Cahiliye Mekke’sinde Mekkeli müşriklerin toplantı yaptığı yerin adına Dâru’n-Nedve denmekteydi. Günümüzde anlam olarak buraya ‘‘şehir meclisi’’ veya cahiliyye döneminin ‘‘Mekke şehir devletinin parlamentosu’’ diyebiliriz.

DARUN NEDVE NEDİR? DARUN NEDVE NE ANLAMA GELİYOR?

Müslümanlıktan evvel, Kureyş kabilesinin müzakereler için toplandığı bir yerin adı olup, Kusey İbn-i Kilap tarafından kurulmuştur.

Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in dördüncü kuşaktan dedesi olan Kusay b. Kilâb Mekke'ye hâkim olunca Harem dışında yaşayan Kureyş kabilesinin kollarını birleştirerek Kâbe merkezli olarak Mekke'ye yerleştirdi. Kureyş’in Mekke ve civarındaki hâkimiyetini güçlendiren Kusay, şehir ve Kâbe’nin yönetimiyle ilgili bazı düzenlemeler yaptı. 440 yılında Kâbe’nin kuzeyine önemli meselelerin konuşularak karara bağlandığı "Dârünnedve" adı verilen ve kapısı Kâbe’ye açılan bir toplantı yerini yaptırdı.

Mekke toplumuyla ilgili her türlü kararın alındığı ve merasimlerin yapıldığı Dârünnedve, esas itibarıyla bir asiller meclisiydi ve Kusayoğulları dışında Mekke'de Kureyş boylarının kırk yaşın üzerindeki başkanlar bu meclise katılabilirlerdi. Hz. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- ve Hulefâ-yi Râşidîn zamanında ne maksatla kullanıldığı bilinmeyen Dârünnedve'yi Muâviye b. Ebû Süfyân, Kusay’ın torunlarından satın almış ve burası Emevîler ve Abbâsîler döneminde hac için Mekke'ye gelen halifelerin ikâmetine ayrılmıştı. Halife Mu'tazıd-Billâh zamanında 897’de Mescid-i Harâm'a dâhil edilen Dârünnedve'nin yeri bugün altın oluğun karşısındaki tavaf alanında kalmıştır.

Editör: TE Bilisim