Emeklilik ikramiyelerinin miktarı yapılan zamlarla birlikte yeniden güncellenmiştir. 2021 güncel emeklilik ikramiyesi miktarı 1000 TL olarak belirlenmiştir.

Emeklilik İkramiyesi Ne Zaman Verilir?

Emeklilik ikramiyelerinin verilme zamanı iki şekilde değişir. Bunlardan birincisi devletin vermiş olduğu ikramiyelerdir. Bayramlarda verilen ikramiyelerin tamamlanması bayramdan önceki bir hafta içinde halledilmektedir. Diğer ikramiye çeşidi ise bankaların vermiş olduğu promosyonlardır. Bazı bankalar emekli maaşını kendinden alan ve kalmaya söz veren müşterilerine promosyon vermektedir. Bu promosyon miktarı 500 TL ile 1000 TL arasında değişim gösterir. Her bankanın kendi planına göre ödeme yapma günü bulunur. Daha detaylı bilgi için hizmet alınan banka ile iletişime geçilmelidir.

Emeklilik İkramiyesi İçin İstenen Şartlar Nelerdir?

Emekli ikramiyesi alabilme hakkına sahip olan kişiler şunlardır:

·         Eş ya da babanın vefat etmesi durumunda ölen kişinin maaşını alan kişiler,

·         Yaptığı işlerden dolayı şeref aylığı bağlananlar,

·         Askerde ya da savaşta şehit olan kişilerin yakınlarından maaş alan kişiler,

·         Sporculardan kendi alanlarında şampiyon olan kişiler,

·         Köylerde kurucu olarak görev yapanlar emekli maaşı alabilme şansını elde ederler.

Emeklilik İkramiyesi İle İlgili İşlemler Nereden Yapılır?

Emeklilik ikramiyesi ve diğer işlemlerin tamamı SGK ya da e- devlet üzerinden yapılabilir. SGK il ya da ilçe müdürlüklerine gidilerek şahsen başvuruda bulunabileceği gibi internet sitesi olan “www.sgk.gov.tr” adresinden de birçok bilgiye ulaşmak mümkündür. Ayrıca ALO 170 numaralı hat üzerinden de sorular yanıtlanmaktadır. Bunun yanı sıra e-devlet sistemi üzerinden emeklilik maaşı, ikramiyesi, maaşın yatma zamanları, vb. gibi birçok bilgiye ulaşmak mümkündür. Bunun için “www. türkiye.gov.tr” internet adresine girdikten sonra sisteme giriş yapılmalıdır. Sistem giriş sırasında T.C. kimlik numarası ve şifre istenir. İlk kez şifre alacaklar PTT’lerden alırken, daha önce şifreye sahip olanların yeniden şifre almasına gerek kalmaz. Sisteme girenler hangi sandığa bağlı ise o sandığı seçip ilgili sayfaya yönlendirilir. Kişisel verilerin güvenliği için sistemden güvenli çıkış kullanılarak çıkılmalıdır.

Emeklilik İkramiyesini Bankalar Ne Kadar Verir?

Emekli ikramiyesi alacaklar için anlaşmalı bankalar verdikleri ücreti maaşa göre belirler. Bazı bankaların verdiği miktarlar şöyledir:

·         Ziraat Bankası’ndan alınan promosyon tutarı 500, 625 ve 750 TL olarak değişmektedir. Verilen miktarlar emekli maaşının değeri ile doğru orantılıdır. Müşteriler yatan emeklilik ikramiyelerini şubelerden ya da ATM’lerden tahsil edebilir. Banka ödemeleri ile ilgili bilgi almak isteyenler 0850 220 00 00 numaralı müşteri destek hattını arayabilir.

·         Halkbank, müşterileri için üç farklı ödeme tutarı belirlemiştir. En düşük emekli maaşı alanlar için 500 TL, diğerleri için sırasıyla 625 TL ve 750 TL ödeme yapmaktadır. Müracaat etmek isteyenler Halkbank şubelerine giderek şahsi olarak başvurabildiği gibi müşteri hizmetleri numarası olan 0850 222 92 62 numaralı hattı da arayabilir. Çağrı merkezi ile yapılan görüşmeler 7/24 saat aktiftir.  Kabul edilen başvuruların ardından paralar hesaplara yatar. İsteyenler şubeden alırken isteyenler de ATM’lerden paralarını çekebilir.

·         Akbank, müşterileri için promosyon ikramiye tutarını 450 TL olarak belirlemiştir. Tüm SGk üyelerine promosyon veren banka başvuruları şubelerden almaktadır. Başvuru sırasında nüfus cüzdanı istemektedir. T.C. kimlik belgesi ile başvuru yapıldıktan sonra değerlendirme süreci başlar. Bununla birlikte Akbank emekli maaşı alma talebinin kontrolleri ve diğer işlemleri e-devlet sistemi üzerinden de yapılabilmektedir. Şifre ile birlikte giriş yapıldıktan sonra Akbank sekmesinden tüm işlemler online olarak yapılabilmektedir. Banka promosyon ikramiye verdiği müşterilerine para aktarma konusunda ücret talep etmeme gibi avantajlar da sağlar.

Editör: TE Bilisim