Herhangi bir roman içerisinde temel dört unsur vardır.

ROMANIN YAPISAL ÖGELERİ NELERDİR?

Roman’ın ögeleri olay, kişiler, yer ve zamandır.

1. Olay

Her roman, bir olayı anlatmak ve bu olayın sonuçları üzerinden okuyucuya bir mesaj vermek, bir düşünce ya da izlenim kazandırmak amacıyla yazılır. Bu durumda olay (vak’a), roman denilen edebi türün vazgeçilmez ögesi olmaktadır. Aslında olay, romana değil hayata ait bir parçadır ve hayatta rastladığımız, yaşadığımız, yaşayabileceğimiz bir şeydir. Roman yazarı, dil ve edebiyatın anlatım gücüyle bu olayı kendi hayal gücüne ve amacına göre yeniden biçimlendirir.

2. Kişi/Kişiler

İnsan, romanı oluşturan en önemli ögedir. Romanlar kişi kadrosu ve kişilerin karakter özelliklerinin çeşitliliği bakımından hikayeye göre daha hacimli ve ayrıntılıdır. Roman yazarı, anlatacağı olayın niteliğine göre kurmaca kişiler seçer ve bu kişilerin her biri olay içinde farklı görevler üstlenir. Roman kahramanının yaşamı, anlatılan olayla paralel bir şekilde ve geniş bir zaman çerçevesi içinde
anlatılır.

3. Mekan (Yer-Çevre)

Romanda anlatılan olay veya olayların geçtiği, kişilerin yaşadığı yerlere mekan denir. Romanda anlatılan olay ya da olaylar belli bir yerde geçer ve mekan, romanın diğer unsurlarıyla hatta olayla bağlantılı olarak değişik özellikler gösterir. Roman kişileri, içinde bulundukları fiziksel çevre içinde ele alınır ve çevre ile insan ögesi arasında bütünlük kurulur. Mekan, romanda anlatılan olayların sahnesi gibidir.

4. Zaman

Roman yazarı, kurguladığı olay ve olay örgüsünü belli bir zaman dilimi içinde olmuş gibi anlatmak zorundadır, çünkü olay ve zamanı birbirinden ayırmak imkansızdır. Bir olaydan ve olayı yaşayan kişilerden söz edeceksek bunların yaşadığı bir zaman dilimini de hesaba katmalıyız.

Romanda karşımıza çıkan zaman, romanı okuduğumuz şimdiki zamandan farklıdır. İçinde bulunduğumuz zaman, gerçek zamandır. Romandaki zaman ise kurmaca, hayal ürünü bir zamandır. Bir roman yazarı, maceranın geçtiği zamana ait her bir ayrıntıyı romanına aktarabilir mi? Bu mümkün değil. Tüm ayrıntıları anlatmak mümkün değilse yazar hangi teknikleri kullanmalıdır? Özetleme, zamanda atlama, şuur kaybı, hızlı kayıt, geriye dönüş bu tekniklerden birkaçıdır.

Editör: TE Bilisim