ALTCOİN NEDİR?

Aslında adından da anlaşılacağı gibi altcoin, “alternatif coin” teriminin kısaltması olarak kullanılıyor ve Bitcoin’e alternatif olarak üretilen kripto para birimlerini temsil ediyor. Bitcoin'in piyasaya sürülmesinden sonra geliştiriciler ve yazılımcılar ya Bitcoin’de gördükleri eksikleri tamamlamak için ya BTC’den çok daha iyi bir kripto para birimi tasarlayabileceklerine inandıkları için ya da sadece Bitcoin’e alternatif olması için kripto para birimleri geliştirmeye başladı.

Nasıl ki Bitcoin’in bir teknik dokümanı, amacı ve projesi varsa her altcoin’in de kendine özgü teknik dokümanı, amacı ve projesi bulunuyor. Aslında altcoin’ler de bu projelere güç vermek için kullanılan kripto paralar olarak değerlendirilebilir. Örneğin; akıllı sözleşmelere odaklanan Ethereum’un kripto para birimi ETH, uluslararası ödemelere odaklanan Ripple’ın kripto para birimi XRP ve dolar destekli bir proje olan Tether’in kripto para birimi USDT’dir. 

Bunların yanında her altcoin’in Bitcoin gibi madencilik ile piyasaya sürülmediğini belirtmekte gerekiyor. Bitcoin, güçlü bilgisayarların çok zor matematik problemlerini çözmesi ile piyasaya sürülüyor ve bazı altcoin’ler de tıpkı BTC gibi madencilik sistemini kullanıyor. Ancak bazı coin’ler madencilik olmadan piyasaya sürülüyor.

Öte yandan şu anda piyasada 8.000’in üzerinde kripto para birimi bulunuyor ve güncel piyasa değeri bakımından sıralandığında listenin, “Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Tether (USDT), Cardano (ADA), Ripple (XRP), Polkadot (DOT), Binance Coin (BNB), Litecoin (LTC), Chainlink (LINK) ve Bitcoin Cash (BCH) şeklinde olduğu görülüyor. Dolayısıyla bu on kripto para biriminin günümüzde en popüler kripto paralar arasında yer aldığı belirtiliyor.

Bunlara ek olarak altcoin’lerde de Bitcoin’de olduğu gibi işlemlerin güvence altına alınması için kriptoloji ve Blockchain teknolojisi kullanılıyor. Blockchain teknolojisinde gerçekleşen tüm işlemler aynı anda tüm dünyada dağıtık halde bulunan bilgisayarlar kaydediliyor ve bu işlemler bloklar halinde zincir şeklinde birbirine bağlanıyor. Bu sebeple Blockchain sisteminde bir işlemi değiştirmek ya da silmek için hem tüm dünyada bulunan milyonlarca bilgisayara hem bahsi geçen işlemden sonraki her işleme aynı anda müdahale etmek gerekiyor. Bitcoinhaber.net’te belirtildiği gibi bu imkansız olmasa da çok zor olduğu için şu anda kayıt sistemleri içinde Blockchain en güvenlisi olarak nitelendiriliyor.

ALTCOİN FİYATLARI BİTCOİN’E Mİ BAĞLI?

Bitcoin, hem piyasa değeri bakımından hem de ilk kripto para olması sebebiyle günümüzde lider kripto para birimi olarak nitelendiriliyor. Dolayısıyla nasıl altın fiyatları gümüş ve nikel gibi değerli metallerin fiyatını etkiliyorsa, Bitcoin de diğer altcoin’lerin fiyatlarını etkiliyor. 

Bu sebeple altcoin yatırımcılarının “Bitcoin fiyatları, Bitcoin fiyatı, 1 BTC kaç TL” gibi konuları takip ettikleri görülüyor.

Ancak tabii ki altcoin fiyatları sadece BTC fiyatına göre şekillenmiyor. Herhangi bir coin’in yakın gelecekte önemli bir gelişme yaşayacak olması, popüler bir ismin belli bir coin için pozitif yorum yapması, analistlerin belli bir coin hakkında yükseliş beklediklerini açıklaması ve coin’in büyük bir kripto para borsasında listelenmesi bahsi geçen kripto para biriminin fiyatını pozitif yönde etkiler.

Buna ek olarak eğer bir kripto para projesi hack saldırısına uğradıysa, bir coin ile ilgili düşüş beklentileri artıyorsa, önemli isimler bir coin ile ilgili negatif açıklamalar yapmaya başladıysa, bir coin’in başı hükümetler ile derde girdiyse ya da büyük bir borsa bir coin’i listelerinden kaldıracağını açıkladıysa bu sefer de bahsi geçen kripto para biriminin düşüş yaşadığı görülüyor.

Örneğin; Cardano son günlerde hem önemli bir hard fork yaşadı hem de önemli bir güncelleme adımı attı ve bu durum yaklaşık olarak 1 ay içinde ADA’nın fiyatının %400’ün üzerinde artmasını sağladı. Tabii ki bu noktada genel kripto para biriminin yükseliş yaşıyor olmasının da etkisi vardı. 

Farklı bir örnek olarak ise, Aralık 2020’de ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, Ripple’a ve iki üst düzey yöneticisine dava açtı ve bu davanın duyulması ile Ripple’ın fiyatı büyük gerileme yaşadı.

Dolayısıyla Bitcoin fiyatı ile birlikte kripto paralar özelinde yaşanan olaylar da altcoin fiyatlarını etkileme gücüne sahipler.

Editör: TE Bilisim