Sümeyye Aksu / Özel Haber

Global araştırma şirketi Ipsos; koronavirüs vakasının ilk kez tespit edilmesini takiben vatandaşların bu konuya ilişkin farkındalık düzeylerini, endişelerini, değişen davranışlarını Koronavirüs Salgını ve Toplum Kamuoyu Araştırması ile incelemeye devam ediyor. Ipsos tarafından gerçekleştirilen Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırması’ 41 ve 42. dönem verilerine göre, toplumun yarısı yüz yüze eğitime geçilmesini yanlış bulsa da okulların açılması durumunda ebeveynlerin yüzde 67’si çocuğunu okula göndereceğini söyledi.

Bu hafta başlayacak olan yüz yüze eğitimde yeniden başa dönülmemesi, uzaktan eğitime geçilmemesi için dikkat edilmesi gereken kurallar şekillendi. Okullarda eğitimin devam etmesi için hayati önem taşıyan yüz yüze eğitim kuralları içerisinde kişisel tedbirlerden okul tedbirlerine, öğrenci ve velilerin dikkat etmesi gereken maddelerden öğretmenlerin taviz vermemesi gerekenlere birçok önlem yer alıyor.

YÜZ YÜZE EĞİTİM KAYGISI

Global araştırma şirketi Ipsos tarafından gerçekleştirilen Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırmasının 41 ve 42. dönem verileriyle; toplumun salgınla ilgili tedirginlik trendi, salgının vatandaşlar tarafından tehdit olarak görülüp/görülmediği konusuna bakıldı. Bu çerçevede vatandaşların sağlıkları açısından nerelerde bulunmanın kendileri için risk oluşturduğuna dair düşünceleri incelendi. Ayrıca; öğrencilerin yüze yüze eğitime geçiş sürecine dair toplumun ve ebeveynlerin tutumları ortaya koyuldu. Ipsos; koronavirüs vakasının ilk kez tespit edilmesini takiben vatandaşların bu konuya ilişkin farkındalık düzeylerini, endişelerini, değişen davranışlarını Koronavirüs Salgını ve Toplum Kamuoyu Araştırması ile incelemeye devam ediyor. Hükümetin bu konudaki politika ve uygulamalarının kamuoyundaki yansımalarını düzenli olarak takip ediyor.

Ipsos araştırmasında, toplumun yarısı yüz yüze eğitime geçilmesini yanlış buluyor ancak; yüz yüze eğitime geçilirse, ebeveynlerin yüzde 67’si çocuğunu okula göndermeyi düşünüyor. Araştırmaya göre, salgından en çok etkilenen kesimlerden birisi de öğrenciler. 2020- 2021 eğitim öğretim yılının ilk dönemi ağırlıklı olarak uzaktan eğitimle devam etmişti.

VİRÜS CİDDİ TEHLİKE

Her ne kadar öğrenciler ve ebeveynler uzaktan eğitim sürecinde bazı zorluklar yaşasa da; çoğunluk uzaktan eğitimin devam etmesi kararını desteklemişti. Toplumda, ikinci dönemde yüz yüze eğitime geçilmesi durumunda ise böyle bir kararı yanlış bulacağını söyleyenlerin oranı (yüzde 49) doğru bulacağını söyleyenlerden (yüzde 36) daha yüksek. Ebeveynlerin değerlendirmeleri de bu konuda benzer. Öte yandan bu veri, ebeveynlerin çocuklarını okula göndermeyeceği anlamına gelmiyor. Her ne kadar tercihleri yüz yüze eğitimden yana olmasa da çoğunluk okulların açılması durumunda çocuğunu okula göndereceğini ifade ediyor. Ipsos’un Türkiye CEO’su Sidar Gedik konuyla ilgili değerlendirmesinde: “Sömestr tatili öncesinden beri okulların açılması ile ilgili açıklamalar, tartışmalar var. Ocak ortasında yaptığımız araştırmada okulların açılmasına destek yüzde 43 iken sonraki hafta bu oran yüzde 36’ye gerilemişti. Son durumda okulların kademeli olarak açılacağı bildirildi. Ancak yine de son kararı veliler verecek. Her ne kadar toplum okulların açılması fikrine pek taraftar değilse de yine de velilerin yüzde 67’si okullar açıldığı takdirde çocuğunu okula göndermeye yakın duruyor” dedi.

