Katalonya’yı ülke saymazsak Avrupa’nın en genç ülkesi olan Kosova’da geçtiğimiz hafta sonu erken genel seçimi yapıldı. Bu seçimde beklendiği gibi eski başkabakanı Albin Kurti’nin Vetevendosje partisi halkın yarısını desteğini alarak Kosova’da en çok oy alan parti olarak tarihe geçti. Gubetçilerden gelen oylarını sayılmadığını yola çıkarak Vetevendosje bu seçimde 378 bin 550 oy aldı. 90’ların sonundaki savaşından bu yana en çok oy alan Kosova eski devlet başkanı Ibrahim Rugova’nın partisi Kosova Demokratik Birliği (LDK) 359 bin 851 oyla idi.

LDK BAŞKANI İSTİFA ETTİ

LDK, geçtiğimiz sene ABD’nin emrini yerine getirerek Albin Kurti’ye darbe düzenleyerek halkın seçtiği başbakanını iktidardan düşürmüştü. LDK ve diğer partilerin aldığı bu girişimle milletin istediklerini yapmak yerine onlara düşmanlık etmeyi seçmişti.

Vetevendosje’nin bu tarihi zaferi diğer partilerde depremlerin meydana gelmesini sebep oldu. Bu sonucun ilk kurbanı, istifa eden Kosova Demokratik Birliği başkanı Isa Mustafa oldu.

Isa Mustafa, istifa gününde basına yaptığı açıklamada, “Partinin yeni genel başkanı seçimi için LDK Meclisi'ni toplayacağımı bugün ilan ettim.” demişti.

LDK yetkililerinin basına açıkladıkları göre, Mustafa'nın istifası geri alınamaz ve yeniden başkan olmak “istemiyor”. Ancak şube başkanları için hiçbir şey değişmedi.

Partinin Genel Sekreteri Arban Abrashi, “Halk için tanımlanması iyi olan şey, şube başkanlarının bulundukları pozisyonlarda kalmaları ve böylelikle şube başkanları olmaları ve bu şekilde görevlerini sürdürmeleridir.” ifadelerini kullandı.

BOŞNAKLAR BELGRAD’DAN ETKİLENDİ

LDK'da deprem partinin başındaydı, ancak Kosova Demokrat Partisinde (PDK), sahadaki yapılarında bir sarsıntı meydana geldiği aşikar. Bu parti, Skënderaj ve Drenas belediyelerdeki seçmenler tarafından kurtarıldı, ancak şimdi iDrenas’ın Başkanı Ramiz Lladrovci, açık bir mektupla, kayba neden olan partiden sorumluların görevden alınmasını talep ediyor. Kötü seçim sonuçları Sırp harici azınlık partilerinde de çatışmalara yol açtı. Yeni kurulan SDU (Sosyal Demokrat Birlik) partisi ile birlikte çalışan Boşnak toplumundan Duda Balje ve son meclis üyelerinden Emilia Rexhepi, Boşnak azınlık milletvekillerinin Sırp oylarıyla belirlendiği ve doğrudan Belgrad'dan etkilendiği konusunda endişelerini dile getirdi.

NİŞMA DIŞARIDA KALDI

Balje ve Rexhepi, üç Boşnak milletvekilinden ikisinin Sırp azınlık yerleşimlerinde oy aldıkları için Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuciç tarafından aday gösterildiğini iddia ediyor. Bununla birlikte, 14 Şubat'ın nihai sonuçları henüz Kosova Merkez Seçim Kurulu (KQZ) tarafından açıklanamdı ve eski Kosova Kurtuluş komutanlarından olan Fatmir Limaj’ın Sosyal Demokrat Girişim (Nisma) partisi Meclis dışında kaldı.

Editör: TE Bilisim