerekir:

·         Kişinin işyerinden ayrıldığını gösteren belge,

·         Emekliliğe hak kazanıldığının gösterildiği belge,

·         Emekli sandığına bağlı olarak çalışan sigortalılardan ise 6 ay içinde çekilmiş 3 adet biyometrik fotoğrafı,

·         Vukuatlı nüfus kayıt örneği,

·         Nüfus cüzdanının fotokopisi,

·         Erkekler için askerlik terhis belgesi,

·         İkametgah belgesi,

·         Memur olmanın yanı sıra başka bir özel kurumda çalışılıyorsa, çalışılan işyerine ait belgenin de emeklilik dilekçesi ile birlikte il ya da ilçede yer alan Sosyal Güvenlik Kurumuna teslim edilmesi gerekir.

Başvuru işlemlerinden sonra başvurunun durumunu sorgulamak için e-devlet sistemi üzerinden ya da ALO 170 hattı üzerinden aramaların yapılması gerekir. Başvuru sonuçları olumlu olan kişiler başvuruları onaylandıktan 1 ay sonra emekli maaşlarını alabilme şansını elde etmiş olurlar. İkramiyeler de alabileceklerdir.

 

Editör: TE Bilisim