Ipsos Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırmasının ilk döneminden bu yana; virüsün Türkiye için oluşturduğu riske dair kamuoyunun değerlendirmelerini düzenli olarak takip ediyor. Salgın Türkiye’de ilk kez başladığı Mart ayında virüsü Türkiye için çok ciddi tehlikeli görenlerin oranı yüzde 55 seviyesinde görülürken, yaz döneminde bu oran yüzde 70’ler seviyesinde ilerlemişti.

Aralık ayında bu oran yüzde 88’e kadar çıkarak tepe noktasına ulaşmıştı. Bugün; virüsün çok ciddi tehlike oluşturduğunu düşünenlerin oranı yüzde 86 ile veri tablosunda kendini göstermiştir.

Gedik, “Salgının Türkiye için ciddi bir tehlike oluşturduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 86. Hatırlayalım, bu oran yaz aylarında yüzde 69’a kadar inmişti. Mevcut endişe hali bir açıdan da iyi aslında, bu sayede salgın ile mücadele daha sıkı bir şekilde devam edebiliyor” diye konuştu.

KAMUSAL TEDBİRLER OLUMLU CEVAP ALDI

Araştırmada, salgınla mücadele kapsamında hükümetin aldığı tedbirlere yönelik vatandaşların görüşleri de Ipsos’un bu araştırmasında takip ediliyor. Buna göre alınan son tedbirlerin salgını kontrol altına almada işe yarayacağını düşünenlerin oranı son 2 ay içerisinde yükseldi. Kasım ortasında bu oran yüzde 53 iken, Ocak sonunda yüzde 69 seviyesine çıktı. Tedbirlerin yetersiz olacağını düşünenler ise yüzde 43’ten yüzde 22 seviyesine indi. Vaka sayılarının azalmasının bu değerlendirmeler ile paralellik taşıdığı not edilebilir.

'NORMALLEŞME YÜZ YÜZE EĞİTİM İLE BAŞLAR'

Gedik, “Alınan merkezi önlemlerin işe yarayacağını düşünenlerin oranında önemli artış var, her on kişiden yedisi bu biçimde düşünüyor. Bir yandan yüksek endişemiz baki. Bir yandan da alınan önlemler ve aşı uygulamasının başlamasının ardından ikinci bir normalleşme sürecine de ihtiyacımız var gibi görünüyor. Ve ikinci normalleşme süreci de çocukların kontrollü bir şekilde okullara dönüşü ile başlayacak sanırım” ifadelerini kullandı.

TOPLUM AVM'LERİ RİSKLİ BULUYOR

Ipsos’un araştırmasında, dışarıda yapılan aktivitelerin sağlık üzerindeki etkilerinin toplum tarafından nasıl algılandığı da soruldu. AVM'lere ve kuaför/berbere gitmek salgın öncesi dönemde günlük yaşamda sıkça yapılan aktiviteler iken, bugün vatandaşlar tarafından salgın nedeniyle riskli aktiviteler olarak tanımlanıyor. Toplumun yüzde 70’i AVM'lere gitmeyi çok riskli buluyor, çok ciddi ve kısmen riskli bulanların toplam oranı yüzde 94’e kadar çıkıyor. AVM'ler her ne kadar faaliyet göstermeye devam etse de vatandaşların bu dönemde gitmekten kaçındığını veriler ışığında ortaya çıkıyor. Benzer şekilde kuaför ve berberlere gitmek de riskli görülen faaliyetler arasında yer alıyor. Gedik, “Son haftalardaki tespitlerimiz kesinlikle henüz rahatlamadığımızı gösteriyor. Alışveriş merkezi, kuaför gibi mekanlara gitmenin risk oluşturduğunu düşünenlerin oranı yüzde 90’ın üzerinde” değerlendirmesinde bulundu.

Editör: TE Bilisim