İkitelli’deki Kapaklı Organize Sanayi Bölgesi Derneği’nden önemli bir açıklama geldi. İOSB Eski Başkan Vekili Şaban Gülbahar yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Bahse konu proje İstanbul eski valisi Sayın Vasip Şahin’in İOSB Yönetim Kurulu Başkanı ve benim de Başkan Vekilliği yaptığım dönemde planlanmış bir projedir. Proje, İkitelli’deki girişimcilerimizin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır. Derneğimiz projenin tasarlanması ve planlanması sürecinde her zaman İkitelli müteşebbisine öncelik tanımıştır. Tahsis, 10.000 dönümü sanayi ve 1.700 dönümü konut arazisi olmak üzere Sayın Binali Yıldırım’ın Başbakanlığı döneminde imzaladığı Başbakanlık oluru ve Sanayi Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde gerçekleşmiştir. 

DAVALARIN YÜZDE 30'U TAMAMLANDI

Bugün yerleşim sıkıntısı çeken İOSB sanayicilerine arsa temin etmek için TOKİ ile Kapaklı İkitelli 2 OSB Derneği arasında yapılan protokol çerçevesinde işlemler sürdürülmektedir. İdari Mahkemelere akseden davalar kazanılmış olup Asliye Mahkemelerinde görülen kamulaştırma davaları hızlı bir şekilde sonuçlandırılmaya çalışılmaktadır (Bu davaların yüzde 30’u tamamlanmıştır).

Projenin sanayi arsaları imar planları ile altyapı çalışmaları ise TOKİ tarafından yapılmaktadır.  Çalışmalar tamamlandıktan sonra sanayicilerimize teslim edilecektir. İkitelli’de hizmet veren sanayicilerimize tahsis edilen bu çok kıymetli alan İstanbul’a yakınlığı, içinden geçen hızlı tren hattı ve durağı ile gümrük alanı oluşu sebebiyle İkitelli’deki girişimcilerimiz için büyük fırsatlar barındırmaktadır.

SÜREÇ ŞEFAF BİR ŞEKİLDE SÜRECEK

Tahsis ve planlama süreci son derece şeffaf ve katılımcı bir ortamda yürütülmektedir. 2019 yılında, İkitelli OSB Yönetim Kuruluna bir sunum yapılarak süreç hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir. Projede yer almak isteyen tüm yöneticilere (İOSB yönetimi kooperatif yönetimleri) davet gönderilmiş, aramızda oldukları takdirde memnun olacağımız kendilerine ifade edilmiştir.

Buna mukabil, aşağıda ayrıntıları yer alan kanun ve yönetmelikler çerçevesinde var olan bir Organize Sanayi Bölgesinin, yeni bir OSB oluşumunda yönetimsel anlamda bulunması mümkün değildir. Bu nedenle, projemizin İkitelli OSB tüzel kişiliği ile fiili ve hukuki bağı bulunmamaktadır. Bu durum, bütün talep sahiplerimize gönderilen yazılarda özellikle vurgulanmıştır.

Yönetmelik Maddeleri:

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ

Organlar ve organ üyelerinin seçilme şartları;

MADDE 7 
(4) OSB müteşebbis heyet, yönetim kurulu ve denetim kurulunda görev alanlar, Vali hariç diğer OSB’lerin organlarında görev alamazlar.
(5) Organize sanayi bölgelerinin içinde bulunan sanayi sitesi yapı kooperatiflerinin, toplu işyeri yapı kooperatiflerinin, işletme kooperatiflerinin ve site yönetimlerinin yönetim veya denetim kurullarında görev alanlar, bulundukları OSB’nin organları hariç, diğer OSB’lerin organlarında görev alamazlar.

Editör: TE Bilisim